Florile si plantele au fost folosite la nunti inca de la inceputul timpurilor, ca o modalitate de a arata dragostea. Prima utilizare a florilor la nunta dateaza din vremea grecilor antici, istoria buchetului miresei fiind una destul de veche si lunga. In Grecia antica, florile si plantele erau folosite pentru a realiza o coroana pe care sa o poarte mireasa, acestea fiind considerate daruri de la natura.
Domnisoarele de onoare mai creau si decoratiuni din flori, ghirlande, buchetul miresei si butoniere, precum si mici aranjamente florale pe care oaspetii la nunta le purtau drept simbol de multumire. Pe masura ce timpul a trecut, florile si semnificatia lor au ramas neschimbate. Desi plantele si-au pierdut locul in cadrul nuntilor moderne, unele culturi si religii inca mai combina plantele cu florile pentru a sarbatori casatoria cu ajutorul darurilor de la natura.
Buchetul miresei era format din ghirlande si coroane de flori purtate pe cap de mire si mireasa. Ghirlanda de flori era considerata a fi simbolul dragostei si al fericirii. Initial buchetul miresei si coroanele de flori erau create din plante si bulbi de usturoi. Se zicea ca plantele si usturoiul aveau puterea magica de a alunga toate spiritele rele care ar fi putut sa strice viitorul mirilor.
Fiecare planta avea propria insemnatate. De exemplu, mararul este planta dorintei. Atunci cand mararul era combinat cu usturoiul in buchetul miresei, se zicea ca mireasa va simti dorinta numai pentru sotul ei. Salvia era considerata a fi planta intelepciunii, iar atunci cand era combinata cu usturoiul pentru a forma buchetul de nunta, mireasa dobandea intelepciune si invata ce este bunatatea.
Pe vremea cand plantele erau inca folosite la nunti, se realiza o franghie din rozmarin si trandafiri rosii, aceste plante fiind innodate intre ele. Apoi, aceasta franghie era suspendata deasupra mirilor in timp ce ei se aflau la masa lor la receptie. Conform traditiei, franghia avea sa le aduca mirilor si celorlalte persoane aflate la masa lor, mult noroc si iubire. De asemenea, erau plasate buchete mici de flori langa farfuria fiecarui invitat la nunta, acestea avand rolul de a garanta fericirea si viata lunga a oaspetilor.
In unele tari, istoria buchetului miresei si a rolului pe care l-au avut florile la nunti, au ramas neschimbate, multe dintre practicile vechi fiind folosite si in ziua de azi. In Germania, in timpul ceremoniei de nunta, mirele si mireasa tin in mana lumanari de care sunt legate flori si panglici.
In India, fratele mirelui presara petale de flori deasupra cuplului la sfarsitul ceremoniei de nunta, pentru a ajuta la alungarea spiritelor rele. In Suedia, domnisoarele de onoare tin in mana buchetele realizate din plante aromatice, iar mirele poarta in buzunare cimbru pentru a speria trolii. In Austria, miresele poarta peste voal coronite din flori. In Anglia, mireasa si domnisoarele de onoare merg la biserica impreuna.
O fetita le conduce pe acestea catre biserica in timp ce presara boboci de flori pe carare, pentru ca mireasa sa aiba o viata plina de flori si fericire. Aceasta traditie este cunoscuta la nuntile moderne sub forma fetitelor cu flori care presara petale de flori pe culoarul ce duce la altar. Florile au fost dintotdeauna un element important al nuntilor. De-a lungul timpului, oamenii au folosit florile la ceremonia de nunta pentru diferite motive, insa utilizarea florilor la nunta ramane un aspect important al acestui eveniment.