Relații de familieFebra fânului – Cum să identifici simptomele și care sunt cele mai...

Febra fânului – Cum să identifici simptomele și care sunt cele mai bune remedii?

Conform OMS și datelor statistice, febra fânului este una dintre cele mai frecvente boli alergice sezoniere. În majoritatea țărilor lumii, până la 20% din populație suferă de probleme precum: astm bronșic, rinită alergică, conjunctivită. Oamenii care au febra fânului au simptome inconfortabile, ce includ: nas înfundat, ochi roșii, strănut, mâncărime în gât.

Datele statistice arată că aproximativ 40% dintre oameni sunt predispuși la boli alergice. Sezonul polenului ține de obicei până în luna iulie și asta face ca oamenii să sufere de simptomele specifice acestor boli mai mult timp.

Febra fânului este cauzată de polenul plantelor

Simptomele acestei boli cresc atunci când vremea este uscată și bate vântul. Primăvara și vara, în perioadele de înflorire, numărul de cazuri de febra fânului este mai mare. De asemenea, toamna se întâmplă acest lucru, din cauza alergenilor din aer. Despre severitatea simptomelor febrei fânului se spune că este diminuată pe vreme ploioasă, pentru că este redus conținutul de alergeni, de polen, din aer.

Alergiile la polen apar din cauza plantelor polenizate de vânt. Din cauza vântului, se eliberează mult polen în aer, iar asta duce la alergii. Acest lucru nu se întâmplă atât de intens dacă nu bate vântul și plantele sunt polenizate de insecte.

Gestionarea simptomelor

În febra fânului apare o reacție alergică imediată. Alergenul este polenul, care poate irita și afecta membrana mucoasă a nasului, a faringelui și a conjunctivei. Se spune că în doar 30 de secunde apare o reacție după ce polenul ajunge pe mucoasa nasului. El activează mastocitele în mucoasa nazală și astfel sunt produși mediatori inflamatori și apar simptome caracteristice bolii.

Febra fânului are consecințe:

  • Produce rinita alergică și conjunctivită
  • Faringită alergică, dermatită, enterită
  • Otită medie care este mai frecventă la copii decât la adulți
  • Astmul bronșic cu polen.

Simptomele caracteristice febrei fânului sunt:

  • Strănut, rinoree intensă
  • Respirație nazală afectată, senzație de mâncărime la nas
  • Umflarea mucoasei nazale mai ales în timpul nopții.

În febra fânului apar stări neplăcute de sindrom rinoconjunctival și secreții nazale vâscoase.

Majoritatea oamenilor, care au febra fânului, se confruntă și cu simptome la ochi, cum ar fi: lăcrimare, arsuri, mâncărime ale ochilor și ale pleoapelor, fotofobie, umflare și hiperemie a conjunctivei.

Unii oameni pot suferi și de astm bronșic cu polen, cu atacuri clasice de sufocare în timpul perioadei de înflorire sau de prăfuire a plantelor.

Febra fânului duce și la stări neplăcute la tractul respirator, la apariția urticariei și a edemului. De asemenea, afecțiunea provoacă și un disconfort la tractul gastrointestinal, simptome de durere, greață, tulburări ale scaunului. Din cauza febrei fânului, oamenii pot avea dureri de cap, oboseală, tulburări de somn, stări febrile, slăbiciune.

Medicii spun că la unii pacienți apare și dermatită de contact, probleme de ficat, de plămâni, ale tractului urinar și ale organelor genitale.

Persoanele care au rinită alergică au un risc mai mare de a suferi și de astm bronșic.

Gestionarea simptomelor este importantă pentru oameni, se face prin tratament pentru amelioarea lor și prin aplicarea unor strategii precum: folosirea de ochelari pentru a preveni pătrunderea polenului în ochi, astfel se reduce roșeața ochilor și senzația de mâncărime la ochi și pleoape. De asemenea, trebuie evitate zonele unde cantitatea de polen este mai mare și treburile casnice, cum ar fi curățarea prafului.

Tratamentul febrei fânului

Oamenii merg la clinici, la medici de familie, medici pediatri, alergologi, pneumologi, dermatologi în funcție de simptomele pe care le au pentru a face analize și a primite tratamente cu medicamente (ex. antihistaminice, antiinflamatoare, decongestionante nazale).

Cu ajutorul antihistaminicelor se pot trata multe simptome alergice și ale febrei fânului. Acestea blochează acțiunea histaminei (substanța care este produsă de sistemul imunitar în timpul unei reacții alergice), reduc strănutul, ochii apoși, rinoreea.

Cu medicamentele decongestionante nazale se reduce congestia nazală și se îmbunătățește respirația. Decongestionantele nazale pot fi sub formă de picături sau spray-uri nazale.

De asemenea, corticosteroizi nazali sunt medicamente care se pulverizează în nas și care reduc simptomele, precum inflamația nazală produsă de febra fânului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.