Datele statistice arată că numărul de oameni cu obezitate pe glob aproape s-a dublat. An de an apar 400.000 de noi diagnostice de obezitate la copii. Datele arată că unul din 5 copii suferă de obezitate. În țările mediteraneene aproximativ 30% dintre copii de 7-11 ani au un grad de obezitate, ori sunt deja supraponderali. În anul 2020, aproximativ 39 de milioane de copii cu vârsta mai mică de 5 ani erau diagnosticați cu obezitate.
Rapoartele statistice de anul trecut au arătat o prevalență a excesului de greutate și a obezității mai ales în rândul băieților; aceasta fiind de 31% la băieți și de 28% la fete. De asemenea, datele au arătat și alte aspecte, precum:
- Doar 43% dintre copii mănâncă zilnic fructe proaspete; consumul de fructe și legume sunt parte a unei diete sănătoase, prin care se previne obezitatea
- Mai mult de 40% dintre copiii din Italia, Grecia, Spania și Portugalia suferă de obezitate.
Obezitatea infantilă – cauze
Obezitatea este considerată în ziua de azi o boală cronică ce poate recidiva. Ea înseamnă de fapt acumularea excesivă de țesut adipos și duce la complicații, la probleme de sănătate. Copilul cu o greutate mai mare cu cel puțin 4 kg prezintă un risc mai ridicat de sindrom metabolic și de obezitate, spun medicii.
Principala cauză este consumul de calorii în plus. S-a constatat faptul că prin consumul de numai 5% de calorii în plus se ajunge la o acumulare de 5 kg de țesut adipos pe an.
Consecințele negative ale obezității asupra sănătății apar tocmai din cauza acumulării de țesut adipos și a distribuției de celule grase în anumite zonele ale corpului. Aceste consecințe sunt îngrijorătoare și trebuie prevenite din timp. Medicii spun că există o legătură între adipocite specifice și riscul de dezvoltare a obezității. Cele mai afectate zone ale corpului sunt părțile inferioare și superioare ale acestuia, zonele viscerale și zona subcutanată abdominală.
Factorul de ereditate este important, mai ales în ceea ce privește obezitatea pe linie maternă și prezența unor boli la mamă, precum: diabet 2, hipertensiune arterială, gută.
Alte aspecte importante:
- În primele 6 luni de viață, copilul trebuie alăptat exclusiv la sân, astfel se previne obezitatea
- Prin hrănirea artificială crește riscul de obezitate, din cauza creșterii cantității de proteine pe kg greutate corporală
- Laptele de vacă modificat poate duce la obezitate.
Obezitatea infantilă este legată și de alți factori, cum ar fi: viața sedentară a mamei, hrana slabă pe timpul sarcinii, hiperglicemia la mamă, diabetul gestațional la mamă, administrarea de antibiotice pe timpul sarcinii, alimentația artificială, deficitul de somn la copil, consumul excesiv de zahăr și alimente fast-food și altele.
Alte cauze ale obezității infantile
Medicii spun că există și alte cauze ale obezității, precum:
- La aproximativ 30% dintre oameni apare o acumulare excesivă de țesut adipos, asta fiind o predispoziție genetică
- Diabetul mamei însărcinate, greutatea prea mică sau prea mare a copilului la naștere
- Anumite sindroame metabolice duc la obezitate
- Unele medicamente au efecte secundare ce includ și faptul că produc obezitate.
Excesul de grăsime și tulburările metabolice la copii
Studiile cercetătorilor arată că există diferite tipuri de fenotipuri de obezitate:
- Dacă un copil are un exces de țesut adipos mai mare de 30% și nu prezintă tulburări metabolice, atunci el are un fenotip de obezitate cu greutate corporală adecvată
- Dacă un copil are un nivel ridicat de grăsime și un nivel scăzut de țesut muscular, atunci este un tip de obezitate sarcopenică; asta este mai rară, ea apare îndeosebi la oamenii în vârstă
- În obezitatea viscerală sau abdominală este un profil metabolic nefavorabil la copil
- Dacă este vorba despre dislipidemie, hiperinsulinemie, citokine proinflamatorii serice ridicate, atunci este un fenotip obez metabolic.
Consecințele obezității sunt: astm bronșic, sindrom metabolic, boli de rinichi, colecistolitiază, complicații cardiovasculare, depresie, agresivitate, anxietate, tulburări ale aparatului locomotor, boală hepatică grasă nealcoolică, acumulare de grăsime viscerală și chiar dezvoltarea rezistenței la insulină.
Cum se poate preveni și combate obezitatea la copil?
Pentru tratamentul obezității infantile trebuie de mers la medic, deoarece este nevoie de o terapie dietetică. Astfel se va pune un diagnostic, se va evalua creșterea în greutate a copilului, se va stabili un tratament adecvat.
Prevenirea obezității la copil începe cu îngrijirea mamei (a femeii în timpul sarcinii). Asta înseamnă consilierea nutrițională privind alimentele recomandate în sarcină și evaluarea creșterii în greutate.
Pericolul obezității infantile constă în subestimarea acesteia, în neglijența părinților.
Obezitatea la copii
Tratamentul obezității la copiii mai mari se face prin dietă adecvată, bogată în fructe și legume, consum adecvat de lichide, activitate fizică regulată. Produsele servite copilului trebuie să fie sănătoase, organice și deci ar trebui evitate acele produse foarte procesate, îndulcite și bogate în calorii.
Alte aspecte precizate de medici:
- Copilul trebuie să mănânce fructe și legume de 5 ori pe zi
- Alimentația trebuie să conțină fibre
- Consumul de grăsimi trebuie limitat la copiii mici, care au vârsta de 2 ani, acest lucru este important pentru dezvoltarea sistemului nervos
- Reducerea cantității de carbohidrați și de zaharuri ajută în prevenirea obezității
- Eliminarea din dieta zilnică a alimentelor de tip fast-food și a băuturilor bogate în zahăr.
Efectuarea de exerciții fizice poate ajuta în prevenirea și combaterea obezității.