De la leuștean se consumă frunzele, tulpina, rădăcinile, dar și semințele. Acestea se folosesc în ciorbe, supe, salate, diferite sosuri, preparate culinare din cartofi și alte legume. Tulpinile de leuștean sunt grozave și în diferite gustări ușor digerabile, delicioase. Planta are o aromă specială și poate îmbunătăți gustul alimentelor și al preparatelor culinare.
Frunzele uscate de leuștean se utilizează în infuzii și ceaiuri, au multe beneficii pentru sănătate. Chiar și semințele se folosesc în gastronomie, mai ales în salate de crudități.
1. Cum se cultivă leușteanul în grădină?
Leușteanul este o plantă rezistentă, ce are frunze mari și flori galbene-verzui. Planta se cultivă ușor în grădina casei, se poate crește chiar și în jardinieră pe terasă sau în balcon.
Leușteanul poate ajunge rapid și la înălțimea de 1 m, mai ales dacă este întreținut cum trebuie. Are nevoie de un sol bogat, fertil și de soare. Planta poate tolera și umbra și nu necesită udare frecventă. Este recomandat să fie cultivată pe lângă gard, în spatele grădinii, pentru că este stufoasă, puternică, rezistentă și astfel nu va umbri alte plante mai mici din grănină. Leușteanul este și o plantă minunată pentru balcon și terasă, se poate crește în ghivece.
2. Beneficiile leușteanului pentru sănătate
Leușteanul este bogat în elemente active, în minerale și vitamine, precum:
- vitamine A și C
- calciu, potasiu, fier
- quercitină, compuși fenolici
- apă, rășină, acid de angelică și altele.
O cantitate de 100 g leuștean are:
- 84% din doza zilnică de vitamina A
- 50% din necesarul zilnic de vitamina C
- 170 mg quercitină
- 15% din doza zilnică de fier și calciu.
Planta este benefică pentru sănătatea ochilor, oaselor, inimii, ficatului și prostatei.
Frunzele uscate de leuștean se utilizează în ceai, infuzie și au multe beneficii. În medicina populară se folosește ceaiul de leuștean pentru proprietățile sale numeroase și anume:
- calmează tusea, elimină indigestia, senzația de greutate de la stomac, flatulența
- stimulează digestia, ameliorează durerile de stomac și reduce iritația intestinală
- previne bolile colonului, dezvoltarea hemoroizilor
- calmează simptomele de artrită, gută
- are acțiune antiinflamatorie și diuretică, ajută la detoxifierea organismului și în prevenirea apariției pietrelor la rinichi
- are efect antibacterian, combate infecțiile cu E.coli, Helicobacter pylori, Salmonella
- reduce durerile menstruale
- are proprietăți expectorante, reduce inflamațiile căilor respiratorii, ajută în cazuri de viroze și afecțiuni respiratorii.
Alte proprietăți ale leușteanului
Leușteanul are acțiune benefică asupra inimii, prostatei și ficatului pentru că are quercitină. S-a constatat că 100 g de leuștean conține 170 mg quercitină. Această substanță oferă și alte beneficii organismului:
- protejează împotriva atacului nociv al radicalilor liberi
- reduce inflamațiile acute și cronice
- calmează durerile de artrită
- echilibrează manifestările unor reacții alergice, combate eliberarea unor compuși precum prostaglandine, histamine, leucotriene
- îmbunătățește sănătatea inimii
- reduce nivelul de colesterol rău din sânge
- are efect bun în reglarea tensiunii arteriale
- menține sănătatea ficatului
- previne afecțiunile prostatei
- are efect antibacterian, reduce infecțiile digestive, infecțiile sistemului respirator
- reduce riscul de boli degenerative, combate stresul oxidativ.
Conform unui studiu de pe NCBI, leușteanul are compuși fenolici cu efect antiinflamator și antioxidant. De asemenea, leuștenaul are apterin, kemferol, acid cafeic, ester apterin, acid ferulic. Compușii fenolici din leuștean ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare, bolii Alzheimer, diabet și cancer, mai spun cercetătorii.
Extractul din frunze proaspete de leuștean are proprietăți antioxidante puternice, ajută în combaterea efectului nociv al radicalilor liberi, prevenind îmbolnăvirea organismului.
Leușteanul oferă și beneficii pielii
Leușteanul ameliorează simptomele de acnee și psoriazis. Crema din leuștean este recomandată în astfel de cazuri, dar și pentru ten, pentru reducerea ridurilor și catifelarea pielii. Crema de leuștean ameliorează și simptomele alergiilor, poate inhiba și dezvoltarea celulelor canceroase ale carcinomului.
Frunzele de leuștean proaspete se zdrobesc puțin și se aplică sub formă de cataplasme pe piele, în zonele afectate de pete, inflamații, iritații, alergie. Planta poate reduce inflmația și mâncărimea pielii.
Recomandări culinare
Leușteanul poate fi utilizat în aproape orice tip de salată verde, câte puțin, aroma sa fiind foarte puternică. Frunzele de leuștean sunt bune pentru orice tip de mâncare.
Leușteanul oferă o aromă grozavă în ciorbe, supe, mâncăruri pe bază de cartofi și carne.
Chiftele din carne și leuștean
Se folosesc următoarele ingrediente: un ou, o legătură de leuștean mică, 1 kg de carne tocată de pui sau de curcan, ulei de măsline, 150 g de pesmet, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- se combină toate aceste ingrediente și se fac chifteluțe mici de forma unor bile
- uleiul de măsline se utilizează la prăjit
- se pune uleiul într-o tigaie și se prăjiesc chiftelele la foc mediu, pe rând.
Aceste chiftele se pot consuma așa, cu salată, sau se pot folosi și ca ingredient în supe.
De exemplu se poate pregăti o supă din următoarele ingrediente: 5-6 căni de supă de carne de pui, 2 tulpini țelină, o jumătate de cană de orez, 3 linguri de bulion, 2 căței usturoi, o ceapă mică, 2 bucăți de sfeclă roșie, 4 linguri zeamă de lămâie, o legătură de leuștean, smântână, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- se curăță toate ingredientele, se spală și se taie mărunt
- ceapa se taie și se călește puțin în ulei
- se pun ingredientele (ex. orez, țelină, sfeclă roșie) în supă și se fierb
- se adaugă la final usturoiul tocal, leușteanul, zeama de lămâie și chifteluțele gata prăjite și se mai dă un clocot
- supa se servește cu puțină smântână pentru un gust și mai plăcut.
Mai sunt bogate in minerale si alte plante da nu le baga nimeni in seama