Timp liberPescuitul la copcă, o tradiție care încă are adepți

Pescuitul la copcă, o tradiție care încă are adepți

Pescuitul la copca este foarte atractiv din pricina conditiilor in care se desfasoara, asta doar pentru cei care pot indura asprimea si gerul iernii.

In legatura cu echipamentele trebuincioase unei partide de pescuit la copca, aveti nevoie de cateva undite de maximum un metru si jumatate lungime. Acestea pot fi confectionate din trestie, bambus sau orice alt material modern. Firul utilizat trebuie sa fie subtire. In general, nu va va trebui mai mult de trei metri pentru fiecare dintre undite. Aici totul depinde de numarul de pesti pe care mizati ca-i veti captura. In cazul in care apa unde veti pescui este mai adanca, este indicat sa aveti la indemana si o mulineta, care va va ajuta sa recuperati cu usurinta firul. De regula, este bine ca aceasta sa aiba un tambur mobil. Nu in ultimul rand, carligele necesare pescuitului la copca sunt cele rezistente, dar mici, insa dotate cu o tija lunga.

Momeala utilizata pentru pescuitul la copca este formata in special din larve de libelule si viermusi. Pentru larvele de libelule cel mai bine este sa folositi carligele cu tija lunga si subtire. Pluta trebuie sa fie si ea mica, de maxim doi centimetri in inaltime si un centimetru in diametru. Antena nu este recomandata. In ceea ce priveste nada, pescarii ne sfatuiesc sa alegem larvele de chiromonides, dar si viermusii.

Se pot utiliza si pestisorii vii pentru pescuitul la copca. Cel mai bine este sa incercati sa prindeti stiuci folosind acest tip de momeala. Avantajul ei se refera la faptul ca nici nu aveti nevoie de undita, un bat care are un diametru suficient de mare fiind mai mult decat suficient. Dimensiunea firului este recomandat sa se situeze intre 0,18 si 0,30 milimetri (in cazul in care incercati sa pescuiti stiuca) si ceva mai mic, intre 0,10 si 0,18 pentru biban. Un alt aspect relevant in legatura cu pescuitul la copca folosind pestisori vii este acela ca nu va trebuie o pluta. In schimb, utilizati plumb la maxim 30 de centimetri de momeala, pentru ca astfel acesta va ramane la adancimea pe care o visati.

Momelile artificiale dau si ele rezultate acceptabile la pescuitul la copca. In general, acestea se folosesc pentru stiuca, rosioara, biban sau babusca. Printre momelile la care facem referire se numara dandinetele, bristele sau marmusca. Stiuca si bibanul se prind cu usurinta daca se folosesc primele doua momeli, in vreme ce rosioara sau babusca se pot prinde cu marmusca. Este indicat sa puneti pe fir o pluta foarte mica, ce se va scufunda circa doi centimetri.

pescuit la copca

Dupa aceea trebuie sa efectuati cateva miscari in susul si-n josul firului, amplitudinea fiind de maxim 30 de centimetri. De obicei, pestii vor musca in timpul acestor miscari. In situatia in care ati asteptat 15-20 de minute si nu ati avut succes, incercati sa mergeti la alta copca.

Se spune ca cel mai indicat este sa mergeti sa pescuiti la copca atunci cand temperatura de afara nu este mai mica de -2 grade. De asemenea, atunci cand  temperatura este peste 4-5 grade, acest pescuit nu mai este deloc sigur. In concluzie, intervale termice dintre aceste valori sunt cele mai recomandate, intrucat daca este prea cald, gheata nu mai prezinta o siguranta mare, iar daca este prea frig apa va ingheta pe fir.

Folosirea unui sonar se dovedeste foarte utila pentru depistarea pestilor de sub stratul de gheata. Astfel veti sti daca locurile unde am facut copcile sunt cele mai bune. Dupa ce va asigurati ca dispuneti de toate ustensilele necesare acestui tip de pescuit, atunci va puteti gandi unde este cel mai bine sa faceti copcile. Este recomandat pentru pescari sa opteze pentru acele suprafete unde gheata este lucie si compacta. De asemenea, grosimea acesteia ar fi bine sa aiba minimum 10 centimetri. Nu in ultimul rand, tineti minte ca nu este deloc indicat sa faceti copcile langa stuf, intrucat gheata este mai subtire in acele zone.

In ceea ce priveste modul de realizare a copcilor, cel mai bine este sa folositi o freza speciala sau, daca nu aveti asa ceva, un ferastrau de forma circulara, care este prevazut cu o lama de otel de circa trei milimetri si este lung de pana la un metru. Multi dintre pescarii ce dau la copca in timpul iernii stiu cum sa-si construiasca de unii singuri un astfel de ferastrau.

Alternativ, pentru a va usura munca, aveti si optiunea de a utiliza un sfredel cu maner de lemn, cu care se vor da doua gauri de pana la sapte-opt centimetri in diametru, la o distanta de aproximativ 25 de centimetri intre ele. Dupa aceea, copcile se realizeaza cu ajutorul ferastraului de mana cu lama de otel.

Indiferent daca sunteti un fan al pescuitului sau doar un incepator, care doreste sa vada pe pielea lui ce inseamna sa stai cu o undita in mana in timpul iernii, acest tip de pescuit este unul special datorita conditiilor in care are loc, asa ca nu ratati sansa de a-l incerca ori de cate ori aveti ocazia.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.