Timp liberCum alegem o mulinetă pentru pescuitul spinning și ce caracteristici trebuie să...

Cum alegem o mulinetă pentru pescuitul spinning și ce caracteristici trebuie să conțină

Daca doriti sa cumparati o mulineta pentru pescuitul spinning, atunci este necesar sa cunoasteti cateva elemente fundamentale in legatura cu acestea.

In primul rand, trebuie sa stiti ca nu este deloc usor sa optati pentru un model sau pentru altul, avand in vedere caracteristicile acestor mulinete. In general, mulinetele de spinning sunt foarte performante si se pot utiliza la pescuitul rapitorilor. De aceea, este indicat sa va documentati inainte de a achizitiona orice model, pentru a evita aparitia problemelor ulterioare. Multi pescari au facut alegeri gresite in ceea ce priveste mulineta de spinning, tot din acest motiv: graba si lipsa de informatii.

Cum alegem o mulineta de spinning?

Alegerea unei mulinete de spinning se va face atat in raport direct cu tipul lansetei, dar si cu aplicatiile ei. Ca exemple in acest sens, lansetele pentru pescuitul cu naluci mici, cum ar fi cele ultra light, este indicat sa folositi mulinete apartinand clasei 1000. Modelele mai mici, precum cele 500, sunt indicate doar pentru pescuitul stationar, la bolognesa si in general pe rauri. Este total contraindicat sa folositi mulinetele 500 la pescuitul cu naluci, intrucat nu veti avea niciun fel de rezultate.

Pentru lansetele light, cel mai bine este sa alegeti mulinete 1500, sau chiar 2000, in functie de preferintele dumneavoastra. De asemenea, si modelele mai mici, din clasa 1000 nu sunt total contraindicate. In cele mai multe cazuri, modelele care apartin clasei 1500 sunt similare cu cele din clasa 1000, atat corpul, cat si angrenajul lor fiind pastrate. Singurele elemente care se inlocuiesc sunt marimea rotorului si a tamburului. Practic, o mulineta 1500 va dispune de mai mult fir pe tambur.

Modelele de mulinete care se incadreaza intre 1000 si 1500 sunt cele mai utilizate de catre pescari. Acestia le prefera intrucat sunt cele mai accesibile. Mulinetele de marime mare 2000 se folosesc doar in situatii speciale, adica atunci cand se doreste prinderea unor pesti mari. Altfel, nu sunt indicate.

Pentru lansetele din clasa medium light este bine sa utilizati mulinete 2000 sau 2500, cu un tambur si un rotor cat mai mare. Lansetele din clasa medium merg foarte bine cu mulinetele 3000 sau chiar cu cele 2500. De remarcat faptul ca veti avea nevoie de un rotor si de un tambur mai mic, asta daca folositi modele intermediare, precum cele 2500.

Mulinetele de marimea 3000 sunt folosite si alaturi de lansetele medium heavy, in general pentru pescuitul la jigging. Nu este bine sa le utilizati alaturi de voblere, ele nepotrivindu-se nici chiar cu lansetele heavy. Daca doriti totusi sa le fortati, puteti incerca sa le adaptati putin, insa daca exagerati cu aceasta practica, riscati sa distrugeti mulinetele. Asadar, aveti mare grija.

In fine, mulinetele 4000 sau 5000 sunt ideale pentru lansetele foarte puternice, de la heavy in sus. Unii producatori fabrica modele speciale pentru aceste lansete, la preturi destul de piperate, inaccesbile tuturor categoriilor de pescari. In concluzie, ramane la alegerea fiecaruia sa decida  de ce tip de mulineta are nevoie, luand inainte in calcul restul echipamentului de pescuit de care dispune.

Despre corpul mulinetei

Corpul unei mulinete de pescuit spinning poate fi realizat din mai multe materiale, precum plasticul, aluminiul, carbonul s.a.m.d. Orice mulineta este confectionata cu multa migala si se remarca printr-o complexitate foarte mare a pieselor care o compun. Este indicat sa alegeti un model mai robust, intrucat astfel il veti folosi mai usor si veti reduce sansele aparitiei unor probleme de ordin tehnic.

Mulinetele usoare sunt de obicei fabricate din carbon, asa ca nu va va fi deloc greu sa alegeti o marca si un model daca va doriti acest lucru. La polul opus, mulinetele din aluminiu sunt sinonime cu durabilitatea, asa ca orietati-va catre acestea, daca sunteti in cautarea acestei caracteristici. Cu toate acestea, este bine sa alegeti mulineta care vi se potriveste cel mai bine numai dupa ce stabiliti cam ce categorii de pesti va place sa pescuiti.

