Incidența alergiilor a crescut rapid, în ultimii ani, la nivel mondial. În timpul verii, principalele riscuri pentru cei care suferă de alergii sunt praful, înțepăturile de insecte, florile, fructele de sezon. Oamenii sensibilizați la polenul de iarbă experimentează exacerbarea bolilor alergice sezoniere, precum febra fânului sau rinoconjunctivita sezonieră.
Vara este și o perioadă de insolație mare. Acesta este un motiv pentru a merge la alergologi. Unii oameni suferă de fotodermatită indusă de lumina ultravioletă a soarelui, care este denumită și alergie la soare. Simptomele sunt de: mâncărime, roșeață, noduli în zona de pe piele afectată de razele solare.
Medicii au observat apariția complicațiilor bolilor alergice mai ales la copii și tineri. Simptomele care apar sunt destul de clare. Alergia poate fi însoțită de mâncărime, care provoacă un stres psihologic destul de intens. Această afecțiune poate da stări de depresie, somnolență, scăderea capacității de atenție și de concentrare.
Pentru calmarea simptomelor sunt recomandate medicamentele antihistaminice.
Despre alergii
Pot fi mai multe tipuri de probleme:
- Alergii alimentare, astm, urticarie
- Rinită, eczeme, alergii la insecte
- Alergii la medicamente
- Tulburări eozinofile, conjunctivită.
Astfel de alergii produc umflare, mâncărime, strănut, lăcrimarea ochilor.
Mâncărimea este greu de suportat și poate apărea și în alte boli cronice sau acute, în boli hematologice, boli psihiatrice, boli neurologice, boli renale cronice, colestază. Mâncărimea scade capacitatea de concentrare și produce insomnie și tulburări de somn. Stările de depresie apar frecvent la astfel de oameni, din cauza pruritului enervant, moderat ori sever.
Dacă mâncărimea se agravează și devine cronică, atunci stresul, despresia și anxietatea cresc.
Alergia la polenul de buruieni produce reacții alergice, mâncărime. Anumite produse consumate în cantități mari pot da simptome severe de alergie cutanată și gastrointestinală. Câteva exemple pot fi: căpșunile, citricele, papaya și altele.
Înțepături de insecte
Mușcăturile și înțepăturile de insecte pot fi uneori destul de periculoase, în sensul că la unii oameni provoacă alergii, reacții alergice severe pe piele cu dezvoltare rapidă.
În caz de înțepătură de insectă se aplică apă rece pe locul mușcăturii, sau gheață, apoi se ia și un medicament antihistaminic. Dacă simptomele se agravează atunci trebuie consultat un medic dermatolog sau alergolog.
Majoritatea înțepăturilor de insecte par inofensive, însă există și cazuri în care ele dau simptome mai dificile, sau un disconfort mai accentuat. Pot fi înțepături de albine, bondari, viespi, furnici care produc daune severe pielii. Și înțepăturile de țânțari și de purici sunt stresante, ele dau simptome de mâncărime. Despre insecte se spune că pot răspândi și anumite boli, cum ar fi diferite infecții.
Pentru a preveni mușcăturile de insecte și complicațiile acestora sunt recomandate următoarele:
- Evitarea zonelor cu multe insecte, unde acestea pot fi deranjate și provocate să atace
- Folosirea unor produse insecticide
- Evitarea florilor pe cât posibil pentru că ele sunt polenizate de insecte
- Purtarea de îmbrăcăminte de protecție, sau de îmbrăcăminte pentru a acoperi cât mai mult corpul, membrele superioare și inferioare
- Evitarea parfumurilor și deodorantelor care pot atrage insectele.
În caz de înțepătură de insectă se recomandă spălarea locului cu apă și săpun, apoi aplicarea de gheață pentru a reduce umflare și roșeața. Nu este indicat să se strângă sau zgârie înțepătura deoarece aceasta poate duce la complicații: crește umflarea, se intensifică mâncărimea și apare riscul de infecție.
Înțepături de furnici
Unele furnici sunt agresive, mușcă și înțeapă. Asta produce o senzație de usturime din cauza faptului că ele injectează venin, care provoacă o senzație de arsură. La înțepătură se formează mici umflături roșii, iar uneori pot să apară chiar și pustule albe pline de lichid.
Când se produce acest lucru, furnicile trebuie îndepărtate imediat de pe piele, iar apoi locul trebuie spălat cu apă și săpun. Apoi se pune apă rece sau gheață și de asemenea antihistaminicele pot ajuta.
Astfel de înțepături pot da simptome de somnolență, transpirație, durere în piept, umflare, tulburări de vorbire. Când apar astfel de simptome, este bine de mers la medic.
Oamenii cu alergii la înțepăturile și mușcăturile de insecte ar trebui să aibă o trusă medicală de ajutor în caz de urgență. Un medicament antistaminic este Aerius, care conține substanța activă desloratadină. Este sub formă de comprimate, se ia un comprimat pe zi. Acest medicament reduce simptomele alergice, de urticarie, ameliorează mâncărimea, papulele, inflamația. Desloratadina este un antihistaminic care blochează receptorii pe care se fixează histamina (substanța ce produce simptomele de alergie).