Rețete culinareÎntrebuințările cidrului și moduri de preparare de-a lungul timpului

Întrebuințările cidrului și moduri de preparare de-a lungul timpului

Indiferent de fructul din care este obtinut – mere, capsuni, cirese, mure, coacaze, zmeura – cidrul este o bautura fermentata, slab alcoolizata (2-8%), foarte apreciata in spatiul european, mai ales in Irlanda, Marea Britanie, Finlanda, Franta, Grecia, Spania etc. Fiecare tara are regulile ei de fabricare si fructe preferate, pentru prelucrare, astfel incat gustul cidrului este semnificativ diferit, de la o zona la alta.

In Antichitate, romanii, grecii, evreii obtineau o bautura amaruie, asemanatoare cidrului, din mere fermentate. Hipocrate, “parintele medicinei”, recomanda acest “vin” din mere, pentru proprietatile sale curative. Abia in secolul al XII-lea, cuvantul “cidru”, cu sensul de “suc fermentat din mere”, este consemnat in documentele vremii. Inventarea teascului (un mecanism cu ajutorul caruia se extragea sucul din fructe) a favorizat  dezvoltarea productiei de cidru, nu numai in centrul si in vestul Europei, ci si in tarile din nord, desi aceasta ramanea, mai degraba, ca o bautura pentru nobili, in timp ce berea era accesibila si oamenilor mai saraci.

Traditional, merele erau zdrobite cu ajutorul unui disc de piatra (granit), iar cidrul se obtinea fara adaos de drojdie, fermentatia realizandu-se doar pe baza ciupercilor prezente in mod natural in merele maruntite. In functie de perioada de fermentatie, se extragea cidru dulce (sub 3% alcool), bun de consumat imediat, la desert, cidru demi-sec (3-5 % alcool), potrivit sa fie consumat cu peste si carne, si cidru peste 5% alcool, care, atunci (ca si acum) putea fi pastrat mai multa vreme.

De vreo douazeci de ani, in Canada, este foarte apreciat “cidrul de gheata”, obtinut din mere lasate sa inghete, peste iarna, gerul facandu-le mult mai dulci, bautura fiind similara “vinului de gheata”, extras din struguri inghetati.

Prepararea cidrului de mere

De exemplu, din 100 de kilograme de mere bine coapte, zemoase, zdrobite (tinute 8-10 ore la macerat si nu mai mult, deoarece de inchid la culoare si isi pierd aromele) se extrag aproximativ 70 de litri de suc. Peste aceasta cantitate, se aduga apa 25%, zahar, dupa gust, si se lasa 24 de ore. Se strecoara din nou, ramanand in jur de 50 de litri. Se lasa la fermentat, la 16-18 grade Celsius, etapa care dureaza 4-6 saptamani.

cidru de mere

Cand s-a terminat procesul de limpezire, cidrul se trage intr-un alt vas, din sticla sau din lemn (butoi), lasandu-se, ca si la vin, posibilitatea ca bioxidul de carbon care se mai formeaza sa fie eliminat (printr-un dop de fermentatie). Cand fermentarea s-a incheiat definitiv, cidrul se muta din nou si se astupa etans. Se pot prepara si cantitati mai mici de cidru, intr-un borcan de 5-10 litri, unde se pun 1-2 kilograme de mere date pe razatoare, 3-4 litri de apa, zahar, un bob de drojdie, toate lasandu-se la 18-20 de grade, acoperite cu un servetel de hartie, timp de doua saptamani.

Din cand in cand se amesteca toate ingredientele, cu o lingura de lemn. Ulterior, se procedeaza ca si in cazul prepararii unor cantitati mai mari (se extrage, cand cidrul este limpezit, se pune in sticle). O aroma deosebita poate fi data punand cateva betisoare de scortisoara. In momentul in care este consumat, cidrul poate fi combinat cu putina miere si gheata.

Proprietatile curative ale cidrului

Cidrul are virtuti curative in conditiile in care este consumat in cantitati moderate, avand in vedere ca este o bautura alcoolizata.

  • Previne formarea calculilor renali;
  • Este revitalizant;
  • Combate stresul si oboseala;
  • Are proprietati antireumatice;

Otetul de cidru de mere este deosebit de bogat in minerale (calciu, potasiu, magneziu etc.) si vitamine (C, A, complex B), avand un efect stimulant asupra metabolismului, accelereaza digestia, regleaza colesterolul, detoxifica ficatul, vindeca infectiile gastro-intestinale. Calmeaza simptomele artritei. Este foarte util in curele de slabire, deoarece diminueaza pofta de mancare si “arde” grasimile.

Pentru a obtine aceste efecte, in afara de folosirea la salate, se recomanda 1-2 lingurite de otet de cidru de mere, dizolvate intr-un pahar cu apa (eventual, cu putina miere), de 2-3 ori pe zi. Exista in comert si capsule (o capsula este echivalentul a 500 ml de otet), care conduc spre aceleasi rezultate, putandu-se astfel evita gustul otetului. Extern, otetul de cidru de mere, pus in sampon sau in apa de clatire, da o stralucire deosebita parului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.