Ghivecele reprezinta alternativa cea mai potrivita pentru cei care iubesc plantele, insa nu se pot bucura de spatiul pe care o gradina il ofera. Pentru ca plantele de interior sa se dezvolte corespunzator si sa fie ferite de probleme, intr-un cuvant pentru a fi sanatoase, ingrijirea ghivecelor este un pas foarte important.
Ingrijirea si dezinfectarea ghivecelor se face, de obicei, o data pe an, atunci cand se realizeaza si transplantarea plantelor dintr-un recipient in altul. De ce este acest pas atat de important? Pentru ca pe peretii ghiveciului, indiferent de materialul din care acesta este produs, apar depuneri de calcar si minerale, depuneri care atrag de la sine bacterii si microbi, ceea ce inseamna ca se pot transforma intr-un adevarat pericol pentru plantele din ghiveci.
Pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru curatarea ghivecelor:
Inainte de toate, transplantati cu grija planta dintr-un ghiveci in altul, in cazul plantelor de apartament. Exista si situatii in care chiar si unele plante din gradina sunt cultivate in ghivece fie in gradina persoanala, fie in balcon.
In ambele situatii, dupa ce ati recoltat legumele sau ierburile aromatice pe care le-ati plantat, este timpul sa indepartati resturile vegetale si pamantul pentru a putea curata ghivecele si pentru a le pregati pentru noile plante. Incercati sa aruncati solul si sa nu il reutilizati pentru alte culturi deoarece acesta si-a pierdut deja din proprietati.
Cu ajutorul unei perii curatati interiorul ghivecelor incercand sa indepartati toate depunerile de calcar. In cazul ghivecelor din plastic aceasta operatiune va fi mai simpla decat in cazul celor din teracota sau ceramica, deoarece calcarul se va depune si in porii acestor materiale.
Realizati un amestec de apa calduta si otet alb in proportie de 50:50 si lasati ghivecele la inmuiat pentru cateva ore. Unii gradinari folosesc clor in loc de otet, insa acesta este indicat doar in cazul in care plantele au fost bolnave pentru a distruge de tot microbii si bacteriile si pentru a nu pune in pericol si sanatatea culturilor ulterioare. In cazul in care observati ca inca raman pete si depuneri pe peretii ghivecelor, folositi otetul simplu. Daca folositi clorul, este indicat sa clatiti foarte bine ghivecele dupa aceasta operatiune.
Ghivecele din plastic vor fi bine sterse. In cazul celor din ceramica / teracota, pentru ca apa se imbiba rapid in aceste materiale si pentru a evita aparitia mucegaiului, puteti introduce ghivecele in cuptorul foarte bine incalzit.
In acest fel, nu doar ca acestea se vor usca insa vor mai trece printr-un alt amplu proces de dezinfectare.
In acest fel, dupa acest intreg proces de ingrijire, ghivecele vor fi ca noi si gata de o noua utilizare.