Sarcină & BebeMărimea bebelușului la naștere este indicator al unor viitoare probleme de sănătate

Mărimea bebelușului la naștere este indicator al unor viitoare probleme de sănătate

Mărimea bebelușului la naștere este influențată de diverși factori și influențează la rândul său dezvoltarea ulterioară a copilului. Când vorbim despre o mărime normală la naștere, greutatea unui nou-născut este situată între 2 700 grame și 4 300 de grame, fetele având în medie 3 200, iar băieții 3 400. Ca lungime a corpului, media se încadrează între 48 și 54 de centimetri.

Se știe foarte bine faptul că bebelușii considerați prea mici sau prea mari pentru vârsta gestațională au un risc ceva mai crescut de a întâmpina probleme în dezvoltarea lor. În special bebelușii prea mici pentru vârstă, insuficient dezvoltați pot avea unele probleme. O greutate sub 2 600 de grame (de obicei, în cazul copiilor născuți prematur) poate duce la dificultăți de respirație, de imunitate, de digestie.

Ce influențează mărimea bebelușului la naștere?

Creșterea unui bebeluș în perioada intrauterină este influențată de mai mulți factori, printre primii fiind constituția mamei, dar și regimul său alimentar în timpul sarcinii. Și starea de sănătate a mamei este un factor important pentru dezvoltarea și creșterea în perioada intrauterină.

În cazul mamelor care fumează, consumă alcool sau care suferă de preeclampsie sau astm se observă o creștere întârziată a bebelușului. Un alt factor este reprezentat de stresul la care este supusă mama în timpul sarcinii. Astfel, s-a dovedit că orice factor de stres influențează mărimea bebelușului la naștere.

La un prim factor de stres, se pare că doar bebelușii fetițe sunt afectați, încetinindu-și creșterea, însă dacă mama este supusă la factori de stres ulteriori, și bebelușii băieți își reduc din greutate. Stresul este corelat și cu nașterea prematură (factor de stres poate indica orice implică emoții negative sau orice are efecte negative: boli, suprasolicitare, probleme emoționale etc.).

Ce spune mărimea la naștere a bebelușului despre dezvoltarea sa ulterioară?

Este de la sine-înțeles faptul că cel mai bine se va dezvolta un nou-născut cu o greutate considerată între limite normale. Acesta se va confrunta cu cele mai puține dificultăți de dezvoltare fizică, însă și psihică.

Un studiu efectuat la Universitatea din Copenhaga arată un fapt interesant: mărimea bebelușului la naștere este un indicator al posibilelor probleme psihice. Greutatea și lungimea unui nou-născut poate arăta probabilitatea ca în viitor copilul să aibă probleme și tulburări cum ar fi schizofrenia și autismul.

Cercetătorii consideră că atât mărimea la naștere, cât și dezvoltarea unor tulburări mentale la copil depind de aceleași imprimări genetice. În timpul vieții intrauterine, genele moștenite de la mamă pot intra în „conflict” cu cele moștenite de la tată, afectând astfel dezvoltarea fătului.

Studiul arată că bebelușii cu o mărime mai mare decât cea normală vor avea în viitor abilități artistice, iar cei cu o mărime mai mică vor avea abilități sociale mai dezvoltate. Însă în ambele situații riscul de dezvoltare a unor tulburări mentale este mai crescut decât în cazul bebelușilor de mărime normală. Bebelușii prea mici au un risc mai crescut de a dezvolta schizofrenie, în timp ce bebelușii mai mari au risc crescut de autism.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.