Dacă te întrebi câte migdale să mănânci înainte de culcare, răspunsul este simplu: o mână mică sau aproximativ 23 de migdale. Acestea sunt delicioase, au vitamine B și E, fier, magneziu, potasiu, calciu, fosfor și deci sunt foarte sănătoase. Medicii recomandă consumul a 20-25 de migdale pe zi. Desigur poți ține cont și de conținutul lor caloric, dacă ești la dietă și vrei să slăbești. Migdalele pot fi consumate ca gustare dar și în salate, smoothie-uri, etc.
Migdalele au melatonină, care reglează ciclurile de somn-veghe. Melatonina ajută la somn, îmbunătățește calitatea și durata acestuia. Migdalele au grăsimi sănătoase care mențin sănătatea organismului în general. Acestea au rol în prevenirea creșterilor și scăderilor bruște ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce fac ca somnul să fie mai liniștit, fără treziri dese în timpul nopții. Prin urmare, consumul de migdale seara poate normaliza nivelul de zahăr din sânge, iar astfel sunt prevenite tulburările de somn.
Migdalele au și un conținut semnificativ de magneziu, care ajută în relaxarea musculară, reducerea nivelului de cortizol (care este un hormon al stresului ce afectează somnul). Când mușchii tind să se relaxeze datorită magneziului, apare o senzație de bine în corp, iar somnul devine mai odihnitor.
Nutrienții din migdale contribuie la un somn mai bun
Consumul moderat de migdale este sănătos, deoarece previne un disconfort digestiv ce poate fi cauzat de alte alimente, care ar putea perturba somnul. Migdalele conțin multe fibre vegetale, care ajută în combaterea unor probleme precum balonarea sau flatulența.
Migdalele au proteine care ajută la regenerarea țesuturilor, la menținerea unui nivel stabil de zahăr în sânge pe timpul nopții, iar asta promovează un somn de calitate, liniștit și neîntrerupt.
De asemenea, migdalele conțin multe vitamine B care susțin sănătatea generală a organismului. Prin aportul de vitamina E, care are proprietăți antioxidante puternice, migdalele mențin sănătatea creierului, combat atacul nociv al radicalilor liberi, ajută în relaxare, în combaterea nervozității și asta crește și calitatea somnului.
În plus, migalele au și alți nutrienți importanți pentru somn:
- Melatonină care pregătește organismul pentru somn
- Magneziu care este un mineral esențial ce reduce stresul, tensiunea musculară, relaxează crampele musculare, normalizează funcționarea sistemului nervos, ceea ce ajută la îmbunătățirea calității somnului.
Prin aportul de grăsimi sănătoase, migdalele ajută la menținerea nivelului uniform de zahăr din sânge, previne trezirile din timpul nopții ce pot să apară pe fondul reducerilor de energie.
Unele studii ale cercetătorilor arată că magneziul din migdale ajută în promovarea somnului și reducerea insomniei. Cercetătorii consideră că un aport alimentar mai mare de magneziu ajută la îmbunătățirea calității somnului. Ei recomandă migdalele ca sursă de magneziu dar și alte alimente.
Migdalele mențin sănătatea cardiovasculară
Migdalele au grăsimile sănătoase și alte componente benefice pentru funcționarea sănătoasă a organismului. Introducerea lor în dietă ajută în prevenirea eficientă a unor afecțiuni și boli.
Despre migdale s-a spus că:
- Au vitamine B1, B2, B5, B6, C, PP, E, caroten, asparagină și colină
- Cresc imunitatea organismului
- Ajută la normalizarea tensiunii arteriale
- Îmbunătățesc funcționarea inimii și a vaselor de sânge
- Au sodiu și ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare
- Ajută la îmbunătățirea funcției creierului
- Combat anemia și astenia ce apar în perioada de convalescență sau după anumite boli grave
- Sunt benefice pentru copiii care au probleme de creștere
- Reduc tusea convulsivă
- Au proprietăți coleretice, reduc riscul de a dezvolta boli hepatice și cancer
- Reduc nivelul de colesterol rău din sânge
- Cresc nivelul de hemoglobină din sânge
- Conțin fier, bariu, magneziu, sodiu, mangan, cupru, calciu
- Ajută la normalizarea funcționării organelor interne
- Au proteine, zaharoză, glucoză, lipază, dar și alte enzime.
Uleiul din migdale dulci și amare conține fitosteroli, acid oleic, acid linoleic, acid palmitic și alți acizi.
Laptele de migdale
Migdalele se consumă proaspete, prăjite, sărate. De asemenea, în dietă este indicat laptele de migdale care se poate cumpăra din magazinele alimentare. Acesta este potrivit pentru diete, sau ca sedativ în caz de insomnie, bronșită, astm bronșic. Laptele de migdale reduce arsurile de stomac, îmbunătățește funcția creierului și combate tulburările de somn.
Laptele de migdale se poate face și acasă, destul de ușor, din sâmburi de migdale și apă plată. Sâmburii se pun la înmuiat în apă timp de 8 ore, apoi se dau la blender, pentru a fi măcinate fin.
Laptele de migdale este un produs de bază în dieta vegană sau vegetariană, se păstrează la frigider. Pentru un gust mai bogat, în el se poate adăuga miere și scorțișoară. De asemenea, laptele de migdale poate fi utilizat și în timpul postului. El poate înlocui laptele de vacă și poate fi adăugat la mâncăruri, băuturi, smoothie-uri, cocktail-uri, etc.
Laptele de migdale este un produs proteic, ajută la dezvoltarea osoasă și musculară, poate fi administrat atât adulților cât și copiilor. El este preferat de sportivi, pentru că îi ajută să câștige în masă musculară.