Pescuitul chefalului se poate practica atat la pluta, cat si la fund cu plumb greu, ambele metode dand rezultate bune. Intrucat acest peste este unul foarte raspandit in toata zona temperat-continentala si in cea temperat-oceanica (unde poate fi gasit in jurul tarmurilor marilor), exista o mare varietate de subspecii si un numar foarte mare de chefali, astfel incat pescarii au de unde sa aleaga.
In ceea ce priveste pescuitul la pluta, acesta se poate face in zona cheiurilor de la porturi ori de la diguri. In general, va trebuie o lanseta lunga de cinci sau sase metri. De asemenea, firul nu trebuie sa depaseasca granita de 0,25, iar carligele nu pot fi mai mari de nr. 10-6 pentru a avea succes la acest tip de pescuit al chefalului. Minciogul utilizat trebuie sa aiba o coada foarte lunga, ce va ajuta la scoaterea pestelui din apa. Momeala indicata este constituita din rame de mare, dar si din scoici sau cocoloase de paine. In ultimul caz, sansele de reusita sunt mai scazute, intrucat inteparea este dificila. De aceea, este indicat sa se foloseasca cu precadere ramele de mare.
Pescuitul lansat al chefalului se realizeaza ducand momeala la distante mari. In general, aruncarile de peste 70-80 de metri nu reprezinta ceva iesit din comun. La fel ca si in cazul pescuitului la pluta, momeala cea mai comuna este rama de mare. Din cauza poluarii, aceste exemplare se gasesc din ce in ce mai greu. Pe langa asta, ele nu traiesc foarte mult si, din acest motiv, nu trebuie sa va aprovizionati decat cu numarul necesar pentru cateva partide de pescuit. In multe tari din Europa de Vest, ramele de mare se pot cumpara de la diferite magazine specializate, lucru ce nu se intampla aproape deloc la noi in tara.
Plumbul utilizat pentru pescuitul chefalului difera in functie de forta de lansare a batului de pescuit. Acesta poate avea mai multe forme: rotunda, in forma de romb sau chiar cilindrica. Echipamentul pentru pescuitul chefalului trebuie sa fie unul mai greu, din cauza fortei pe care pestii din aceasta specie o poseda.
Dupa cum am spus si mai sus, lanseta cea mai indicata trebuie sa aiba in jur de cinci-sase metri, insa asta nu inseamna ca cele mai mici, de patru metri, nu se pot utiliza. Totusi, este nevoie sa tineti cont de puterea de aruncare a acesteia, care trebuie sa aiba minim 60 de grame. Recomandate sunt cele care au o putere de aruncare de peste 100 de grame.
In legatura cu mulinetele, este indicat sa se renunte la reglajul franei. Cu toate acestea, daca nu doriti sa faceti asta, aveti si optiunea de a-l duce foarte aproape de blocare. Tamburul trebuie sa aiba o capacitate de incarcare de minim 150 de metri de fir de circa 0,4 milimetri. Multi pescari prefera chiar sa utilizeze tambururi cu capacitati de incare mai mari, de pana la 200 de metri de fir. Cele mai recomandate fire sunt cele cu camasa de silicon, pentru ca se uzeaza mai putin decat cele traditionale. Firele textile nu sunt bune pentru pescuitul chefalului.
Muscatura acestui peste este una foarte puternica, intrucat el incearca sa smulga momeala de pe carlig. Din aceste considerente, intepatura trebuie sa fie foarte rapida si prompta. Deoarece muscatura este si foarte scurta, pescarii au nevoie sa fie extrem de atenti si prevazatori.
Cele mai bune momeli pentru prinderea acestor pesti sunt cele naturale, in special scoicile sau ramele de mare. Acestea trebuie sa fie proaspete. Agatarea lor in carlig se va face de partea carnoasa, daca folosim scoici. De obicei, este recomandata schimbarea momelii dupa 15-20 de minute de pescuit. Nu in ultimul rand, o parte dintre pescari sunt de parere ca un sonar poate fi extrem de folositor pentru depistarea chefalilor, asta pentru ca bancurile de pesti se afla intr-o permanenta miscare.
Chefalii se pot prinde pana-n luna octombrie, cele mai bune perioade pentru pescuitul lor fiind cele de august si septembrie. Se spune ca exemplarele mai mari se gasesc intr-un numar sporit in apele mai adanci. Cel mai bun moment pentru prinderea acestor pesti este dimineata. Carnea chefalilor este una foarte gustoasa, indiferent daca pestii sunt facuti la gratar sau sunt prajiti in tigaie.
Eu am cumpărat râme de Mare, acum 3 zile, din cauză că am răcit puternic ,nu am plecat la pescuit. Întrebarea mea este următoarea…Cum pot sa păstrez mai mult de 5/7/9 zile râmele de mare?