In marile tropicale si mai ales in zona recifelor de corali traiesc pestii dragon – exemplare foarte interesante care impresioneaza atat prin modul lor de viata cat si prin nuantele de culori extraordinar de frumoase.
Pestii dragon sunt pesti de prada care inoata printre recifele de corali si isi urmaresc cu atentie victima, iar cand aceasta se afla in raza lor vizuala cat mai aproape sar brusc asupra ei si o prind. Astfel de pesti sunt preferati de acvaristi, sunt exemplare rare si scumpe, spectaculoase prin coloritul lor deosebit.
Dintre speciile de pesti dragon fac parte pestele scorpion pitic sau Dendrochirus zebra si pestele leu negru sau Pterois volitans.
Pestele scorpion pitic apare in apele Oceanului Indian si Pacific, are lungimea maxima a corpului de pana la 18 cm si este o specie exotica frecvent cumparata de acvaristi. El poate fi adapostit intr-un acvariu spatios de aproximativ 120 de litri in care sa existe diverse ascunzatori sub forma de pesteri avand in vedere tendinta acestui peste de a trai mai mult retras si mai putin la vedere. Totusi desi la prima vedere ar parea un peste rezervat nu trebuie uitat de faptul ca este un peste agresiv fata de alte specii de pesti mai mici. Poate fi hranit cu carne de crustacee si pesti marini.
Pestele scorpion pitic este o specie marina care inoata in apele oceanelor si marilor adiacente lor, dar ocazional poate fi gasit si in apele salmastre. El traieste in apropierea recifelor de corali si a stancilor din apropierea coastei, unde se hraneste cu mici pesti si crustacee.
Pestele leu negru este o specie comuna in zona Insulelor Caraibe in apele de coasta si care atrage atentia turistilor prin aspectul sau in nuante de culori vii, stralucitoare. Desi are denumirea stiintifica de Pterois volitans am putea crede ca zboara insa nici nu se pune problema de acest lucru. Probabil ca numele sau face referire la aripioarele pectorale foarte mari ce se aseamana cu doua aripi sau coama unui leu fioros.
Acest peste poate ajunge la lungimea corpului de 30 cm si greutatea de 1 kg. Aripioarele sale au tepi ascutiti otravitori ceea ce face ca aceasta specie sa fie una dintre cele mai periculoase din apele Caraibelor, un pradator de scoici, mici pesti si crabi.
Pentru acavaristii incepatori pestele leu negru este mai putin recomandat deoarece daca nu il manipuleaza cu atentie pot fi intepati teribil in mana si suferi in urma inocularii otravii. Se pare ca veninul din spinii sai lungi si ascutiti pot crea dureri severe dupa injectarea sa iar in cazuri grave paralizie temporara.
Efectul otravii tine destul de mult si cateva ore si poate provoca convulsii si chiar afecta inima. Se pare ca acest peste este destul de pasiv el nu are tendinta sa atace omul, de obicei se intampla ca acesta sa il atinga cu mana din curiozitate sau neatentie si atunci el sa intepe pentru a se apara.
Ei trebuie sa aiba in acvariu un mediu oarecum asemanator cu cel din care provin, cateva pietre ,,vii” din marile tropicale.
Video – Pestii dragon (Pterois volitans):