DiverseSpută, mucozități în gât – Ce afecțiuni indică culoarea sputei?

Spută, mucozități în gât – Ce afecțiuni indică culoarea sputei?

Tusea poate fi un semn al unei infecții respiratorii sau boli pulmonare. Tusea este un mod prin care organismul încearcă să curețe căile respiratorii de diferiți factori iritanți – fum, mucus, alergeni. De asemenea, prin tuse corpul poate preveni infecțiile.

Culoarea mucozității din gât poate oferi informații despre anumite probleme de sănătate. În multe boli grave, tusea poate fi prelungită și însoțită și de eliminarea sputei și de durere de gât. Pot fi boli precum: cancer pulmonar, infecții virale, alergie, astm bronșic, tuberculoză, inflamație a țesutului pulmonar, afecțiuni purulente la organele respiratorii.

Tipuri de spută – Ce afecțiuni arată și ce remedii naturale elimină mucusul din gât?

Corpul nostru nu produce spută în condiții normale, însă unii dintre noi experimentează asta în caz de gripă, răceală, sau altă boală. Sputa are diverse culori și aspectul ei arată anumite probleme și în general indică starea corpului.

Sputa are secreții ale plămânilor și substanțe din aer care ajung în corp prin respirație. Acestea aderă la mucoasele tractului respirator.

La unele persoane sputa poate apărea, dar fără tuse. Acestea pot avea anumite probleme de sănătate mai ușoare care nu au fost tratate corespunzător sau deloc, cum ar fi: sinuzită alergică, sinuzită virală, sinuzită bacteriană, amigdalită, faringită, tuberculoză latentă.

Mucusul din tractul respirator este o secreție respiratorie cu rol de a proteja organismul de bacterii, praf, alte substanțe inhalate din exterior. Căile respiratorii au rol în protejarea organismului de infecții care pot fi cauzate de virusuri, bacterii, ce ajung în tractul respirator prin respirație. Secrețiile mențin căile respiratorii umede și ajută la eliminarea acestor substanțe din organism.

Tuse cu flegmă verde

Aceasta apare din cauza infecției bacteriene active, cu streptococi, stafilococi. Sputa verde apare în boli precum: pneumonie, sinuzită, laringită, bronșită purulentă, abces pulmonar, fibroză chistică.

În sinuzită, sputa verde apare deoarece sinusurile din nas sunt inflamate și infectate cu bacterii și virusuri. La sinuzită poate fi și o rinoree, o picurare postnazală ce este confundată cu sputa, însă nu este aceasta, ci mucusul care picură în gât (se numește picurare postnazală).

Spută maronie dimineața, cauze

Aceasta poate fi cauzată de o serie de boli și este însoțită și de tuse. Ea apare îm pneumonie, blocarea vaselor de sânge, inflamația bronhiilor și a plămânilor, bronhopneumonie, abces pulmonar.

Dacă sputa este mai roșiatică, ea poate indica sânge în tractul respirator. Medicii spun că se mai numește și spută hematoidă și poate indica și o inflamație.

Spută purulentă

Sputa cu puroi și cu aspect galben-verzui este produsă de pleurezii, abcese pulmonare. Poate fi uneori și o spută seroasă, nu doar purulentă, mai ales în boli precum bronșită și bronșiectazii.

În astfel de boli ale bronhiilor apare o deteriorare a pereților bronșici, bronhiile se dilată, cauzele fiind infecțiile respiratorii repetate. Cu cât boala se agravează, cu atât și tusea se intensifică și este însoțită de spută. La astfel de persoane respirația poate deveni mai dificilă, iar funcția pulmonară este afectată.

Spută galbenă

Acest tip de spută este caracteristic gripei, sinuzitei, bronșitei. De regulă, sputa galbenă este cauzată de o infecție la tractul respirator. În caz de infecții bacteriene și virale sputa poate fi de culoare galbenă deschisă.

Alte tipuri de spută sunt:

  • În caz de infecții respiratorii și gripă, sputa poate fi gri sau chiar neagră; fumatul poate cauza o astfel de spută de culoare închisă, dar și tuberculoza sau cancerul la sistemul respirator
  • În caz de pneumonie cu infecție fungică este posibil ca sputa să fie albă; aceasta apare și la intoxicația cu medicamente sau cu alte substanțe
  • În stadii incipiente ale bolilor la trahee, sau în caz de astm, sputa este transparentă, de culoare limpede.

Astfel se simptome arată că există o boală sau altă problemă de sănătate și este bine de consultat cât mai curând posibil un medic.

Flegmă în gât tratament naturist

Ceaiurile din plante medicinale sunt foarte bune pentru problemele gâtului – tuse, spută, durere. Cele mai eficiente sunt ceaiurile din cimbru, mentă, echinacea, cimbru, cimbrișor, mușețel, gălbenele.

Mucusul din gât se poate reduce prin gargară cu apă sărată. Apa trebuie să fie puțin călduță și metoda se aplică de 2-3 ori pe zi.

Mierea ajută la ameliorarea durerii de gât și la vindecarea membranelor mucoase afectate. De asemenea, siropul de muguri de brad cu miere este un remediu excelent pentru durerea de gât, tuse și eliminarea sputei.

Curcuma și ghimbir sunt două produse care în amestec cu miere pot ajuta la eliminarea mucusului din gât și în ameliorarea problemelor de gât.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.