Cine a spus ca doar celor mici le sunt dedicate anumite jocuri pe roluri? Jocurile de rol reprezinta o activitate interesanta care nu cunoaste varsta si pot fi abordate atat in cadrul unor exercitii de team building, cat si in cadrul unor intalniri cu prietenii, devenind o modalitate interesanta de relaxare, cunoastere si petrecere a timpului liber.
Intr-o interesanta carte pentru dezvoltarea personala, Jocuri pentru adulti, autorul Eric Berne afirma ca toti adultii joaca in fiecare zi cate un rol, fie ca face acest lucru voluntar, fie involuntar. De asemenea, el demonstreaza care sunt avantajele jocurilor pentru adulti si de ce este bine ca adultii sa se joace.
Inainte de a va prezenta care sunt principalele jocuri pe roluri pe care adultii le pot juca cu scopul de a se relaxa si de a relationa cu cei din jur, vom face o scurta incursiune in istoria jocurilor pe roluri deoarece acestea chiar ascund o vasta istorie.
Despre jocurile pe roluri si istoria acestora
Pornind de la definitia jocurilor pe roluri acestea reprezinta jocurile in care participantii interpreteaza roluri diferite de ceea ce ei sunt in realitate, de foarte multe ori aceste roluri fiind transpuse in fictiune, creandu-se o lume fantastica. Jocurile pe roluri fie au la baza anumite reguli, fie participantii pot improviza, jocurile pe roluri avand un puternic caracter creativ.
Aceste jocuri sunt speciale si diferite fata de jocurile care au la baza competitia, rolul acestora pentru participanti fiind mult mai puternic.
Despre inceputurile acestor jocuri putem spune ca ele sunt strans legate de aparitia teatrului, insa primele jocuri de rol atestate dateaza din secolul al XVI-lea atunci cand grupuri de actori calatoreau in intreaga Europa si puneau in scena piese despre care am putea spune ca azi apartin teatrului de improvizatie. Pentru ca improvizatia este cea care sta la baza jocurilor pe roluri, bineinteles alaturi de creativitate si imaginatie. In jurul secolului al XIX-lea, multe dintre jocuri presupuneau si introducerea catorva episoade in care participantii erau nevoiti sa se transpuna intr-un alt rol.
In acest fel au luat nastere si jocuri pe roluri cu teme istorice, jocurile de razboi fiind cele mai apreciate. Primul joc pe roluri modern a aparut in anului 1974 si este numit Temnite si dragoni, acesta fiind un interesant joc ce abordeaza o tema fantasy. Jocul este unul de strategie insa jucatorii trebuie sa interpreteze niste roluri cat se poate de clare.
Jocurile pe roluri – intre hobby si metoda de dezvoltare personala si interpersonala
De la simple jocuri cu scop recreational, jocurile pe roluri au devenit treptat o metoda eficienta de dezvoltare personala si interpresonala. Avand in vedere ca traim intr-o epoca in care relatiile intr-o societate sunt influentate in cea mai mare masura de factori negativi si comunicarea devine deficitara, indivizii tind sa devina din ce in ce mai introvertiti, nu isi gasesc scopurile dar mai ales nu gasesc modalitatile necesare prin a-si indeplini telurile. In acest fel, inca de la o varsta frageda, oamenii sunt invatati sa interpreteze diferite roluri, insa uneori fac acest lucru involuntar.
In acest fel, jocurile pe roluri nu reprezinta doar un mijloc de a va recrea, ci si un mijloc de a va forma si de a va pregati pentru situatii pe care le puteti intalni in viata de zi cu zi si nu este de mirare ca, dupa cum am mentionat si in randurile de inceput, jocurile pe roluri sunt organizate si in cadrul unor team building-uri organizate de companii.
Iata care sunt jocurile pe roluri pe care le puteti juca oricand alaturi de familie sau prieteni
Pantomima este unul dintre cele mai interesante jocuri pe roluri pe care il puteti aborda intr-o seara pe care o petreceti cu prietenii. Pantomima este considerata o interesanta ramura a teatrului. Ce trebuie sa faceti? La inceput, se vor forma doua echipe, jumatate din numarul persoanelor care participa la joc se retrag pentru ca restul sa discute personajele pe care le vor interpeta. De fapt, unul dintre jucatorii ramasi va prezenta o scena dupa care il va chema pe unul dintre cei care s-au retras pentru a-i prezenta prin miscari, semne si simboluri scena respectiva. La randul sau scena este prezenta urmatorului participant urmand ca ultimul sa explice ce a inteles.
Daca nu ai fi fost tu este un joc in care participantii trebuie sa isi imagineze ca ar fi fost altcineva si sa povesteasca celorlalti participanti intamplari prin care acestia sa isi dea seama de rolul pe care il joaca.