In prezent, PAL-ul reprezinta unul dintre cele mai folosite materiale pentru realizarea mobilierului, mobilierul din PAL avand numeroase avantaje fata de cel din lemn masiv sau MDF. Insa, despre avantajele si dezavantajele mobilierului din PAL veti putea afla mai multe informatii citind randurile care urmeaza.
Ce este PAL-ul?
PAL reprezinta forma abreviata de la placa aglomerata lemnoasa, adica mai multe bucati din lemn (rumegus si alte resturi) sunt amestecate cu un clei special dupa care sunt presate la temperaturi foarte mari pentru a forma o placa rezistenta. De cele mai multe ori, dupa acest proces, placa trece prin stadiul de melaminare, de aici provenind denumirea de PAL melaminat.
Care sunt avantajele mobilierului din PAL?
Mobilierul din PAL il inlocuieste cu succes pe cel din lemn masiv atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere functional. Desi lemnul natural ramane visul celor mai multe persoane, se pare ca PAL-ul atat de multe avantaje incat a devenit cel mai ravnit material in industria mobilei.
Inainte de toate, PAL-ul are marele avantaj de a putea fi foarte usor prelucrat astfel incat, adevaratii maestrii ai lemnului vor reusi sa realizeze obiecte de mobilier cu adevarat deosebite din punct de vedere estetic.
PAL-ul este ecologic deoarece, pentru realizarea sa, sunt folosite de cele mai multe ori resturi care, in mod normal, nu ar mai fi de niciun folos.
Desi nu este chiar atat de rezistent precum lemnul masiv, mobilierul din PAL este si el destul de durabil.
Mobilierul din PAL este mult mai usor fata de cel din lemn masiv sau MDF, ceea ce inseamna ca poate fi mutat cu o mai mare usurinta in locuinta.
PAL-ul melaminat ofera o gama foarte larga de culori sa nu mai vorbim de faptul ca va puteti realiza mobilierul la comanda, dupa bunul plac. Asadar, mobilierul din PAL poate fi folosit pentru orice incapere si pentru orice tip de design abordat.
Mobilierul din PAL este mult mai ieftin fata de mobilierul din lemn natural.
Dezavantajele mobilierului din PAL
Pe langa avantajele mai sus enuntate, mobilierul din PAL prezinta si o serie de dezavantaje.
Spre deosebire de lemnul natural, PAL-ul este mult mai sensibil la umiditate, aburi si diferente mari de temperatura. Chiar daca mobilierul din lemn pare a fi ideal pentru o bucatarie, avand in vedere ca placa melaminata ofera protectia necesara, trebuie sa acordati o foarte mare importanta acestui aspect.
Spre deosebire de mobilierul din lemn masiv, care poate fi reconditionat, mobilierul din PAL nu poate fi modificat din acest punct de vedere, iar trecerea anilor isi va pune amprenta acestuia.