Haplochromis multicolor face parte din familia ciclidelor și este un pește de acvariu ce provine din Egipt, în mediul său natural fiind prezent în cursurile de apă mici dar și în lacurile sau luncile inundabile ale Fluviului Nil. Există două subspecii Haplochromis multicolor și anume: Haplochromis multicolor multicolor și Haplochromis multicolor victoriae. Prima apare în Bazinul Fluviului Nil, în Etiopia, nordul Egiptului, iar a doua subspecie populează Lacul Victoria din Africa de Est (Uganda, Tanzania), dar și răurile din Kenya.
Acest pește a fost apreciat încă din vremuri de demult, mărturie stau vasele de ceramică pe care era pictat ca ornament. Le fel de mult este apreciat și azi, dar ca pește de acvariu de pasionații în domeniul acvaristicii, el fiind o specie cu un colorit foarte frumos, mai ales în aceea ce privește cromatica masculului în perioada de reproducere.
Haplochromis multicolor poate avea lungimea corpului de 8 cm, iar coloritul albăstrui-gălbui sau verde-albăstrui. De la coloritul foarte frumos al masculului vine și denumirea de peștele multicolor. În perioada de reproducere, aripioarele înotătoare la mascul sunt albastre și au numeroase puncte mov. De asemenea, în dreptul operculelor, masculul prezintă o pată albastră pe nuanța de fond portocalie. Aripioarele pelviene sunt de culoare gălbuie, înotătoarea dorsală are 25-29 radii, cea anală are 6-9 radii, iar codala este alcătuită dintr-un singur lob.
Peștii Haplochromis multicolor trebuie adăpostiți într-un acvariu cu multe adăposturi și substrat din nisip, în care temperatura apei să fie de 18-22 grade Celsius, pH-ul de 6-8, iar duritatea de 8 grade DG. La un acvariu se poate achiziționa un mascul și 3-4 femele, iar specia Haplochromis multicolor nu trebuie să fie asociată cu alte specii de pești deoarece nu întotdeauna se adaptează foarte bine.
În perioada de reproducere femela depune 30-100 de icre, are obiceiul să le țină în gură până la eclozarea acestora. Temperatura apei trebuie să fie puțin mai ridicată în această perioadă, de aproximativ 24-26 grade Celsius, iar masculul este bine să fie mutat din acvariu desigur după ce realizează fecundarea icrelor, pentru ca acestea să poată fi incubate apoi de către femelă.
Deși icrele eclozează la cel mult 8 zile, alevinii mai rămăn în gura femelei 3 zile și abia apoi încep să înoate prin apă și să se hrănească cu hrană vie asigurată de acvarist: tubifex, daphnia. La început alevinii sunt mai fricoși de aceea au tendința de a se refugia în gura femelei atunci când sunt speriați sau se simt în primejdie.
Video – Haplochromis multicolor: