Părinți și copiiDermatita atopică la copiii mici – O boală ciudată care produce mâncărime...

Dermatita atopică la copiii mici – O boală ciudată care produce mâncărime pe piele!

Medicii spun că un copil, care are vârsta mai mică de 12 ani, poate suferi de dermatită atopică, respectiv poate avea simptome pe anumite zone ale copului, de diferite grade de severitate. Boala poate afecta calitatea vieții copilului, bunăstarea sa fizică și psihică.

Boala poate apărea și la copiii mici, în primele luni de viață și este o eczemă atopică. Are o evoluție cu perioade de remisie, care sunt înlocuite cu perioade de exacerbare. Medicii spun că dermatita atopică nu este o boală ereditară, însă este o boală destul de neobișnuită.

Conform statisticilor, 10-20% dintre oamenii din 14 țări europene suferă de dermatită atopică. Boala nu este contagioasă, iar riscul ca un copil să aibă dermatită este de 20-40%.

Dermatita atopică

Un copil care prezintă simptome de dermatită atopică (inflamație, roșeață, mâncărime, erupții cutanate) trebuie dus la medic. Acesta va evalua severitatea bolii, va analiza mâncărimea pe suprafața pielii, tulburările de somn la copil și va prescrie un tratament corespunzător.

Simptomele acestei boli pot persista la copil mult timp, uneori chiar până la adolescență.

Principalii factori care duc la dermatită atopică sunt:

  • Tulburările enzimatice, hiperactivitatea pielii
  • Încălcarea protecției epidermice (când pielea este prea uscată sau pierde multă umiditate prin stratul epidermic)
  • Tulburările unor procese biochimice ale pielii
  • Patologiile pielii.

Medicii spun că există și alți declanșatori ai bolii, din care fac parte: alergenii alimentari, alergenii de contact sau prin inhalare, bolile infecțioase ale pielii, folosirea unor produse ce irită pielea (ex. șampoane, detergenți de spălat vase, săpunuri, geluri de duș).

În plus, boala are și alte consecințe; s-a observat că la copil pot să apară și alte probleme de sănătate, cum ar fi rinită alergică și astm bronșic. Aceste probleme sunt frecvente mai ales la copiii foarte mici.

Dermatita atopică face parte din categoria celor mai frecvente boli de piele la bebeluși. Unele dintre ele dispar de la sine, fără tratament, doar prin respectarea igienei. La unii bebeluși pot să apară simptome imediat după masă și asta indică faptul că ar putea fi vorba despre alergii alimentare. Ei pot suferi de greață, vărsături, tulburări de defecare, durere spastică, tulburări de dispoziție, plâns excesiv.

Simptomele principale produse de dermatita atopică

În dermatită atopică, un copil este deranjat în special de mâncărimea pielii și poate avea și alte probleme, cum ar fi:

  • Piele uscată, semne și alte simptome
  • La coate, obraji, mâini, scalp, spatele gâtului, abdomen, partea inferioară a spatelui și sub genunchi poate avea semne vizibile de dermatită, anumite leziuni pe suprafața pielii
  • Pe anumite zonele ale pielii, inclusiv obrajii, copiii cu vârsta sub 18 luni pot avea antecendente de dermatită
  • Simptome de astm bronșic sau de rinită alergică pot apărea mai ales la copiii cu vârsta mai mică de 4 ani.

Simptomele la suprafața pielii sunt: roșeață, mâncărime, uscăciune crescută, iritații cutanate. Uneori mâncărimea poate fi atât de puternică încât va afecta în mod negativ starea psihică și emoțională a copilului.

Tratament pentru dermatita atopică la copii

În general, tratamentul pentru dermatită se face cu atenție, este stabilit de medic în funcție de severitatea bolii, de leziunile pielii. Uneori trebuie încercate mai multe remedii, pentru a vedea care sunt mai eficiente. Un medic dermatolog poate recomanda un tratament pentru această boală. În anumite cazuri, poate fi de ajutor și indicațiile unui medic alergolog.

Cel mai bun tratament constă în emolienți fără parfum, care ajută la curățarea și hidratarea pielii. Emolienții sunt indicați în loc de săpun, șampoane și detergenți. Există emolienți speciali pentru pielea sensibilă a copiilor, pentru dermatită atopică. Dacă unii provoacă iritații, atunci ei trebuie înlocuiți cu alte produse adecvate.

Uneori, emolienții sunt utilizați alături de un tratament cu anumite medicamente, pentru ameliorarea simptomelor. Preparatele emoliente sunt destul de variate pe piață, important este să fie alese cele care se potrivesc pielii fiecărui pacient în parte.

Pentru a calma mâncărimea și a reduce inflamația pielii se recomandă creme ce au corticosteroizi. Acestea mențin și pielea bine hidratată. De asemenea, senzația de mâncărime poate fi ameliorată cu antihistaminice, cum sunt cetirizina și difenhidramina.

Tratamentul nu se face în mod exagerat, deci emolientele nu se utilizează în exces. În anumite cazuri medicul recomandă și suplimente pentru creșterea imunității organismului.

Remedii naturiste

Alte indicații de tratament:

  • Extracte de lemn dulce, mușețel, hamamelis care reduc simptomele iritațiilor și eczemelor
  • Uleiuri naturale care sunt special produse pentru tratamentul dermatitei atopice
  • Amestecuri de uleiuri cu beneficii pentru piele, ce includ ulei de cătină albă, ulei de măsline, ulei de soia, ulei de semințe de chimen negru
  • Crema de aloe vera ce are proprietăți emoliente și de ameliorare a mâncărimilor
  • Creme cu efect hidratant intens pentru îngrijirea pielii cu dermatită atopică
  • Săpunuri speciale și alte produse de igienă care sunt adecvate pentru pielea sensibilă a copiilor.

În caz de dermatită atopică se recomandă și o anumită dietă, respectiv evitarea consumului de ouă, citrice, carne de proc, lapte, pește și ciocolată. De asemenea, nu sunt indicate băile cu apă fierbinte deoarece pot afecta pielea copilului, care este deja sensibilă din cauza dermatitei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.