Orice mama incearca, dupa timp si posibilitati, sa gateasca sau sa asigure cele mai sanatoase mancaruri pentru copiii sai. Ceea ce, in ultimii ani, este o adevarata provocare! Alimentele semipreparate, alimentele conservate, alimentele ce contin aditivi si conservanti si lanturile de fast-food fac sarcina de a-i asigura micului copil o alimentatie adecvata extrem de dificila.
Practic, este aproape imposibil sa gatesti mancaruri pentru copii care sa fie 100% naturale in ziua de astazi! Chiar legumele din piata pot fi tratate chimical, chiar carnea de pui/porc/vita de la macelar poate contine hormoni de crestere… Insa cu putina straduinta, te poti asigura ca macar copilul tau consuma alimente cat mai sanatoase, care ii ajuta cresterea armonioasa.
Asigura-i toti nutrientii necesari
Asigura-te ca regimul alimentar contine proteine, lipide, glucide, vitamine si minerale! Ii oferi micutului proteine de calitate din alimente precum: carne, peste, oua. O sursa buna de proteine o constituie si legumele precum fasolea, mazarea, porumbul, graul. Lipidele (grasimi) sunt o parte importanta in alimentatia copilului, fiind o sursa buna de energie: grasimi animale (carne, unt) si grasimi vegetale (margarina, ulei). Insa trebuie sa te asiguri ca cel mic consuma de doua ori mai multe glucide decat lipide (primele ard grasimile): cereale, fructe, zarzavat, lapte.
Vitaminele sunt de nelipsit intr-o alimentatie sanatoasa, in special pentru copii – se recomanda sa ii asiguri micutului aportul de vitamine prin alimentatie si nu prin suplimente. Cauta si integreaza in regimul copilului vitamina A (ficat, oua, carne, peste, rosii, morcovi, varza), vitamina K (legume), vitamina C, vitamina D si cele din grupul vitaminic B. In sfarsit, mineralele in organism ajuta la cresterea armonioasa a copilului: in special calciu si fosfor (lapte), fluor (peste) si fier (ficat, spanac).
Ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului
Cand prepari mancaruri pentru copii, tine deci cont de integrarea surselor nutritive si nu omite nici unul dintre aceste categorii esentiale de alimente: lapte si branza (mai putin smantana, care intra in clasa grasimilor), carne si peste, fructe si legume (sunt sursa principala de glucide si sunt de preferat proaspete), oua (au proteine de calitate inalta), fainoase (paine, orez, cereale, paste, mamaliga – cu moderatie) si zaharoase (doar ca desert si in cantitati mici).
Mancaruri pentru copii sanatoase, insa gustoase!
O mare problema a multor mame: cu cat mancarea este preparata mai sanatos, cu atat este mai putin atractiva pentru cel mic! Asa este ca face urat la varza, conopida, broccoli, carne fiarta? Ei bine, incearca sa te folosesti de alimentele recomandate si sa le combini intr-un mod atractiv. O idee importanta: pentru ca un copil sa fie atras de mancarea din farfurie, de ajutor este aspectul – incearca sa faci mancaruri colorate si orneaza-le cu bucatele de legume, marar, patrunjel pentru a fi mai atractive.
Nu trebuie sa gatesti de acum doar peste si broccoli – tine cont si de ceea ce ii place micutului. Important: daca il inveti cu anumite retete gatite de cand este mic si il feresti sa consume mancaruri nesanatoase cum ar fi fast-food, ii creezi un stil alimentar sanatos. Ce mancaruri sanatoase poti gati, asa incat cel mic sa nu strambe din nasuc: o reteta care poate fi diversificata, simplu de preparat si sanatoasa este mancarica din carne cu legume. Poti folosi diferite tipuri de carne: pui, porc, vita, chiar peste, taiata in cubulete, pe care fie o frigi pe gratar, fie o prajesti in tigaia de teflon folosind putin ulei de masline.
Apoi, adaugi multe, multe legume, care sunt sanatoase si dau si o culoare atractiva: mazare, morcovi, pastai, ardei rosu, ciuperci, orez… Si lista poate continua – dintr-o singura reteta, poti crea macar vreo trei (nu adauga mai mult de 4-5 legume intr-o mancare). Adaugi spre final suc de rosii, ornezi cu marar/patrunjel si ai o mancare gustoasa si colorata!
