Părinți și copiiInfecții fungice la copii – Cea mai frecventă este infecția Candida albicans

Infecții fungice la copii – Cea mai frecventă este infecția Candida albicans

Comparativ cu adulții, bebelușii și copiii au un risc mai mare de a dezvolta candidoză bucală decât restul populației. De asemenea, persoanele în vârstă au un risc mai mare de a suferi de infecție cu Candida, decât populația generală.

Candidoza este produsă de Candida albicans. Există însă și alte specii ale genului Candida, care produc infecție fungică și anume: C. rugosa, C. parapsilosis, C. lusitaniae, C. tropicalis, C. glabrata, C. krusei. Despre acestea se spune că pot fi găsite pe piele, fecale, mucoase, la aproximativ 80% din populație.

Candidoza bucală, orofaringiană sau orală este o infecție fungică ce afectează limba, gura, esofagul, gingiile, amigdalele. Infecția este răspândită mai ales pe zona mucoaselor cavității bucale, unde produce leziuni ce sunt vizibile.

Medicii spun despre o afecțiune numită stomatita candidozică, care este cauzată de Candida albicans. Aceasta se poate depista după leziunile și depozitele albicioase ce apar pe limbă și în interiorul obrajilor. Se pot vedea aceste acumulări dimineața, înainte de spălatul pe dinți. Ele sunt de forma unor plăci alb-crem, cu aspect de lapte coagulat, ce pot să apară și pe gingii, obraji și mai ales pe limbă.

Astfel de probleme pot fi și la copiii mici; la ei apare și o senzație de durere moderată produsă de leziunile cavității bucale. Leziunile produse de candida pot apărea și pe marginea buzelor gurii, producând mici fisuri care pot fi dureroase.

Cauzele apariției aftei la copiii mici, la nou-născuți

O cauză este acidoza cavității bucale. Aceasta se datorează unei cantități mici de salivă, dar și regulilor de igienă precare a glandelor mamare. Dacă mama suferă de candidoză, atunci riscul de contaminare a nou-născutului cu Candida albicans crește.

Terapia cu antibiotice este o altă cauză a candidozei.

De asemenea, la copiii mai mari, cauzele candidozei pot fi și: deficitul de proteine calorii, terapia cu corticosteroizi inhalatori (ce se face în caz de obstrucție bronșică, malformații cardiace congenitale). Printre cauze se află tratamentul împotriva cancerului, bolile ce afectează sistemul imunitar al organismului, diabetul, leucemia, HIV/SIDA. Prin urmare, alte cauze sunt: bolile grave precum cancere, imunodeficiența congenitală și dobândită.

Despre simptome

În caz de lexiuni esofagiene produse de candodoză, la copii apar o serie de simptome ce includ:

  • Senzație de durere la înghițire
  • Piele uscată, cu mici fisuri la colțurile gurii
  • Stări de greață și vărsături
  • Senzație de arsură la mucoasa bucală
  • Scăderea gustului
  • Durere în spatele sternului.

Dacă sistemul imunitar este scăzut, atunci această ciupercă se poate înmulți necontrolat. Ea poate perturba echilibrul florei intestinale și poate duce la complicații.

Pentru diagnostic trebuie de mers la medic și de făcut un examen endoscopic. Uneori pentru confirmarea diagnosticului se poate face și o biopsie.

Cadidoza orală tratament

Pentru candidoza pielii și mucoaselor, cu manifestări ușoare, se folosesc medicamente fungice recomandate de medici (ex. clotrimazol). Medicamentele pot avea un nivel crescut de toxicitate de aceea ele se iau doar la recomandarea medicului.

Candidoza bucală – tratament rapid

În caz de stomatită candidozică se recomandă medicamente care pot trata zonele afectate. Există soluții pentru badijonaj bucal cu antifungice și spray-uri cu antifungice. De asemenea, sunt și tablete sau capsule cu antifungice, care sunt prescrise pentru formele de candidoză bucală severă.

La copii mai mari și adulți se aplică soluții sub formă de picături pe mucoasele cavității bucale; acestea sunt medicamente speciale pentru combaterea candidozei. Tratamentul se face de 3-4 ori pe zi, timp de 5 zile.

Medicamentele pentru tratamentul candidei la copiii mici sunt prescrise de medic.

În caz de candidoză bucală la bebeluși, sau de candidoză mamelonară, medicul va prescrie anumite creme pentru sân și care sunt necesare badijonajului cavității bucale la copii. De asemenea, în acest caz se utilizează și probiotice. Suzetele și tetinele trebuie să fie sterilizate în mod frecvent.

Candidoza bucală – tratament naturist

O soluție slabă cu bicarbonat de sodiu este cel mai simplu remediu pentru candidoza orală. Se aplică local, însă nu are un efect rapid. Poate da rezultate în multe cazuri ușoare.

Se amestecă puțin bicarbonat în apă, apoi se clătește gura sau se face gargară. Bicarbonatul de sodiu nu are efecte adverse.

Alte recomandări de tratament naturist sunt:

  • Clătirea gurii cu apă și oțet de mere
  • Clătirea gurii cu apă și zeamă de lămâie
  • Administrarea de probiotice
  • Consumul de alimente cu bacterii benefice cum sunt iaurturile.

La finalul tratamentului trebuie schimbată și periuța dentară.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.