Copii & adolescențiCele mai bune vitamine pentru imunitate la copii

Cele mai bune vitamine pentru imunitate la copii

Pentru a asigura o imunitate bună copiilor este foarte important ca alimentația să fie bogată în nutrienți. Fiecare copil ar trebui să mănânce alimente sănătoase, care au multe vitamine, antioxidanți și minerale. De asemenea, somnul adecvat este esențial pentru sistemul imunitar.  Pentru întărirea imunității contează și exercițiile fizice regulate – acestea îmbunătățesc circulația sângelui.

Imunitatea unui copil este cea mai vulnerabilă în timpul vârstei preșcolare, când sistemul imunitar se formează activ. De asemenea, pot apărea probleme la pubertate, deoarece organismul este mai epuizat din cauza modificărilor hormonale și astfel imunitatea devine vulnerabilă. Adolescenții au o sensibilitate mai mare la infecțiile virale și bacteriene. Nivelul de stres poate crește la adolescenți și dacă se adaugă și abateri de la alimentația echilibrată și deficitul de somn, atunci slăbește sistemul imunitar.

La copii în general, pot interveni și alți factori care afectează imunitatea, cum ar fi: alimentația deficitară, somnul insuficient, stresul, oboseala fizică, oboseala psihică, sedentarismul, lipsa aerului proaspăt.

Deficitul semnificativ de vitamine și oligoelemente reprezintă în opinia medicilor o problemă a sistemului modern de îngrijire a sănătății. Mai multe studii medicale demonstrează importanța unei microbiotice intestinale sănătoase la copii pentru susținerea imunității și scăderea riscului de îmbolnăvire.

Întărirea sistemului imunitar la copii

Cele mai bune vitamine și minerale pentru imunitate la copii sunt:

  • A, B6, B12, D, C, E
  • Acid folic, zinc, seleniu, fier, cupru.

Pentru întărirea sistemului imunitar la copii, părinții trebuie să ia în calcul și suplimentele de multivitamine. Acestea sunt o sursă de componente naturale, de anumite vitamine, care sunt necesare pentru creșterea imunității organismului la copil, pentru a face față la răceală, gripă, infecții cu virusuri.

Există și suplimente sub formă de acadele cu diferite arome, care asigură doza zilnică de vitamine la copii și ajută la consolidarea imunității. Acestea se găsesc în farmacii și au arome de afine, lămâie, struguri, zmeură, mere.

Suplimentele pot conține nutrienți importanți cum ar fi:

  • Extract de Echinacea care crește rezistența organismului
  • Zinc care reduce riscul de răceală la copil și menține sistemul imunitar sănătos
  • Rutina cu efect antibacterian, care protejează corpul de răceală și bolile infecțioase
  • Vitamina C cu proprietăți antioxidante, ce ajută organismul să lupte împotriva toxinelor, poluării, atacului nociv al radicalilor liberi.

Suplimentele cu vitamine, oligoelemente, probiotice și antioxidanți sunt foarte bune pentru copii, pentru că le oferă necesarul zilnic de micronutrienți.

Imunitatea înnăscută la copii

Sistemul imunitar este foarte complex. Potrivit cercetătorilor, structura și funcțiile sistemului imunitar sunt asigurate de celule, țesuturi și organe imunocompetente. Acestea sunt:

  • Centrale – timus, măduvă osoasă și altele
  • Periferice – splină, ganglioni limfatici, amigdale, adenoide și altele.

Imunitatea înnăscută este prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni. Ea include:

  • Bariere fizice – cum este de exemplu pielea, mucoasele tractului respirator, mucoasele tractului gastrointestinal
  • Bariere biochimice – precum saliva, mucusul, transpirația, acidul clorhidric în stomac, bila și altele.

La acestea se adaugă un răspuns celular nespecific, care este mediat de leucocite.

La copii, sistemul imunitar înnăscut este mai activ decât la adulți și răspunde imediat la virusuri, stimulează celulele sistemului imunitar adaptativ în producerea de anticorpi care să atace agentul patogen, infecțios.

Dacă agentul patogen reușește să ocolească prima linie de apărare, respectiv imunitatea înnăscută, atunci apare o reacție adaptativă, dobândită care este specifică antigenului; aceasta implică limfocitele T și B.

În prima copilărie, sistemul imunitar este imatur, dar evoluează cu trecerea anilor. La adolescență și spre vârsta adultă tânără, el devine optim funcțional. Apoi la persoanele în vârstă, sistemul imunitar scade.

Starea sistemului imunitar la orice om este influențată de anumite probleme, ce includ de pildă stilul de viață: obiceiuri rele, supraalimentarea, stresul, deficitul de nutrienți, mediul în care trăiește.

Stresul afectează sistemul imunitar

Indiferent de vârstă, stresul are un impact mare asupra sistemului imunitar. Desigur contează foarte mult anumiți factori. Se spune că amploarea răspunsului imunitar depinde de:

  • Durata factorului de stres
  • Intensitatea factorului de stres
  • Rezistența organismului și a imunității.

Anumite structuri ale creierului reglează activitatea sistemului imunitar, dar și a sistemul de stres și a sistemul de limitare a stresului. Un rol esențial îl are hipotalamusul.

Stresul puternic, pe termen lung, poate duce la activarea semnificativă a sistemului de stres, ceea ce este un factor de risc al imunosupresiei și dezvoltarea unei stări de imunodeficiență, spun cercetătorii. Asta face să scadă imunitatea. Stresul emoțional sever poate cauza multe probleme de sănătate, atât la copii cât și la adulți.

Întărirea imunității

Despre deficitul de oligoelemente, cercetătorii au spus că pot scădea imunitatea organismului în lupta împotriva infecțiilor virale.

Conform datelor statistice, pe glob:

  • Aproximativ 30% dintre oameni suferă de un deficit de zinc
  • Aproximativ 16% dintre oameni suferă de infecții ale tractului respirator inferior din cauza carenței de zinc.

Cele mai importante probiotice pentru îmbunătățirea funcției imunitare la copii și adulți sunt:

  • Bacillus
  • Lactobacillus
  • Bifidobacterium

Acestea ajută la creșterea imunității, contribuie și la combaterea unor infecții respiratorii virale. Medicii au observat că la persoanele cu astfel de infecții la care există și un deficit de vitamine și oligoelemente, simptomele sunt mai grave. Acest deficit alături de disbioza intestinală poate duce la o rezistență mai redusă a organismului la infecție. Pentru a preveni dezvoltarea infecțiilor virale respiratorii, medicii recomandă un aport de suplimente de vitamine, probiotice și oligoelemente.

Acestea trebuie să conțină: probiotice Lactobacillus, zinc, acid folic, vitamine A, B6, C, D, E, PP.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.