Mulinetele din carbon sunt perfecte atunci cand vizati pestii de dimensiuni reduse, in vreme ce la pestii mari mulinetele din aluminiu merg mult mai bine, datorita rezistentei lor sporite. Pe langa aceste aspecte, pescarii trebuie sa tina cont si de cat de solid este coprul mulinetei. Acestia trebuie sa verifice cu mare atentie posibililele defecte ale ustensilei, dar si daca aceasta este finisata asa cum trebuie.

Despre marimile mulinetelor

mulineta

Desi am mai vorbit la inceput despre marimea mulinetelor de spinning, este nevoie sa aprofundam acest subiect. Dupa cum am spus, exista modele variate, de la 100, 300, 500, pana la 1000, 200, 3000 sau chiar 5000. Cu toate ca toate aceste numare pot parea putin ciudate, trebuie sa stiti faptul ca alegerea unei mulinete este in stransa legatura cu firul folosit. Daca acesta este mai mic, atunci si dimensiunile mulinetei vor fi ceva mai mici. Mai jos va vom prezenta cateva exemple in acest sens.

In cazul in care sunteti interesati sa prindeti pesti de dimensiuni medii, precum stiuca sau salaul, atunci veti avea nevoie de fire de cel putin 0,18 milimetri (si maxim 0,25 milimetri), la care cel mai bine se pliaza mulinetele medii. Pentru pestii mici, precum cleanul, firul nu trebuie sa fie mai mare de 0,15 milimetri, iar mulineta are nevoie sa apartina unei categorii usoare.

La polul opus, pentru somn (peste foarte mare), va trebuie un fir lung de 0,30 milimetri si o mulineta mare, care sa reziste.

Despre rulmenti, antiretur si tambur

Mulinetele de spinning au un angrenaj bazat pe rulmenti cu bile. Acesta este folositor pentru ca permite o buna functionare, dar asigura si o silentiozitate extrema, alaturi de o rulare usoara. Cu cat exista mai multi rulmenti, cu atat mulineta este de o calitate mai buna. In plus, daca acestia sunt de otel, ei vor fi mai rezistenti si mai durabili.

Numarul rulmentilor unei mulinete reprezinta unul dintre factorii de baza care stau la baza pretului unei astfel de ustensile. Nu in ultimul rand si materialul din care acestia sunt facuti are un rol foarte mare la calitatea acesteia. Este bine sa optati pentru modelele pe care vi le permiteti, insa incercati sa nu faceti economii doar de dragul de a face economii.

Prin antiretur se defineste functia ce are rolul de a impiedica invartirea inversa sensului de rotatie a manivelei. Astfel, se permite un drill mult mai bine controlat in comparatie cu unul care se bazeaza doar pe frana. In functie de tipul de pescuit pe care-l preferati, veti putea alege din gama foarte larga de oferte care va stau la dispozitie, insa tineti cont de faptul ca functia de antiretur este esentiala.

Tamburul unei mulinete este si el, la randul sau, extrem de important. El are rolul de a depozita firul, dar contribuie si la precizia si la distanta la care se pot efectua lansarile. Tambururile inalte si putin adanci favorizeaza lansari lungi, pentru ca firul de desfasoara foarte usor. Asadar, fiti foarte atenti si la forma si la felul in care firul se asaza pe tambur. Aceste elemente nu pot fi neglijate.

Cele mai multe tambururi ale mulinetelor spinning sunt facuti din carbon sau aluminiu. Carbonul este ideal pentru un ansamblu usor, in vreme ce aluminiul se potriveste cu cel rezistent si puternic.

Daca tot am ajuns la acest punct, vom spune cateva cuvinte si despre tamburii de rezerva, care sunt oferiti de catre producatori. Acestia se pot monta in doua moduri, in functie de tipul mulinetei. Cele care sunt prevazute cu frana fata se pot schimba daca desurubati pastila de reglare a franei. Cele care au frana spate se pot regla prin apasarea butonului care este pozitionat in partea superioara a tamburului.

Raportul de recuperare si sistemul de franare

Raportul de recuperare al unei mulinete de spinning se refera la cat de multe rotatii va face rotorul atunci cand efectueaza o tura plina de manivela. Ca un exemplu, un raport de 3:1 inseamana ca rotorul face trei miscari la o invartire de manivela.

