Animale de companieCichlasoma facetum, pești de acvariu ușor de întreținut

Cichlasoma facetum, pești de acvariu ușor de întreținut

Specia Cichlasoma facetum este de origine din nordul Argentinei, sudul Braziliei și Uruguay. Trăiește în bălți, râuri și lacuri adânci. Ca pește de acvariu se poate asocia foarte bine cu scalarii, cu speciile Cichlasoma severum, Cichlasoma meeki, Plecostomus commersonii și Symphysodon discus.

Acest pește de apă dulce poate avea lungimea corpului de cel mult 30 cm, dar în condiții de captivitate nu depășește 10-20 cm. Are un aspect foarte frumos al corpului, pe părțile laterale este puternic aplatizat, acoperit complet cu solzi deși, mărunți, licioși, iar coloritul foarte interesant. Pe partea dorsală a corpului predomină nuanțele galbene-verzui-oliv, acestea fiind distribuite și pe părțile laterale. În plus, peste nuanțele de fond apar 8-10 dungi transversale de culoare închisă, maro sau brun, destul de groase.

Unele exemplare pot avea tonuri de auriu, vernil, violet sau roșu-închis. De regulă femela are un colorit mai puțin impresionant comparativ cu masculul, care în perioada de reproducere are nuanțele foarte intense. Foarte stridenți sunt ochii peștelui Cichlasoma facetum, au irisul de un roșu aprins. Înotătoarea dorsală este foarte mare, acoperă aproximativ trei sferturi din lungimea spatelui și se termină în dreptul pedunculului caudal.

Înotătoarea anală este mai mică și este de formă trapezoidală. Aripioarele ventrale sunt în pereche, lungi și bine evidențiate, iar aripioarele pectorale puțin mai mici, toate au nuanțe de culoare mai deschis comparativ cu înotătoarele care sunt în tonuri cenușii-gălbui. Înotătoarea caudală este mare, alcătuită dintr-un singur lob, are marginea rotunjită.

În acvariu acest pește se adaptează destul de rapid dacă are anumite condiții de temperatură și duritate a apei. Foarte importantă este temperatura apei, aceasta nu trebuie să fie niciodată de 17-20 grade Celsius deoarece peștele nu suportă aceste valori scăzute. În mod normal, temperatura apei trebuie menținută între valorile de 23-24 grade Celsius. Pe fundul acvariului se poziționează mici ghivece cu plante acvatice deoarece acest pește are nevoie de o astfel de vegetație printre frunzele căreia să înoate.

Dacă plantele s-ar pune direct în substrat ar fi dezrădăcinate în scurt timp, deoarece peștele Cichlasoma facetum are obiceiul să răscolească substratul de pe fundul acvariului, fiind mereu în căutare de hrană. Eventual se pot folosi plante care plutesc în apă, iar substratul din pietriș trebuie să fie destul de gros, de câțiva cm.

În perioada de reproducere, femela depune ouăle în apă, pe pietrele mai late și apoi le păzește, când apar puii îi supraveghează și pe aceștia cu mare atenție, iar în caz de pericol îi transportă cu gura în altă zonă a acavariului. Puii sunt ascunși în gropițe săpate în pietriș de către peștii adulți, iar după 7 zile de la eclozare, acestia încep să înoate și să-și caute hrana singuri în apă.

Video – Pești de acvariu – Cichlasoma facetum:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.