Timp liberPescuitul la oscilantă, folosit pentru capturarea răpitorilor

Pescuitul la oscilantă, folosit pentru capturarea răpitorilor

Pescuitul la oscilanta este foarte utilizat in special pentru capturarea rapitorilor si se remarca prin faptul ca nu necesita o foarte mare experienta din partea pescarilor pentru a fi utilizate. La noi in tara, ele se folosesc foarte mult la pescuitul stiucii. Cu toate acestea, o parte dintre pescari nu le prefera, optand pentru folosirea rotativelor sau a voblerelor.

In esenta, oscilantele sunt naluci metalice care prezinta trei particularitati de baza: grosimea, curbura si forma. In functie de modul in care acestea se combina unele cu celelalte, se va determina un anumit mode de evolutie al nalucii la care facem referire. Rolul unei oscilante este acela de a mima un peste ranit sau bolnav, pentru a determina ceilalti pesti sa-l atace, dand astfel sansa pescarului sa-i captureze.

Se disting doua mari tipuri de naluci oscilante: cele usoare si cele grele.

Oscilantele usoare nu depasesc noua-zece grame in greutate si se remarca printr-o portanta deosebita. Ele sunt perfecte pentru pescuitul in ape care nu sunt foarte adanci. In ceea ce priveste tehnica de pescuit folosita in cazul oscilantelor usoare, este recomandat ca ritmul de recuperare sa fie unul moderat sau chiar rapid. Este indicat sa se alterneze accelerarile de scurta durata cu tractiunile usoare, insa fara sa se efectueze opriri, in caz contrar naluca putand sa se agate.

Oscilantele grele se incadreaza intre 14 si 22 de grame si se folosesc cu precaderea la pescuitul din apropierea substratului, cum ar fi coloanele mari de apa sau pragurile. Daca se utilizeaza astfel de oscilante, este nevoie sa se faca opriri si pompaje similare cu cele din tehnica de pescuit jigging. De asemenea, nu trebuie sa se omita faptul ca ele trebuie executate in apropierea substratului.

Un model mai special de astfel de naluci este reprezentat de catre oscilantele puternic arcuite, despre care se stie ca evolueaza excelent pe cadere. Acestea sunt confectionate din argint sau cupru. Ele sunt utilizate mult in cazul evolutiilor descendente de la marginea apelor unde exista multa vegetatie si stufaris. Cele mai bune lansete care merg cu aceste naluci sunt lansetele din fibra de sticla, intrucat acestea prezinta avantajul de a imprima o evolutie naturala oscilantelor.

Exista cateva modalitati de recuperare a oscilantelor in timpul partidelor de pescuit, printre care recuperarea continua, recuperarea intre ape, recuperarea la suprafata si recuperarea in stil jigging.

Recuperarea continua este una dintre cele mai facile metode de pescuit cu oscilanta. Aceasta tehnica da rezultate excelente in mai toate tipurile de apa si la mai toate exemplarele de rapitori. Deoarece nalucile la care facem referire evolueaza la adancimile dorite de pescari, se poate stabili cu exactitate ce categorie de pesti este vizata. Recuperarea se va incepe fie mai devreme, fie mai tarziu, in functie de preferintele pescarului.

Dupa cum insasi denumirea o sugereaza, este foarte important ca procesul sa fie unul uniform si continuu, pana cand oscilanta a atins malul. In legatura cu viteza recuperarii, aceasta se alege in functie de marimea nalucii. Ideal pentru gasirea celei mai bune viteze de recuperare este sa se efectueaza cateva lansari scurte, iar pentru a avea rezultatele dorite, in cazul lansarilor consecutive in aceleasi locatii, recuperarea linguritei este indicat sa se faca la adancimi cat mai diferite.

Un al doilea tip de recuperare in cazul oscilantelor este recuperarea intre apa (sau jucata, cum i se mai spune). Ea se utilizeaza foarte mult la pescuitul pastravului de lac sau la pescuitul stiucii. Intrucat naluca va strabate pe verticala mai multe straturi, explorand adancimile, gradul de eficienta al acestei metode este unul ridicat. Imediata dupa lansare, oscilanta va cobori pana la adancimea la care pescarul considera ca este de ajuns, dupa care se va efectua o ridicare scurta, din varful lansetei.

Depinzand ce starea pestelui vizat, ritmul care se imprima nalucii poate fi unul lent sau rapid. De regula, la acest pescuit, rapitorul va ataca atunci cand naluca se afla in cadere. De aceea, pescarul trebuie sa fie foarte atent la orice miscare a firului, pentru ca atacurile pot fi discrete si nu se simt intotdeauna in lanseta. Nu in ultimul rand, lanseta va trebui orientata astfel incat varful ei sa fie indreptat spre directia lanseului de-a lungul recuperarii.

Recuperarea in suprafata incepe atunci cand lingura oscilanta se afla pe suprafata apei. In acest caz vorbim despre o recuperare foarte rapida, care se face intotdeauna cu varful lansetei in sus. De asemenea, este important sa se efectueze zvacniri cat mai scurte, folosindu-se incheietura mainii. Astfel, lingura va scoate un sunet puternic la contactul cu stratul superficial al apei. atragand astfel rapitorii care se afla in cautare de hrana la suprafata. Pescarii din toata lumea recomanda utilizarea acestui stil de pescuit folosind oscilantele mai ales pentru stiuca, in apele mici, cu vegetatie abundenta, sau pentru avat, in timpul verii, atunci cand acest peste se afla in cautarea obletilor pentru a se hrani.

In plus, cleanul si pastravul de lac se pot prinde cu usurinta folosind recuperarea in suprafata. Nivelul de spectaculozitate al acestui stil de pescuit este unul ridicat, intrucat atacul pestilor este la vedere. Tocmai de aceea, este nevoie de foarte mare atentie, pentru a nu intepa inainte ca pestele sa apuce de naluca.

In cele din urma, ultimul tip de pescuit foarte practicat atunci cand ne referim la linguritele oscilante este cel care presupune recuperarea in stil jigging, foarte similara in faptul cu pescuitul folosindu-se momeli soft. Imediat dupa efectuarea lanseului, se va astepta pana cand naluca atinge fundul apei, dupa care incepe procesul de recuperare, cu miscari de ridicare a linguritei, combinate cu momente de astepare, in care se va recupera bucla de fir, astfel incat ca oscilanta sa poata ajunge pe fund.

In cele mai multe situatii, atacul pestelui vine la inceput, in momentul ridicarii. De asemenea, pescarii trebuie sa fie pregatiri si imediat dupa ce oscilanta ajunge pe substrat. Recuperarea in stil jigging se numara printre metodele preferate de catre pescarii ce vaneaza stiucile in anotimpurile rece. Cu toate astea, se spune ca este mai indicat sa o incercati la pescuitul salaului sau al bibanului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.