Există numeroase studii care arată că Mg este un mineral important pentru organism. El este un nutrient esențial pentru copii, în reglarea somnului, combaterea stresului, dezvoltarea fizică și cognitivă, îmbunătățirea sănătății organismului.
Mg este important pentru sistemului nervos, sistemul muscular, dezvoltarea oaselor, reducerea stresului, menținerea sănătății vaselor de sânge, reglarea somnului.
Un nivel scăzut de Mg în organism duce la complicații ale sistemului nervos și cardiovascular și dezechilibre nutritive. Dacă la copii apare o carență de Mg, asta le afectează starea fizică, pishică și somnul. În plus, deficitul de Mg poate duce la anumite afecțiuni: ADHD, tulburări de dezvoltare.
Cum poate regla Mg somnul copilului tău?
Medicii spun că există o legătură între Mg și calitatea somnului la copii. Acest mineral ajută la relaxarea sistemului nervos, la calmarea corpului. Mg are un efect asupra producției de melatonină, deci este esențial pentru somn, îndeosebi pentru ciclurile somn-veghe.
Unele studii au demonstrat faptul că Mg ajută în reducerea sindromului picioarelor nelinistite, de care suferă mulți copii și adolescenți. Mg facilitează relaxarea fizică și mentală, relaxarea picioarelor, îmbunătățirea calității somnului la copii.
Cum poate Mg reduce stresul și îmbunătăți calitatea vieții?
Un studiu de pe NCBI, realizat de cercetători, sugerează că deficitul de Mg este asociat cu afecțiuni stresante, cu sindromul de oboseală, durerea de cap fotosensibilă, stresul, fibromialgia. Cercetătorii au analizat legătura dintre carența de Mg și stres, cum poate duce la diverse afecțiuni, dar și efectele Mg asupra creierului.
Conform cercetătorilor, stresul este o reacție care apare ca răspuns al organismului la acțiunea factorilor stresori, a factorilor de mediu extremi și nefavorabili. Stresul apare ca răspuns la expunerea la factori iritanți asupra organismului, cum ar fi: traumatisme, substanțe chimice, infecții, temperaturi ridicate, radiații, temperaturi scăzute, stres psiho-emoțional.
S-a observat că activarea sistemelor neurohormonale în condiții de stres duc la: transpirație, hiperventilație, creșterea tensiunii arteriale, creșterea frecvenței cardiace, creșterea fluxului sanguin către mușchii scheletici, afectarea funcției intestinale.
Când este supusă stresului, amigdala cerebrală activează neuronii din hipocamp și cortexul cerebral. De asemenea, s-a constatat că un răspuns la stres foarte intens și de durată poate deveni baza dezvoltării unor afecțiuni și boli.
Consecințele stresului
Cercetătorii spun că stresul poate duce la ulcer gastric, ulcer duodenal, tulburări nevrotice, boli ale sistemului cardiovascular, unele neoplasme maligne sau chiar la accidente cerebrovasculare.
Din cauza stresului, în organism au loc anumite modificări, spre exemplu: temperatura corpului crește, rezistența corpului scade. Prin expunerea prelungită la stres intens, capacitatea de adaptare a organismului este treptat diminuată.
Prin urmare, consecințele stresului sunt mari la copii și la adulți.
Studiul de mai sus arată că suplimentele de magneziu pot modifica răspunsul la stresul cronic. Acest lucru a fost precizat de H. Classen în anul 1981. Mg este deja prezent în organism și are un efect asupra fiziologiei omului. Mg ocupă locul patru în ceea ce privește concentrația, iar la nivel celular este al doilea după potasiu.
Despre Mg s-a spus că are numeroase funcții în organism:
- În reacțiile fiziologice și procese biochimice
- Pentru funcționarea normală a proceselor de depolarizare a celulelor nervoase și musculare
- La oxidarea acizilor grași
- În sinteza oxidului nitric în endoteliul vascular
- La stabilizarea nivelul de adenozin trifosfat
- În metabolismul celular, în procesele energetice
- La glicoliza și biosinteza proteinelor
- Este un compus pentru mai mult de 300 de enzime, unele fiind importante pentru funcționarea normală a sistemului nervos.
Necesarul zilnic de magneziu
Mg este necesar oamenilor încă din copilărie. El este recomandat mai ales oamenilor care fac mult efort, activitate fizică, sportivilor, femeilor care sunt însărcinate sau care alăptează, oamenilor care sunt supuși stresului în mod frecvent.
La copii, cantitatea zilnică de Mg este de:
- 30 mg la copiii cu vârsta de 6 luni
- 70 mg la copiii cu vârsta de 7-12 luni
- 80 mg la copiii cu vârsta de 1-3 ani
- 130 mg la copiii cu vârsta de 4-8 ani
- 240 mg la copiii cu vârsta de 9-13 ani
- 360 mg la adolescentele cu vârsta de 13-18 ani
- 240 mg la adolescenții cu vârsta de 13-18 ani.
Necesarul zilnic de Mg la bărbați este de 350 mg, iar la femei este de 280 mg.
Surse naturale de Mg sunt: spanacul, varza, fructele, cerealele (orez, ovăz, quinoa, paste, pâine), leguminoasele (linte, fasole neagră, năut), lapte, iaurt, brânză.