Sănătatea în timpul sarcinii: produsele cosmetice pot afecta negativ dezvoltarea bebelușului

0
1325
Produsele cosmetice si sarcina
Produsele cosmetice si sarcina

În ultima vreme, femeile însărcinate își fac din ce în ce mai multe griji asupra produselor ce ar putea afecta dezvoltarea bebelușului lor. În timp ce unele duc la extrem această grijă, ferindu-se de orice, altele încă nu cunosc riscul real pe care îl reprezintă unele produse.

Un sfat rezonabil este acela de a nu exagera cu grijile. Însă riscurile trebuie cunoscute și fiecare femeie însărcinată trebuie să știe ce produse să își aleagă. Din acest punct de vedere, în special când este vorba de produsele cosmetice, alegerea cea mai adecvată o reprezintă produsele bio, fără parabeni (conservanți chimici), coloranți, ftalați (plastifianți).

Nimeni nu-i spune unei femei însărcinate să renunțe la produsele cosmetice cu care se răsfață, însă este necesară o precauție suplimentară în alegerea tipului de produs. Există produse special concepute penrtu gravide, ce feresc de riscurile asimilării unor substanțe potențial dăunătoare bebelușului.

Sarcină, Foto: chaobuoisang.net
Sarcină, Foto: chaobuoisang.net

Ce substanțe dăunătoare pentru sarcină conțin produsele cosmetice:

Parabenii sau conservanții chimici sunt substanțe regăsite într-o multitudine de produse, precum șampoane sau creme de corp și față. Retinolul, care e de fapt vitamina A, deși are beneficii multiple pentru piele, fiind conținut de multe creme antirid sau creme de îngrijire a tenului cu probleme, trebuie evitat în timpul sarcinii. De altfel, cremele contra acneei sunt interzise în timpul sarcinii, conținând peroxid de benzoil.

Plumbul, metal toxic pentru om, se regăsește încă în unele rujuri de buze, contribuind la aderența produsului. Chiar dacă e ingerat în cantități mici, el dăunează sănătății, aceasta cu atât mai mult cu cât femeia este însărcinată (este un real pericol pentru dezvoltarea fătului). Deși multe companii declară că au renunțat, un studiu din 2009 a găsit plumb în multe firme de ruj. Acetona trebuie evitată pe cât se poate, putând afecta fătul – dacă femeia însărcinată dorește să-și facă manichiura, este de preferat într-un spațiu foarte bine aerisit, evitând inhalarea.

Ftalații sau plastifianții sunt încă o gamă de substanțe ce pot dăuna în timpul sarcinii. Din păcate, aceștia se regăsesc într-o varietate uimitoare de produse cosmetice și nu numai: deodorante, loțiuni epilatoare, ruj, lac de unghii (iată încă un dezavantaj clar al manichiurii în timpul sarcinii), șampon, fixativ de păr, parfum, detergent. Ftalații sunt utilizați pe scară largă deoarece măresc rezistența plasticului și mențin parfumul și culoarea, așadar îi găsim și în produse din plastic, precum vasele și ambalajele alimentare (se pare că pot chiar trece în alimente, de aceea nu se recomandă utilizarea vaselor din plastic pentru păstrarea mâncărurilor).

Citește și:  Săptămâna 31 de sarcină, bebelușul începe să clipească

Produsele cosmetice ce abundă în ftalați sunt lacul de unghii (oja), fixative și spray-uri de păr, ruj de buze. Cantitatea regăsită în fiecare produs este extrem de mică, dar având în vedere cât de multe produse conțin ftalați, este recomandată evitarea măcar a o parte dintre acestea. Ftalații pot cauza dureri, amețeli, iritații la nivelul ochilor, au fost chiar corelați cu apariția diabetului, cu acumularea grăsimii pe abdomen, cu probleme de fertilitate.

Ce efect negativ au ftalații din produsele cosmetice în timpul sarcinii?

Deși se știa de ceva vreme că aceste substanțe au un risc pentru dezvoltarea bebelușului (bebelușii născuți au risc mărit de astm), un studiu recent demonstrează o legătură directă dintre expunerea femeii însărcinate la ftalați și inteligența (IQ-ul) copilului. Nivelul crescut de ftalați în organism, nivel ce provine din produse cosmetice obișnuite, a dus la un nivel scăzut de inteligență la copii după 7 ani de la naștere (diferența în inteligență a fost măsurată la 6-7 puncte IQ). Concluzia: produsele cosmetice pot determina inteligența copilului nou-născut!

Bineînțeles că aceasta nu înseamnă că femeia însărcinată trebuie să renunțe la produsele cosmetice. Este, însă, necesar să achiziționeze cu o grijă crescută anumite produse (de preferat cele bio și cele care au un miros slab – cele cu parfum puternic conțin sigur ftalați).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.