In magazine si supermarket-uri sunt distribuite numeroase produse de hrana pentru animalele de companie, majoritatea prezentate de producatori prin publicitate ca fiind delicioase si sanatoase. Multe din ele sunt vandute la un pret accesibil, mai mic, sau la promotie si desi sunt considerate branduri trebuie spus ca exista anumite diferente intre imaginile publicitare si ceea ce sunt ele in realitate. Medicii veterinari ne spun despre anumite boli din cauza nutritiei la animale de companie si ne avertizeaza ca acestea sunt destul de grave, de aceea este important sa cunoastem ce tip de hrana este buna pentru aceste mici patrupede.
Dupa cum bine se stie multe corporatii multinationale care se ocupa cu producerea hranei pentru animale sunt extraordinar de profitabile. Insa cu siguranta unii utilizeaza ingrediente de calitate inferioara care ar putea afecta sanatatea animalelor. Pretul spune si el mult despre calitatea unui produs, este clar ca daca s-ar folosi ingrediente (cereale, proteine) de inalta calitate s-ar ajunge ca pretul lor sa depaseasca pe cel al produsului si deci nu ar fi rentabil.
Care sunt sursele de proteine folosite in astfel de produse?
Pe ambalaj scrie ca produsul contine faina de carne si oase (sau poate fi si un alt mod de exprimare asemanator) ceea ce indica ca s-a folosit ceea ce ramane din carcasa unui animal sacrificat (oaie, gaina, miel, vaca – carnea si cele mai bune parti fiind pentru consumul uman). Deci faina se realizeaza din ceea ce nu mananca oamenii, din oase, intestine, ligamente, sange si altele.
Acest termen de ,,faina” arata ca ingredientele folosite nu au fost proaspete. Medicii veterinari fac referire la anumite boli din cauza nutritiei la animale de companie si avertizeaza ca de exemplu riscul de cancer creste, la fel si cel al altor boli mortale daca se practica hranirea animalelor cu deseuri de abator.
Produsele alimentare pentru micile noastre animale de companie sunt frumos ambalate insa cu siguranta unii dintre noi am observat ca in momentul in care am deschis punga ne-a izbit un miros intepator, particular, care se datora ingredientelor, asta era primul gand care ne-a trecut prin minte. Insa este vorba de mai mult decat atat, de anumite deseuri de grasimi animale care fiind prea rancede (pentru a fi utilizate pentru consumul uman in restaurante) au fost introduse de producatori in nutritia animalelor, ele facand produsele mai moi, iar prin adaugarea unor arome se pare ca ar atrage cainii si pisicile sa le manance.
Gustul alimentelor este imbunatatit si cu substante chimice care nu au nici pe departe valoare nutritiva. Anumiti antioxidanti de la grasimea ranceda, emulgatori si arome dau un aspect placut si un gust bun pentru micutele patrupede. Desi se stie ca astfel de produse chimice s-au adaugat in hrana cu foarte mult timp in urma, se pare ca de cativa ani aditivii alimentari se folosesc in cantitate si mai mare, ceea ce nu este tocmai bine. Aceste alimentele conservate contin mai putina hrana uscata si mai multi conservanti astfel incat sa se pastreze o perioada mai indelungata de timp.
Astfel de conservanti sintetici si antioxidanti sunt folositi zilnic in alimentatia animalelor noastre insa din pacate nu se stie aproape nimic privind toxicitatea lor, daca au consecinte asupra organismului pe termen lung. Cert este ca doi dintre conservantii sintetici (asa numitul butilat de hidroxitoluen sau BTA, respectiv butilhidroxianisolul sau BHA) ar putea duce la cancer daca sunt folositi in cantitate mare.
Cercetatorii studiaza consecintele care apar in urma utilizarii acestor substante in alimente si se pare ca introducerea unei anumite cantitati in corpul animalului poate duce la moartea acestuia. Un alt produs chimic numit Etoxiquina se foloseste in hrana animalelor insa conform cercetatorilor poate produce infertilitate la caini, afectiuni grave ale pielii si alte boli.
O alta problema care apare este folosirea in hrana animalelor a cerealelor care nu sunt de calitate. In special hrana uscata contine o cantitate insemnata de cereale. Porumbul de exemplu este o sursa de energie (desigur mai putin costisitoare decat carnea) si se introduce in hrana pisicilor. Insa pisicile sunt carnivore, deci au nevoie de carne si nu de cereale. Unul din ingredientele folosite de producatori este cel pe baza de coji de nuci care dupa cum este si de asteptat are valoare nutritiva foarte mica, insa continua sa fie folosit pentru fibre, ca ingredient de umplere.
De asemenea graul, soia, semintele si alte proteine vegetale sunt des folosite in produsele alimentare pentru caini si pisici. Aceste animale absorb carbohidratii din cereale, insa este important ca cerealele sa fie de calitate, in caz contrar (de exemplu daca sunt mucegaite produc micotoxine) pot imbolnavi animalele. Dieta animalelor pe baza de cereale daca se aplica pe termen lung poate da probleme digestive, diaree, varsaturi, afectiuni intestinale, mai ales la cele alergice la elementele lor componente.
Multe produse alimentare pentru a fi pastrate in timp au adaos de conservanti chimici, care in mod normal ar trebui specificati pe ambalaj pentru ca sa se stie de existenta lor. Dintre astfel de substante chimice fac parte: coloranti, intaritoare, antioxidanti, aditivi antimicrobieni, adaosuri de hrana prelucrata, emulgatori, arome, agenti pentru uscare, substante grase, indulcitori nutritionali si non-nutritivi, agenti de ingrosare, diluanti, agenti de control a pH-ului, stabilizatori, etc.
Specialistii inca studiaza efectele acestora insa atentioneaza ca acumularea lor poate da anumite interactiuni nedorite in corpul animalului. Lipsa de taurina si aminoacizi din hrana poate afecta sanatatea animalelor, duce la orbire, la boli de inima si de alt tip mai ales la unele rase. Carenta de potasiu de asemenea este o problema pentru animale, poate crea boli de rinichi. Excesul de iod poate da hipertiroidie la pisici.
Termenul ,,aroma” folosit pe eticheta ce credeti ca inseamna?
Daca avem un produs cu aroma de miel sa nu credeti ca are carne de miel in el, are doar un ingredient care poate crea un gust de miel si contine doar o mica cantitate din extract din ramasitele de la miel.
Furajele, alimentele pentru animale de companie se produc printr-o tehnologie specifica care implica tratament chimic, congelare, conservare, deshidratare, fierbere, granulare si altele. Toate acestea ajuta la prelucrarea ingredientelor dar contribuie si la reducerea mare a elementelor nutritive. Pe de alta parte se spune ca alimentele sunt supuse unui tratamnet de fierbere, sau de coacere la temperaturi ridicate, astfel incat bacteriile sunt eliminate, apoi sunt pulverizate cu grasimi si arome sau elemente care le fac atractive si apetisante.