Relații de familieScăderea abilităților de memorie – Când ar trebui să ne îngrijorăm?

Scăderea abilităților de memorie – Când ar trebui să ne îngrijorăm?

Problemele de memorie sunt mai severe în rândul persoanelor în vârstă și pot avea consecințe grave care trebuie prevenite. Pe măsură ce îmbătrânim, abilitățile cognitive se schimbă, memoria scade, mai ales cea pe termen scurt care se caracterizează prin stocarea informațiilor pe o perioadă finită de timp. În cazul memoriei pe termen lung, care este responsabilă de stocarea informațiilor despre familie și amintiri pe termen lung, aceasta devine mai rezistentă la procesele fiziologice de îmbătrânire ale organismului.

Uitarea evenimentelor recente poate indica o problemă de sănătate pe termen scurt cu memoria. Pierderea lucrurilor arată că există o problemă a pierderii memoriei, creierul uitând să stocheze informații legate de locul în care se aflau acele obiecte.

Studiile cercetătorilor arată ce activități reduc riscul pierderii memoriei

Un studiu realizat de cercetători la Clinica Mayo din Scottsdale, Arizona sugerează că anumite activități realizate la vârsta mijlocie sau mai târziu scad riscul de degradare cognitivă. Aceste activități includ: lectura, jocurile antrenante, realizarea unor meșteșuguri.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că activitățile de acest gen scad riscul de pierdere a memoriei legată de vârstă. Prin urmare, oamenii în vârstă au nevoie de activități de stimulare mentală și de mai multă socializare.

În opinia cercetătorilor:

  • Deficiența cognitivă ușoară este o tulburare a creierului în care anumiți neuroni sunt afectați (cei implicați în abilitățile de gândire), dar și o stare de tranziție între îmbătrânirea ușoară și cea mai timpurie (ce indică boala Alzheimer)
  • Declinul cognitiv nu este un semn de demență, el produce la oameni simptome ușoare și deci ei pot îndeplini sarcini destul de complexe; la oamenii cu demență nu este posibil acest lucru, ei având nevoie de ajutorul altor persoane.

Cercetătorii au implicat în studiu mai mult de 1.300 de oameni care aveau vârste între 70-89 de ani. În studiu, unii oameni aveau deficiențe cognitive ușoare, iar alții erau normali, fără astfel de probleme.

Potrivit cercetătorilor, oamenii care se confruntă cu pierderi de memorie ar trebui să consulte cât de repede un medic pentru a face un examen fizic amănunțit, analize de sânge și chiar o imagistică cerebrală.

Stimularea creierului și îndeosebi a funcțiilor sale intelectuale este accesibilă tuturor și se face prin anumite exerciții și activități care antrenează memoria, concentrarea, asocierea, analiza, gândirea logică.

O serie de activități care stimulează memoria sunt:

  • Repetarea unor poezii, cântece, rime, secvențe de cuvinte (acesta este un antrenament bun pentru creier)
  • Realizarea unor jocuri de memorie care se bazează pe reguli simple și care există chiar și în mediul online, pe computer
  • Rezolvarea unor cuvinte încrucișate, ghicitori, probleme de matematică
  • Realizarea unor puzzle-uri distractive, aranjarea unor ilustrații, reproducerea unor secvențe de fotografii, etc.

La acestea se adaugă și somnul regulat și de calitate, care poate crește memoria și puterea de concentrare. Un studiu de pe NCBI arată efectele devastatoare ale privării de somn asupra memoriei.

Pierderea memoriei pe termen scurt

Uneori, pierderea memoriei pe termen scurt poate produce anxietate, în sensul că devine îngrijorătoare. Oamenii ajung să aibă anumite tulburări, nu reușesc să reproducă diverse informații și uită chestiuni esențiale, pierd obiecte, nu-și amintesc conversații sau detalii personale.

Alte experiențe comune la cei cu pierderi de memorie, pot fi următoarele: uită să plătească o factură, uită o programare, realizează mai greu anumite activități, au dificultăți de concentrare, nu-și amintesc numele cuiva, etc. Astfel de oameni, mai ales dacă sunt și în vârstă, pot fi o problemă pentru cei dragi, mai ales pentru rude.

Pierderea bruscă a memoriei poate fi cauzată de stres și de anumite boli și afecțiuni din care fac parte: boli ale creierului, tumori, șocul mental, depresia, boala Parkinson, accidente vasculare cerebrale, leziuni cranio-cerebrale, boli metabolice cum este hipotiroidismul, consum excesiv de alcool, intoxicația cu metale grele și pesticide, reacția la anumite medicamente.

Tratamentul tulburărilor de memorie se face în multe moduri și se stabilește în funcție de cauze. Unele boli însă nu pot fi vindecate și de aceea se încearcă un tratament pentru ameliorarea stării de sănătate, pentru reducerea simptomelor, prevenirea pierderii memoriei și întârzierea dezvoltării patologiei.

Înțelegând modul cum arată pierderea memoriei, ce semne apar, ce se întâmplă cu adevărat, ajută la reducerea anxietății și a îngrijorării. Discuția cu un medic poate liniști mintea – lucru important mai ales la oamenii care își fac prea multe gânduri negative și griji.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.