Acasă Timp liber Tipuri de plute pentru pescuit, vezi ce avantaje oferă acestea

Tipuri de plute pentru pescuit, vezi ce avantaje oferă acestea

0
1912
Plute Foto: www.pescuitstationar.ro
Plute Foto: www.pescuitstationar.ro

In prezent exista o multime de tipuri de plute pentru pescuit, care au fost create din dorinta pescarilor de a usura procesul de prindere a pestilor. In acest articol va vom prezenta cateva dintre cele mai importante plute si va vom oferi cateva sfaturi in legatura cu modul in care acestea se pot utiliza pentru a da cel mai bun randament cu putinta.

In ultimul timp, plutele Cralusso au devenit foarte populare in randul pescarilor din Romania si nu numai. Ele sunt destinate pescuitului stationar in ape curgatoare (in rauri). De asemenea, se utilizeaza cu momeala foarte aproape de fundul apei.

Cele mai important avantaj pe care le prezinte plutele Cralusso se refera la faptul ca acestea au un rol foarte mare in asigurarea unei stabilitati mari in conditiile unui curent puternic. Asta se datoreaza, in principal, formei lor plate, care nu opune rezistenta apei.
plute cralusso

Dupa aceea, plutele Cralusso sunt capabile sa tina momeala aproape de substratul apei, in locurile unde se afla cei mai multi pesti.

Nu in ultimul rand, acest tip de plute sunt extrem de usor de urmarit pe apa. De aceea, tot mai multi iubitori ai pescuitului le prefera in detrimentul altor modele care se mai folosesc pentru pescuitul stationar.

Cele mai cunoscute tipuri de plute Cralusso sunt cele Bubble, Bolo, Surf sau Torpedo Tuning.

Modelele Bubble si Torpedo se folosesc numai atunci cand pluta este tarata paralel cu malul si perpendicular cu varful batului.

Pluta Bolo este prevazuta cu doua seturi de antene si are o portanta foarte mare. De asemenea, ea are o flotabilitate ridicata, lucru ce previne scufundarea ei totala.

Nu in ultimul rand, pluta Surf este preferata atunci cand se practica pescuitul fix. Trebuie totusi sa se tina cont de faptul ca veti avea nevoie de o bologneza de cel putin cinci metri, pentru a avea un control sporit.

Alte plute celebre sunt cele Waggler. Ele se utilizeaza, de regula, pentru pescuitul folosind tehnica Sheffield, adica la distante foarte mari, de regula de peste 30 de metri. De asemenea, ele se folosesc si pentru pescuitul pe ape statatoare sau pe rauri.

Citește și:  Pescuitul la cega, acum interzis prin lege

Ceea ce face ca plutele Waggler sa fie speciale este faptul ca ele se prind de linia de pescuit doar de un singur capat.waggler

Exista doua modele de plute Waggler care sunt folosite de catre cei mai multi pescari: cele cu chila (bulb) si cele liniare. Interesant este ca amandoua pot fi lestate, daca se doreste acest lucru.

Plutele cu chila au un plus fata de cele liniare, in sensul ca, daca sunt folosite, se poate detecta cu usurinta muscaturile pestilor chiar si in conditii meteo nefavorabile (pe vant puternic), asta datorita limitarii balansului valurilor, fenomen care se produce cu ajutorul efectului de geamandura pe care plutele cu chila il produc.

Cele doua modele Waggler se mai remarca si prin faptul ca au o sensibilitate mare si pot pluti cu lejeritate chiar si in cazul prezentei curentilor puternici, care agita apele. In general, lungimea acestor plute se incadreaza intre 10 centimerttri si 40 de centimetri.

Plutele Balsa Chubber sunt facute dintr-un lemn foarte greu si sunt utilizate pentru prinderea pestilor din apele curgatoare, precum cleanul, crapul sau mreana. Ele pot sustine plumbaje de pana la 12 grame, ceea ce le face extrem de utile.

Plutele-betisor (Stick Floats) se folosesc la pescuitul pe rauri, utilizandu-se tehnica trotting. Pentru acestea, plumbajul trebuie sa fie mai mic, in jur de sase grame. De obicei, ele sunt realizate din acelasi material ca si Balsa Chubber, adica lignumul. Cu ajutorul acestor plute se pot prinde bibani, rosioare sau babuste.

Un tip de plute care se pliaza in special pentru pescuitul crapului sunt cele Carp Controller. Important de stiut este faptul ca atasarea pe carlig se realizeaza utilizand benzi de silicon ori celebrul Super-Glue. Unii pescarii sunt de parere ca plutele Carp Controller dau rezultate excelente la amuri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.