Animale de companieCe trebuie să știi despre nașterea la câini și cum putem ajuta...

Ce trebuie să știi despre nașterea la câini și cum putem ajuta câțelușa?

Nasterea la caini este un moment care la prima vedere poate parea dificil dar in acelasi timp si foarte important pentru un crescator care are astfel de animale de companie. Acesta trebuie sa stie ca are un rol important in viata acestor animale si a puilor lor. De aceea el trebuie sa fie calm si linistit, sa nu streseze animalul (o stare de nervozitate nu ajuta la nimic) si sa pregateasca din timp anumite lucruri care nu trebuie sa lipseasca in momentul nasterii. Astfel medicii veterinari pot ajuta in astfel de situatii chiar si cu anumite recomandari pe care le pot da prin telefon, daca este imposibil sa se ajunga la o clinica veterinara.

Iata cateva lucruri necesare care trebuie pregatite inainte ca femela sa nasca puii: mai multe servetele de unica folosinta, mai multe carpe curate mari pentru a sterge puii, un lighean cu apa calduta, tifon steril, o sticla de apa fierbinte care va fi infasurata intr-un prosop (si care va fi folosita eventual pentru incalzirea corpului animalelor), manusi chirurgicale, cantar, pix si hartie. In cazuri speciale pot folosi anumite medicamente: solutie de glucoza 5 % in cazul in care animalul trebuie sa i se puna perfuzie, gluconat de calciu fiola care se injecteaza pentru prevenirea eclampsiei, alifie pentru mucoasa membranei vaginale care poate fi prea uscata, alcool medicinal.

Inainte de nastere cu o zi se ia temperatura corpului femelei, aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 36,5-36 grade Celsius. Dupa nastere temperatura trebuie sa revina la valoarea de 39 grade Celsius sau 39,5.

In prima faza a nasterii la cani, cea de pregatire, animalul are o stare de anxietate, se plimba in jurul locului pregatit de stapan si nu-si gaseste linistea. Merge la stapan, se uita in ochii lui si da impresia ca cere ajutor ca sa i se usureze situatia. In acest moment cateaua trebuie incurajata, mangaiata si dusa incet spre locul pregatit pentru ca sa nasca. In functie de starea animalului, aceasta perioada de inceput poate dura mai mult, sau doar cateva ore.

A doua faza reprezinta efectiv nasterea la caine. Acum femela are stari de dispnee, frisoane, ii scade temperatura corpului, se scutura si ii tremura pielea. Dupa o perioada starea sa se schimba, ii dispare febra, ii creste la loc temperatura corpului, i se accelereaza bataile inimii si pulsul, cainele tine gura deschisa. Acum este momentul cand femela incepe sa elimine cate un pui afara.

catelusi

Perioada de livrare a puilor dureaza mai mult sau mai putin in functie de fiecare femela in parte, ea va incepe sa impinga din picioare, dar acesta nu este un motiv de ingrijorare. La aparitia primului catel se taie cordinul ombilical cu un forfece, apoi acesta se sterge cu atentie cu o carpa uscata care a fost pregatita in prealabil. Intotdeauna cand puiul este sanatos va scoate niste sunete destul de stridente ca un fel de chitcait. Daca puiul nu tipa si este apatic, i se maseaza zona pieptului, sau i se presara pe limba un medicament special care il recomanda medicii veterinari si care se cumpara in prealabil.

Femela de obicei dupa ce naste un pui are tendinta instinctiva de a-i linge corpul in mod insistent, ceea ce este foarte bine deoarece ii stimuleaza respiratia si excretia de scaun in mod normal. Desi la prima vedere ar parea ca femela vrea sa faca rau puiului (deoarece miscarile ei sunt oarecum brutale), nu este asa, ea nu isi va rani in nici un caz puiul, il va apara din instinct. In general puiul iese din corpul mamei cu picioarele din fata si capul inainte sau invers cu picioarele din spate inainte. Indiferent de pozitie (ambele se accepta) nu trebuie sa se traga puiul de picior, de coada, maxilar sau degete pentru ca acestea sunt foarte delicate si se pot rupe.

Puii noi-nascuti vor cauta din instinct mamelonul mamei spre a se hrani cu lapte. De regula sunt ghidati de femela sau se iau siguri dupa miros si caldura corpului acesteia. Acum este cazul sa intervina si stapanul animalului care poate lua puiul si sa-l duca cu botul mai aproape de hrana. Unii pui care au avut o nastere stresanta si sunt obositi prefera sa doarma si apoi sa manance, de aceea timp de jumatate de ora pot sta linistiti si abia apoi sa caute hrana. Este foarte important ca ei sa consume laptele femelei pentru ca astfel isi iau din compozitia acestuia anticorpii necesari sa supravietuiasca.

Uneori femela dupa nastere se poate simti atat de rau si de slabita incat este necesar sa i se administreze glucoza si gluconat de calciu pentru a-si reveni.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.