In acest articol vom vorbi despre pescuitul guvizilor, care sunt niste pesti foarte raspanditi la noi in tara, in special gurile Dunarii, dar si in Marea Neagra.
De regula, guvizii se ascund sub pietre, in aceste locuri pandindu-si prada. Ei se hranesc atat cu sprot sau alevini, cat si cu diverse scoici. Guvidul este un peste foarte activ, in special in perioada in care femelele isi depun icrele, adica de la mijlocul lunii aprilie pana tarziu in mai. In ceea ce priveste echipamentul necesar pentru capturarea pestilor din aceasta specie, trebuie sa tinem cont de cativa factori, precum distanta la care se afla guvizii fata de mal, puterea curentului apei, dar si de numarul agatatorilor din apa.
Astfel, in cazul in care vom pescui la o distanta de maxim 20 de metri fata de mal, in conditiile in care nu avem foarte multe agatatori in apa, atunci cea mai potrivita lanseta este una care sa se incadreze intre 2,10 metri si 2,40 de metri. Actiunea sa se va stabili in raport cu puterea curentului apei. Astfel, se poate alege una de 10-30 grame sau 20-60 de grame, care va ajuta la sesizarea tuturor trasaturilor.
In alta ordine de idei, pescuitul guvizilor in locurile cu agatatori numeroase si in care nu putem pescui decat de la o distanta mai mare de 20 de metri, cel mai bine este sa folosim o varga foarte lunga, de cinci-sase metri. In functie de curentul apei se poate alege sa se utilizeze o pluta de trei-cinci grame, daca curentul nu este foarte puternic. Linia principala nu ar fi bine sa depaseasca 0,3, iar firul principal sa se incadreze intre 0,16 si 0,20 mm. Nu este tocmai indicat sa folositi mai mult de un carlig.
In conditiile in care curentul este puternic, alegerea unei plute nu este buna. Astfel, este indicat sa se pescuiasca la greutate, prin legarea unui fir de maxim 0,3, lung la fel ca si varga. Carligul trebuie sa se lege cu un fir relativ subtire, de regula deasupra plumbului. Pentru a avea succes la prinderea exemplarelor de guvizi mai mari, este recomandat totusi sa aveti carligul dedesubtul plumbului. Acesta din urma trebuie sa aiba o greutate de maxim 30 de grame si o forma rotunda.
In orice caz, carligele cu numere intre sase si zece sunt cele mai indicate, insa trebuie tinut cont si de momeala utilizata in acest sens. Ele trebuie sa fie subtiri si sa aiba tija mai lunga.
In ceea ce priveste momeala indicata pentru pescuitul guvizilor, se recomanda midiile, scoicile albe, rama alba si rama neagra. In primele doua situatii, midiile si scoicile albe trebuie inlocuite dupa fiecare peste peste, lucru care nu este valabil atunci cand ne referim la rame. Astfel, daca le alegem pe cele din urma, nu vom mai pierde la fel de mult timp cu aceasta operatiune. De asemenea, unii pescari folosesc si viermusii ca momeala pentru guvizi. Unele specii se pot prinde si utilizandu-se bucatele de pesti mici sau pestisori de dimensiuni reduse.
De fiecare data inainte de a incepe o partida de pescuit guvizi este recomandat sa se cerceteze apa, in vederea alegerii locului unde aceasta este mai deschisa. Este bine sa cautati locurile mai adanci, de regula intre pietre si mai la fundul apei. Pescarii cu experienta au obiceiul de a lansa si de a trage pluta catre zonele mai intunecate, astfel ca momeala sa ajunsa in acele locuri unde salasluieste guvidul.
De regula, guvidul va musca foarte rapid, in cel mult cateva minute. Daca acest lucru nu se intampla, atunci verificati daca momeala se afla sau nu pe fundul apei. Daca aceasta se afla acolo si totusi nu aveti succes, atunci cel mai bine este sa schimbati locul de pescuit. In cazul in care va doriti mai mult sa prindeti masculi, care sunt ceva mai mari decat femelele, atunci este indicat sa pescuiti in zonele cu apa mai inchisa la culoare. Altfel, daca preferati sa prindeti femele, care sunt de dimensiuni mai reduse, insa au icre, alegeti atunci apa deschisa.
Diferentele dintre cele doua sexe apar atat in lungime, cat si in culoare. Exemplarele de sex masculin sunt mai inchise si, dupa cum am spus deja, sunt ceva mai mari, in feme ce exemplarele de sex feminin sunt mici si au o culoare albicioasa.
O problema deloc de neglijat cu care se confrunta pescarii care doresc sa prinda guvizi este reprezentata de pretul destul de piperat al plutelor plimbatoare, foarte necesare la pescuitul acestui peste. Nu toate aceste plute pot fi lestate cu suficient de mult plumb si, mai mult decat atat, exista riscul sa le pierdeti in timpul pescuitului. De aceea, este indicat sa invatati cum sa le faceti chiar dumneavoastra, avand in vedere ca nu este foarte greu si nici nu va trebuie cine stie de experienta.
Pentru inceput, este bine sa stiti ca veti avea nevoie de pluta sintetica, lemn de balsa si talpa de la papuci turcesti. Principala problema consta in faptul ca primele doua materiale sunt destul de greu de procurat. Pentru confectionarea corpului plutei, veti taia putin material, aproximat doi centimetri. Corpul se va forma la polizor, in vreme ce antena se realizeaza din tuburi de plastic. Este important ca acestea sa se incalzeasca la un cap si sa se obtina o forma cat mai ascutita.
La capatul corpului plutei sa va sculpta un orificiu, folosindu-se fie o sarma, fie o sula. Ideal ar fi sa puteti face un orificiu coaxial cu corpul plutei. Aceasta parte este, probabil, cea mai dificila in cadrul acestui proces. Tubul de plastic se va baga in orificiul creat. In cealalta parte, adica in capatul liber al tubului, se va pune o bucatica de material, modelata la polizor in vederea obtinerii formei de la capatul antenei.
Inelele se fac din sarma de cupru. Grosimea acesteia nu trebuie sa depaseasca 0,7 milimetri. Ea se va roti in jurul unui ac de cusut si se va modela. Inelele se vor introduce in corpul plutei, dupa care se vor matisa. Este indicat ca inelul situat mai jos sa fie fixat langa baza, in vreme ce celalalt inel sa fie pozitionat cam in acelasi loc in care pluta iese din apa.
In fine, dupa ce ati terminat confectionarea plutei, tot ce mai ramane de facut este sa o vopsiti. Astfel, in functie de propriile preferinte, veti alege culorile care va plac cel mai mult sau, in cazul in care ati optat pentru papuci turcesti care au culori foarte vii, atunci nu mai este nevoie de o vopsire suplimentare.
In concluzie, desi aveti nevoie de echipamente destul de costisitoare, cu siguranta ca merita din plin sa pescuiti guvizi, asta nu doar datorita carnii lor foarte gustoase. Femelele din aceaste specii au niste icre foarte mari, care pot fi de diverse culori, precum galbenul sau auriul. Acestea au un gust nemaipomenit si pot fi consumate atat prajite, cat si in salate de icre sau sarate. Asadar, daca aveti ocazia sa le gustati, nu refuzati aceasta oportunitate, intrucat nu stiti ce pierdeti. Singura problema consta in faptul ca nu este usor sa vi le procurati, intrucat este nevoie de circa noua-zece kilograme de femele pentru doar un kilogram de icre.