Casă și grădinăCultivarea florilor, legumelor și verdețurilor în ghivece

Cultivarea florilor, legumelor și verdețurilor în ghivece

O parte dintre proprietarii de la oraș dispun de un spațiu mic de terasă, balcon sau au o grădină de dimensiuni reduse în fața blocului. Unii dintre ei sunt interesați de cultivarea florilor, a unor verdețuri sau legume în ghivece. Află cum poți crește legume sau verdețuri într-un spațiu mic, în aer liber, în curte, terasă sau balcon.

Navigare rapidă în articol:

  1. Grădina din ghivece
  2. Sfaturi utile pentru a crește plante sănătoase

1. Grădina din ghivece

Acest tip de grădinărit este ușor de realizat în aer liber, pe terasă sau balcon și reprezintă o alternativă pentru acele persoane care au aceste limitări, nu dispun de o curte, ca cei care locuiesc la casă. Ghivecele cu flori sau plante aromatice, suspendate sau amplasate pe rafturi, sunt și un mod interesant de decorare a balcoanelor.

Există multe plante care pot fi crescute în ghivece mari, ca de exemplu: mazăre, castraveți, morcovi, fasole, spanac, roșii, ceapă și altele.

Plantele aromatice de dimensiuni compacte și plantele medicinale pot fi crescute destul de ușor în ghivece. Cele mai populare sunt: busuioc, salvie, mărar, pătrunjel, rozmarin, cimbru, mentă, lavandă, oregano, mușețel, fenicul, leuștean.

Există numeroase flori care se adaptează foarte bine în pământul din ghivece, în aer liber, pe terasă sau balcon: violete africane, narcise, lalele, trandafiri, panseluțe, crini și altele.

2. Sfaturi utile pentru a crește plante sănătoase

Pentru a crește bine, plantele au nevoie de un pic de spațiu, un sol care să conțină substanțe nutritive necesare, lumină naturală (unele preferă umbra, altele soarele), circulația aerului în jurul plantei. Foarte multe plante preferă lumina redusă, nu trebuie ținute în lumina directă a soarelui.

Rădăcinile plantelor au nevoie de 1-2 cm în jurul lor pentru a lua în mod eficient substanțele nutritive din sol și a se dezvolta bine. Prin urmare, ar trebui folosite ghivece puțin mai mari. Pentru semințe și obținerea de răsaduri se pot folosi ghivece mici.

Planta are nevoie de loc pentru expansiunea rădăcinilor pentru a crește sănătoasă. Unele plante sunt cu creștere rapidă (cum este de pildă rucola) și au nevoie de un ghiveci adecvat încă de la început, când se pun semințele în pământ.

Avantajele creșterii plantelor în ghivece

Prin cultivarea în ghiveci, planta poate avea tipul de pământ și nutrienți care să faciliteze dezvoltarea și creșterea ei. Fiecare plantă are nevoie de anumiți nutrienți specifici, pentru dezvoltarea ei optimă.

În caz de schimbare a vremii, plantele pot fi salvate de intemperii, pot fi aduse mai ușor în interior, mutând ghivecele. Când temperatura este favorabilă poți ține plantele afară, iar când există riscul ca plantele să moară din cauza condițiilor de mediu, ele pot fi aduse în interiorul casei.

Plantele iubitoare de apă pot fi udate de câte ori este nevoie; apa se menține mai mult timp în ghiveci, decât în pământ afară.

Legumele sau plantele aromatice cultivate în ghivece sunt mai proaspete, decât cele de la supermarket. În acest fel, poți avea la îndemână orice tip de plantă dorești pentru preparatele culinare. În plus, produsele din comerț sunt tratate cu erbicide și pesticide, cele din ghiveci vor fi ecologice.

Care plante cresc bine în ghivece?

Verdețurile cresc bine în ghiveci, mai ales dacă au apă, soare și nutrienții necesari. Nu trebuie udate în exces, pentru că putrezesc. Fiecare ghiveci are nevoie de un sistem de drenaj, astfel se previne excesul de umezeală. Plantele au nevoie de apă, dar nu este bine să aibă nici prea multă umezeală, ca și cum ar sta într-o mlaștină, pentru că asta duce la deteriorarea rădăcinilor și apariția unor infecții fungice. Cu ajutorul unor orificii de scurgere, din ghivece se va elimina excesul de apă.

La plantele decorative se poate pune apă în farfurie și astfel acestea își vor lua apă cât le trebuie.

Plantele care nu sunt udate suficient, care au pământul uscat, nu vor reuși să-și ia necesarul de nutrienți din sol și asta va stagna dezvoltarea și creșterea lor. În cele din urmă, planta va muri din lipsă de nutrienți.

Mărar în ghiveci

Mărarul crește bine în ghiveci dacă este ținut într-un loc însorit și este udat în fiecare zi. În pământ se pune puțin nisip, astfel mărarul nu va fi predispus la mucegai. Când mărarul a crescut de 15 cm se poate completa pământul cu semințe în jurul lui, pentru a asigura aprovizionarea continuă, pe toată perioada sezonului cald.

Cimbru în ghiveci

Cimbrul se cultivă primăvara și vara. Dacă se udă prea mult, cimbrul poate putrezi destul de ușor. Indicat este să se adauge în pământ compost sau nisip astfel apa nu va stagna prea mult în pământ și se poate evita putrezirea plantei. La cimbru se folosește un ghiveci mai adânc, pentru a oferi mai mult loc rădăcinilor să se dezvolte.

Mentă în ghiveci

Pentru mentă trebuie un ghiveci mai mare, pentru că planta crește astfel viguroasă și se îndesește. Indicat este să crești mentă din răsaduri gata cumpărate, deoarece planta crește destul de greu. Poți cumpăra răsaduri de mentă din piață, sau plante în ghiveci de la supermarket.

La mentă este bine să se rupă frunzele mai des, pentru că astfel planta va fi încurajată să dea altele. Prin urmare, culesul frunzelor trebuie făcut la timp. Acestea se pot folosi la mâncare, salate, sucuri naturale. Pentru apă și sucuri, cele mai bune sunt frunzele tinere. Menta trebuie udată zilnic, ea iubește apa.

Busuioc în ghiveci

Busuiocul este aromat, crește foarte bine în ghiveci, într-un loc însorit. Dacă soarele devine prea puternic vara, trebuie mutat într-un loc mai umbrit, pentru că altfel frunzele sale se îngălbenesc. Dacă este udat în exces, busuiocul poate fi afectat de mucegai. Pentru a preveni mucegaiul, busuiocul are nevoie de aer și spațiu în jurul lui, nu este bine ca plantele să fie înghesuite.

Busuiocul nu suportă vremea rece și ploioasă, atunci este bine să fie mutat în casă.

Concluzie

Cultura de legume și verdețuri este o alternativă sănătoasă la alimentele procesate. Pentru cei care locuiesc în apartamente sau care au un spațiu mic la casă, grădinăritul la ghivece ar putea fi singura opțiune. Ghivecele sunt accesibile și au prețuri mici, se găsesc la magazinele tip bricolaj. Sunt suficiente doar câteva ghivece pentru a crește plantele aromatice de care ai nevoie sau florile preferate, pe balcon sau terasă.

S-ar putea să te intereseze și articolul: Îngrijirea corectă și dezinfectarea ghivecelor pentru a avea plante sănătoase.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.