Timp liberJongleria - o pasiune fascinantă și un hobby pentru toate vârstele

Jongleria – o pasiune fascinantă și un hobby pentru toate vârstele

Cu siguranta ati mers la spectacole de circ in care numerele de jonglerie va lasau efectiv cu gura cascata. Iata ca nu trebuie sa fiti un clown pentru a avea aceasta pasiune atat de interesanta si fascinanta, deoarece oricine isi doreste sa aiba o activitate prin intermediul careia sa isi puna intregul organism in miscare si in acelasi timp sa atraga privirile.

Jongleria – hobby, sport si exercitiu terapeutic pentru orice varsta

In afara faptului ca este o activitate spectaculoasa, jongleria s-a dovedit a fi un sport, o activitate prin care persoanele de orice varsta isi pot petrece timpul liber intr-un mod inedit, insa este si un veritabil exercitiu pentru trup si minte.

Ce este, de fapt, jongleria?

Prin jonglerie intelegem capacitatea de a manui intr-un mod armonios, chiar spectaculos am putea spune, obiecte precum mingi, arme, bete, inele, torte aprinse si orice alt obiect sau accesoriu care poate fi manevrat. Jongleria este considerata si o arta in adevaratul sens al cuvantului, fiind in acelasi timp o activitate cu o impresionanta istorie.

Despre istoria jongleriei, cercetatorii au demonstrat ca aceasta isi are originile in Egiptul antic, Mesopotamia si China, datand de aproximativ 4000 de ani. Numeroase documente si desene murale descoperite de catre arheologi au dus la concluzia ca, in vremurile antice, cele care practicau jongleria erau femeile. De ce o practicau? Pentru amuzament, fiind o activitate care necesita foarte bune abilitati despre care veti afla in randurile de mai jos.

Jongleria a cunoscut un adevarat succes, insa asta pana la caderea Imperiului Roman, moment in care jongleria a intrat in umbra, pentru a reveni intr-un mod spectaculos in Evul Mediu. Insa, cum orice activitate practicata in acea perioada era privita din punct de vedere religios, acelasi lucru s-a intamplat si cu jongleria. Se presupunea ca cei care practicau jongleria practicau si magia si tocmai pentru a nu fi aspru sanctionati acestia ofereau mici spectacole in targuri, pe strazi si in hanuri.

Si cum in anul 1768 a fost deschis primul circ, nici nu este de mirare ca spectacolele de jonglerie au intrat rapid in acest domeniu atat de amplu, ceea ce a facut ca pana si in prezent aceasta sa fie asociata circurilor, spectacolele care includ numere de jonglerie fiind cu adevarat senzationale.

In anul 1950 are loc un nou eveniment important pentru evolutia acestei activitati antice: se infiinteaza Asociata Internationala a Jonglerilor. Din acest moment, toate persoanele pasionate de faimoasele spectacole puteau incerca sa practice aceasta activitate care s-a dovedit a fi cu adevarat plina de beneficii. In ultimele decenii, jongleria a devenit o pasiune foarte frecvent intalnita in randul persoanelor de toate varstele si, mai mult decat atat, jongleria a devenit un adevarat sport, fiind introdusa chiar si in cadrul orelor de educatie fizica din scoli.

In subtitlu am mentionat si ca jongleria reprezinta o forma de terapie si nu este de mirare avand in vedere ca are numeroase beneficii. Fie ca este practicata in scop terapeutic sau pur si simplu reprezinta hobby-ul preferat, jongleria are numeroase beneficii. Cam care ar fi acestea?

jongleria

Este o activitate foarte distractiva care va poate ajuta sa va relaxati dar in acelasi timp sa ii destindeti si pe cei din jur oferindu-le un spectacol inedit. Pentru a putea manevra obiectele respective, toti muschii vor fi antrenati deoarce, pentru ca jonglerul sa poata arunca si prinde obiectele folosite este important ca acesta sa faca numeroase miscari, rasuciri si aplecari, intr-un timp destul de scurt deoarece jongleria trebuie sa fie definita prin existenta unei armonii depline intre miscare si timp. In acest fel, se poate spune ca jongleria este modalitatea perfecta pentru a va mentine in forma. Muschii vor fi antrenati si la fel si ligamentele si incheieturile.

Jongleria presupune existenta unei perfecte coordonari a miscarilor, echilibrul fiind si el, de asemenea, mai mult decat important. In acest fel, jongleria va va imbunatati nu doar echilibrul, ci si viteza de reactie si va imbunatati capacitatea de coordonare dintre ochi si miscarea mainilor. Jongleria va ajuta sa mentineti un adevarat echilibru intre minte si trup, fiind si un ideal exercitiu pentru minte. Pare fara sens insa numeroase cercetari au demonstrat ca jongleria va poate face mai inteligenti. Multi vor spune ca inteligenta se va dobandi prin studiu, insa mintea trebuie sa fie pusa la incercare iar jongleria tocmai asta face, aceasta imbinand creativ numeroase abilitati si ajutand in acest fel la dezvoltarea creierului.

Practicata cu regularitate, jongleria va va ajuta sa scapati de stres. Chiar daca mintea va fi mentinuta intr-o permanenta stare de concentrare, dumneavoastra va veti atinti atentia doar asupra obiectelor pe care le veti manui. Ca terapie, jongleria este folosita in special pentru tratarea problemelor cauzate de stres, pentru tratarea anxietatii si a deficitului de concentrare. De asemenea, jongleria este un bun exercitiu cardio si imbunatateste sistemul cardio-vascular si pe cel respirator.

Este o activitate pe care o puteti practica oricand, oriunde. Daca doriti sa aveti parte de beneficiile enumerate anterior, puteti jongla cateva zeci de minute in fiecare zi. De asemenea, echipamentul necesar acestei activitati poate fi transportat oriunde cu usurinta, asa ca va puteti chiar impresiona prietenii intr-o seara anosta petrecuta impreuna si chiar ii puteti convinge sa inceapa sa practice acest hobby.

Un mare avantaj al acestei activitati este acela ca poate fi practicata de catre oricine, indiferent de varsta, fiind o pasiune benefica atat pentru cei mici, cat si pentru adulti. Mai mult decat atat, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, jongleria se poate dovedi a fi o activitate foarte distractiva pe care o puteti practica chiar alaturi de intreaga familie sau de prieteni.

Sfaturi pentru jonglerii incepatori

Ca orice activitate pe care o desfasurati cu scopul de a va recrea si jongleria necesita o abordare corecta, de aceea este important sa incepeti sa manevrati mingiute usoare… departe de oameni si obiecte ce se pot sparge. Nu va asteptati sa fiti un maestru al jongleriei deoarece, pentru a deveni astfel, sunt necesare ore bune de antrenament.

Incepeti prin a manui o singura minge, dupa care puteti dubla sau chiar tripla numarul. In timp veti putea jongla cu mai multe obiecte. Pentru a va usura munca, incercati sa aruncati obiectele folosind cotul, nu incheietura sau umerii, deoarece pot sa apara mai usor inflamatii ale acestora.

Daca doriti sa aflati noi tehnici, dar si pentru a socializa va puteti inscrie intr-un club destinat acestei activitati.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.