Pescuitul la stiuca se practica foarte des la noi in tara. Intrucat acesta poate atinge greutati si dimensiuni mare, este indicat sa aveti foarte mare grija atunci cand mergeti sa-l pescuiti. De asemenea, aveti nevoie sa cunoasteti cateva detalii referitoare la metodele prin care ii puteti captura.
Daca va hotarati sa pescuiti stiuca, puteti folosi o lanseta. Dimensiunea potrivita pentru aceasta este in jur de doi metri. Totusi, trebuie sa tineti cont de faptul ca lanseta nu este indicat sa depaseasca doi metri si jumatate, mai ales daca va propuneti sa prindeti pestii din barca. Cu cat lanseta va fi mai mare, cu atat sensibilitatea acesteia va fi mai scazuta, iar operatiunea de capturarea a stiucilor va deveni mai greoaie.
Firul cel mai potrivit pentru capturarea acestor pesti este cel matasos. In niciun caz nu este recomandat sa utilizati fire de culoara inchisa. Cele mai bune sunt cele deschise, de regula de culoare verde.
Dupa aceea, asigurati-va ca aveti la dumneavoastra strune din kevlar simplu, care sunt excelente pentru capturarea stiucilor. Ele nu influenteaza deloc actiunea nalucilor. De asemenea, strunele din cablu multifilar din otel si cele din kevsteel sunt si ele de nadejde in aceasta situatie. Incercati sa evitati folosirea strunelor din sarma de otel, intrucat rigiditatea lor excesiva are un efect negativ asupra nalucilor. Tineti cont de faptul ca strunele trebuie sa aiba cel putin 20 de centimetri, intrucat altfel pestele, cu dintii sai numerosi si foarte ascutiti, poate taia cu usurinta firul de pescuit.
Nalucile utilizate pentru capturarea stiucilor sunt cele oscilante, spinner bait-urile, twisterele rotativele si voblerele.
Nalucile oscilante indicate sunt cele confectionate din tabla in jur de 0-5-0,8 milimetri.
Nalucile rotative sunt recomandate pentru apele mai mici si, de regula, mai reci. Marimile potrivite sunt cele 3-6.
Voblerele prind foarte bine in apele in jur de un metru adancime. Exista mai multe tipuri de voblere, insa cele mai cunoscute sunt cele de suprafata cu barbeta si cele fara barbeta.
Twisterele pot fi utilizate cu succes pentru prinderea stiucilor. Din categoria lor, cele mai bune sunt slug-urile.
In fine, spinner bait-urile au o rata ridicata de succes mai mare daca sunt echipate cu doua palete, nu cu una.
Totusi, in ceea ce priveste momeala folosita pentru prinderea stiucilor, se spune ca cea mai buna modalitate este prin utilizarea lingurii oscilante, insa acest lucru nu este general valabil.
Daca sunteti tentati sa mergeti la pescuit de stiuca, trebuie sa stiti ca acest peste prefera apele foarte limpezi, unde exista o vegetatie bogata. In Romania, stiuca se regaseste in cantitati foarte mari in Delta, dar si in lacurile adanci sau in rauri precum Olt, Somes sau Mures. De asemenea, el poate fi regasit si in unele balti.
Stiuca poate fi pescuita pe aproape toat durata anului, exceptie facand perioada de prohibitie care dureaza aproximativ 60 de zile si incepe in prima zi a lunii februarie. Totusi, din experientele pescarilor, se spune ca toamna, in special in luna octombrie, este cel mai bine sa incercati sa prindeti acesti pesti. De asemenea, cu cat vantul este mai puternic, cu atat aveti sansa sa capturati mai multe stiuci, intrucat acesta este un factor care oxigeneaza apa.
Tineti cont de faptul ca nu este indicat sa incercati sa prindeti stiuca in locurile unde aceasta a fost vanata foarte mult, intrucat, cel mai probabil, pestii vor deveni mai prudenti si vor evita acele regiuni.
Un nivel al apei mai redus in unele ape vor determina stiucile sa se retraga acolo unde debitul este mai ridicat, astfel incat veti avea mai multe sanse sa-i prindeti.
Nu uitati ca trebuie sa fiti foarte atenti odata ce ati prins o stiuca. Din cauza dintilor sai foarte ascutiti, o multime de pescari au fost raniti de indata ce au scos pestii din apa.