Animale de companiePeștii de acvariu Mollienesia velifera - vezi cum trebuie îngrijiți în captivitate

Peștii de acvariu Mollienesia velifera – vezi cum trebuie îngrijiți în captivitate

Mollienesia velifera este un pește care face parte din categoria a 8 specii de pești din nord, din America Centrală și de Sud. Apare în Peninsula Yucatan din Mexic și este o specie care preferă apele salmastre sau cele de la vărsarea râurilor în ocean.

Mollienesia velifera are lungimea corpului de cel mult 15 cm, dar majoritatea exemplarelor crescute în acvaiu nu depășesc 10-12 cm. Femela este întotdeauna mai mare decât masculul și are abdomenul mai proeminent. Masculul se remarcă prin înotătoarea dorsală foarte mare, mult mai dezvoltată decât a femelei.

Ca aspect general, peștele are corpul fusiform, înotătoarea caudală mare și coloritul verde-măsliniu cu pete roșcate. Foarte frumoasă este nuanța irizantă sidefie a solzilor acestui pește care apare mai intensă la masculi.

În condiții de captivitate, peștii Mollienesia velifera pot fi ținuți într-un acvariu mare în care 5-15% să fie apă de mare și 3% sare de bucătarie (pentru a le întări sistemul imunitar). Temperatura apei trebuie să fie de 24-28 grade Celsius, pH-ul de 7-7,5, iar duritatea de 8-10 grade DG. Dieta este bine să fie destul de variată, formată din hrană uscată sau vie, iar uneori alcătuită din alge.

Specia Mollienesia velifera, mascul și femelă, Foto: worldaquarium.ru/
Specia Mollienesia velifera, mascul și femelă, Foto: worldaquarium.ru/

Peștii Mollienesia velifera ajung la maturitatea sexuală la vârsta de 6-8 luni. Pentru a se reproduce foarte bine este bine ca în acvariu să existe 3 masculi și 4 femele, iar temperatura apei să fie de minim 24 grade Celsius. Sub această temperatură, specia Mollienesia velifera nu se reproduce.

De asemenea, este important ca masculii să nu aibă prea multă hrană pentru că există riscul să mănânce în exces și să devină inactivi iar astfel nu mai are loc fecundarea femelelor. Femela are o perioadă de gestație de 1-2 luni, în cazuri excepționale chiar și de 3 luni. La 2-3 luni femela face câte 20-100 de pui vii, deci este foarte prolifică. La început alevinii au 1-1,2 cm, iar la 3 zile încept să înoate în tot acvariul și să se hrănească singuri cu dafnii, tubi, micro, larve de chironomide.

Acvariștii consideră Mollienisia velifera un pește sociabil care poate fi ținut împreună cu alte specii pașnice cum sunt de exemplu: Danio malabaricus, Hemigrammus caudovittatus, Xiphophorus helleri.

Video – Specia Veliferia în mediul ei natural: 

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.