Cu cat numarul rotatiilor este mai mare, cu atat mai mult fir va fi recuperat la invartirea manivelei. In general, se spune ca un raport de 4:1 este mediu, in timp ce unul de 6:1 reprezinta o limita superioara si 2:1 sau 3:1 inferioara. Pentru pestii mari, precum somnul, este indicat sa recuperati naluca pe distante medii sau chiar mari, la o viteza mica, iar raportul de recuperare sa fie unul redus. La polul opus, pentru pestii mici, naluca se recupereaza pe distante scurte, cu o viteza sporita, iar raportul de recuperare este mare.

Cei mai multi pescari folosesc un raport de recuperare 4:1, intrucat acesta se pliaza in mai multe circumstante. Daca dispuneti de fonduri mari, atunci calegeti doua mulinete, una cu un raport de recuperare mic si cealalta cu un raport de recuperare mare. In fine, sistemul de franare nu poate fi omis atunci cand ne referim la pescuitul spinning. In timpul unui drill, frana are cel mai important rol in ceea ce priveste presiunea exercitata asupra pestilor.

Este nevoie de o frana care sa beneficieze de un reglaj micrometric, pentru a evita orice risc in ceea ce priveste ruperea firului. De asemenea, trebuie sa fiti siguri ca reglajul franei este unul impecabil. Acesta trebuie sa se deruleze uniform, doar daca frana este stransa la maxim neaplicandu-se aceasta regula.

Exista doua locuri in care elementele de comanda se pot situa pe o mulineta: fie in fata, adica pe tambur, fie in spate. Depinzand de tipul de pescuit pe care-l alegem, eliberarea firului se va efectua mai usor sau si mai rapid sau mai greoi si mai lent. Ca si un exemplu, pentru pescuitul crapului este nevoie de un sistem de franare micrometric, cu frana aflata pe tambur. Pentru a usura acest proces se poate utiliza frana din spate, insa pescarii stiu ca puterea ei este ceva mai scazuta.

Mulinetele cu frana in fata au discuri de franare mari, care sporesc durabilitatea si, in plus, sunt mai performante decat cele cu frana in spate. Cu toate astea, celelalte sunt ceva mai facil de utilizat si de controlat, mai ales in timpul drill-ului. Ca dezavantaj, ele nu fac fata foarte bine la pescuitul pestilor de dimensiuni mari. Pozitionarea franei este ceva mai la indemana pescarului si de aceea mulinetele cu frana in spate sunt utilizate si ele foarte mult.

Concluzii

Cu toate ca prezinta un numar foarte mare de avantaje, exista, in mod incontestabil, limite si in cazul mulinetelor de spinning. Spre exemplu, se spune ca mecanismele acestui tip de mulinete nu sunt la fel de fiabile ca cele ale modelelor de casting, ce beneficiaza de un angrenaj de dinti in partea din fata. Mai mult decat atat, rulmentii tamburului la mulinetele de casting trebuie ingrijiti foarte bine, la fel ca toate celelelate componente, intrucat prezinta un risc suplimentar de a fi atacate de diversi agenti abrazivi.

Ca si avantaje, se spune ca mulinetele de spinning sunt superioare celorlalte modele in ceea ce priveste clasele ultrra light, light si medium light. De regula, pentru acestea se utilizeaza fire mai subtiri, care sunt perfecte pentru pescuitul in conditii meteo blande, si daca se folosesc greutati de patru-cinci grame (maximum).

Mulinetele de spinning se remarca si prin faptul ca au o viteza de deplasare a nalucilor mai mare, astfel inca pescuitul cu acestea este foarte placut, daca vantul bate dintr-o parte sau din fata. Mulinetele de spinning sunt ideale pentru pescuitul cu ajutorul nalucilor medii si mici. In cazul folosirii nalucilor mari, cel mai bine este sa optati pentru mulinete de casting, deoarece rezistenta la tractiune este ceva mai mare, aspect ce nu favorizeaza spinning-ul.

Pentru cei care folosesc si iubesc lanseurile mai lungi, cu greutati mici, ori in cazul utilizarii multifilamentelor, mulinetele cu mecanism surub fara sfarsit sunt cele mai bune, opinie pe care o impartasesc foarte multi pescari. In fine, la pescuitul cu naluci de tipul soft baits, mulinetele de spinning au avantajul ca permit o priza, dar si un control mai mare fata de cele de casting. Acestea din urma sunt mult mai obositoare, in special doarece au o priza pentru nalucile reactive.

Una peste alta, ramane la alegerea fiecarui pescar in parte care sunt cele mai bune mulinete pentru el.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.