DiversePunctele de Stabilitate din Noua Lege a Pensiilor – Se acordă oamenilor...

Punctele de Stabilitate din Noua Lege a Pensiilor – Se acordă oamenilor care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani!

În Noua Lege a Pensiilor se precizează a doua recalculare a pensiilor. Această lege a fost aprobată în Parlament abia spre sfârsitul anului trecut. Ce se întâmplă din luna septembrie 2024? Această Lege a fost negociată inițial cu Comisia Europeană.

Președintele Casei Naționale de Pensii Daniel Baciu a spus că aceste decizii de majorare a pensiilor trebuie emise tuturor pensionarilor până la data de 1 septembrie 2024. Prin urmare, la această dată românii vor primi efectiv pensiile recalculate. Din vara acestui an, aceste decizii de pensionare vor începe să fie tipărite, apoi trebuie expediate către pensionarii români. În acest fel, ei vor ști cât primesc pensia în urma acestei recalculări.

După acest proces de recalculare nicio pensie nu va scădea, a mai spus dl. Daniel Baciu. În Lege este scris și faptul că va rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos dacă prin recalculare pensia va fi mai mică.

România are în prezent 8 pensionari la 10 salariați, arată datele Institulului Național de Statistică (INS). Valoarea pensiei medii a crescut cu aproximativ 13,9% la final de an, în trimestrul al patrulea.

Peste 4 milioane de pensionari așteaptă în 2024 acestă recalculare a pesiilor din luna septembrie 2024.

Ce români nu vor beneficia de majorare?

Un lucru cert este că nu scade nicio pensie. Sunt însă și români care nu vor beneficia de majorare. Mai exact, peste un milion de români vor rămâne cu pensiile cele de acum.

Punctele de stabilitate sunt un element nou și important pentru pensionarii români. Acestea se dau oamenilor care decid să rămână în câmpul muncii, pentru a beneficia de o pensie mai mare.

Dl. Daniel Baciu a spus că în prezent, în România, vârsta de pensionare nu va crește, ea este de 65 de ani pentru bărbați. Acum pentru femei, vârsta de pensionare este de 62 de ani si 2 luni.

Adeverințele trebuie aduse la Casa de Pensii

Oamenii vor fi nevoiți să se ducă cu dosarul cu documente la Casa de Pensii.

Adeverințele trebuie luate de la angajator și duse la Casa de Pensii. Dacă acele locuri de muncă, societăți, intreprinderi nu mai există, atunci ele au fost preluate de acei operatori privați care au fost avizați de către Arhivele Naționale. Prin urmare, românii pot cere aceste adeverințe în scopul de a le folosi pentru recalcularea pensiilor.

O parte din pensionari au deja aceste adeverințe la dosarul de pensii. Ei nu mai trebuie să le ceară, pentru că cei de la Casa de Pensii le-au luat și le-au evidențiat în programul informatic; ele se vor lua automat în calculul pensiei. În momentul actual, pe actuala legislație, ele nu se iau în calcul.

Cei care nu au aceste adeverințe, le vor lua de la angajator și le vor duce ei la Casa de Pensii, pentru a fi analizate și luate în calcul.

O parte dintre pensiile românilor vor îngheța.

În acest caz – de neacordare a punctelor de stabilitate – sunt acei românii care se află la nivelul indemnizației sociale. Sunt 1,1 de milioane de pensionari care au indemnizație socială, care au un stagiu de cotizare socială mai mic de 25 de ani. Cei care au însă un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor ieși din zona de indemnizație socială și vor beneficia de acele creșteri potrivit punctelor de stabilitate.

Indemnizația socială sare același punct de indexare ca și valoarea punctului de pensie.

Ce se întâmplă dacă un pensionar face cerere de recalculare a pensiei și pensia recalculată este mai mică? Ce pensie va primi?

În acest caz, pensia va rămâne la fel, ca și până acum. În Legea Nouă a Pensiilor s-a pus o barieră ca pensia să nu scadă, să rămână cu acel cuantum mai avantajos în plan.

Este vorba despre acele sporuri cu caracter nepermanent, ce sunt luate în calculul pensiilor conform Legii Noi a Pensiilor din 2024. În momentul actual ele nu sunt luate în calcul. Aceste sporuri sunt date secvențial, adică o dată pe an, sau de două ori pe an, precum: orele suplimentare, un premiu, al 13-lea salariu, acordul global (ce era o formă de remunerare înainte de Revoluția din 1989).

Prin adăugarea acestor sporuri, pensia trebuie să crească.

Vezi aici Legea Pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.

Vezi aici Normele de aplicare a Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.