Mancaruri pentru copii – cum sa ii placa
Inca o idee legata de cum il convingi pe micut sa manance sanatos: il implici in activitatile din bucatarie! Ii dai un sortulet si chiar o bonetica de bucatar si faci un joc din prepararea mancarii. Ii oferi o lista cu ingrediente si il pui sa creeze o reteta – spunandu-i la fiecare aliment la ce este bun si la ce nu! Bineinteles, creeaza lista asa incat sa nu iti iasa un dezastru, incat carnea, legumele si sosurile sa poata fi combinate adecvat, orice alege copilul. Asa nu va stramba din nas la mancare, stiind ca a facut-o el insusi.
Zilnic – fructe si legume
Incearca in fiecare zi sa ii asiguri o portie de legume (chiar gatite – insa nu cartofi prajiti!) si macar cate un fruct – in general, de dimineata. Daca il inveti asa de mic, nu vei avea mari probleme. Daca stramba din nas, spune-i cu ce il ajuta fructele. Daca iti este greu sa il faci sa consume zilnic fructe, sucul natural de fructe este o idee buna.
Masa…la masa!
Nu il lasa pe micut sa manance in fata TV-ului – este un obicei nesanatos ce cauzeaza, printre altele, mancatul in exces! Invata-l cu trei mese principale la ore regulate si o gustare in fiecare zi, iar mesele sa fie luate pe cat se poate impreuna, in familie – macar stai cu el. Este dificil, din cauza lipsei de timp, insa macar cand este mic, obisnuieste-l cu un astfel de program al meselor. Mancatul trebuie sa fie placut, insa nu sa devina un fel de hobby (cum este riscul in fata TV-ului).
Nu mananca tot din farfurie… foarte bine!
Nu il invata sa linga farfuria – daca se opreste, inseamna ca este satul. Nu il forta fara rost sa termine tot. Multe mame fac greseala sa isi zica „mai bine mai grasut, e mai sanatos decat sa fie slabanog”! Nu este adevarat – in special pentru ca in ultimii ani, rata de supraponderalitate la copii a crescut vertiginos, ai grija sa iti feresti copilul de asemenea riscuri.
Lasa-l sa manance cat doreste, atat timp cat are ceva in stomac. Cat despre desert, ofera-i dupa masa de pranz sau dupa cina (mai bine doar o data pe zi), insa incearca sa il obisnuiesti cu deserturi sanatoase: placinte cu fructe sau cu branza facute de preferat acasa sau de la o patiserie de incredere, salate de fructe cu putina frisca, crema de cacao in cesti, chiar putina inghetata; fara gogosi si ciocolata prea des, torturi cu ciocolata si prajituri pline de grasimi, conservanti si zaharuri din comert.
Vrea fast-food?
O mare problema a mamelor, atunci cand vorbim despre mancarurile pentru copii! Cel mic este atras de gustul preparatelor fast-food, atat de nesanatoase. Ce poti face? In primul rand, nu il duce in astfel de localuri. Cand insista, pentru ca i-a spus vreun coleg ce buna este mancarea in localul X, mergi cu el, insa incearca sa il convingi sa manance un sandwich simplu toast cu sunca de pui sau chiar o shawarma cu pui fara maioneza, in loc de hamburger; alege un preparat cu mai multe legume si fara maioneza si un suc natural. Apoi, spune-i ca mai gustos ii poti tu prepara acelasi lucru acasa: ii faci pe gratar pui, tai rosii, ardei, castraveti, putin cascaval si i-ai facut un sandwich gustos si mai sanatos!
Chiar si shawarma ii poti prepara acasa – pui taiat fasii facut pe gratar, cartofi facuti in putin ulei, lipie, salata de varza si castraveti murati, plus un sos din iaurt si usturoi! Insa cel mai mare chin este legat de vesnicii cartofi prajiti – preferatii celor mici! Achizitioneaza o tigaie de teflon de calitate, oricat te costa, merita! Asa, ii poti face in fiecare weekend cartofi, punand doar putin ulei (eventual, de masline). Iar in loc de ketchup, creeaza un sos folosind suc natural de rosii, un ardei iute mic, busuioc, oregano si putina miere de albine – sau amesteca alte condimente dupa inspiratie!