Relații de familieÎmbunătățirea sănătății mintale a familiei pentru bunăstare și armonie

Îmbunătățirea sănătății mintale a familiei pentru bunăstare și armonie

Familia este totul în viață. Dacă nu poți fi fericit cu familia ta, cu greu vei fi fericit cu tine însuți. Odată cu provocările vieții, știm că, deseori, viața în familie se confruntă cu încercările sale pentru a rămâne un mediu de echilibru și iubire. Membrii familiei trebuie să se sprijine unul pe altul în scopul de a trăi în armonie, de a crea un mediu sănătos care favorizează o bună sănătate mintală.

Comunicarea este foarte importantă în viața de familie

Comunicarea eficientă este esențială pentru îmbunătățirea sănătății mintale a celor din familie. Ea ajută la construirea încrederii și a bunăstării emoționale a familiei. Comunicarea poate fi dificilă, dacă atenția noastră este concentrată doar pe lucrurile care ne sunt mai convenabile și mai ușor de făcut. De exemplu, copilul poate fi concentrat doar pe joc, iar tatăl doar pe o problemă importantă.

Atunci când membrii familiei se separă și nu spun sau nu clarifică anumite lucruri simple, atunci se poate ajunge la o anumită oboseală și lipsă de afectivitate, care ne ia din energie și ne creează probleme în comunicare. Fără comunciare și dialog nu există legătură și armonie în familie.

Dificultăți în comunicare

Oamenii nu se înțeleg pentru că fac greșeli în comunicare. Anumite atitudini sunt dăunătoare comunicării în familie și anume:

  • Dedică timp și răbdare să vorbești și despre lucrurile incomode care odată ce vor fi rezolvate, vor duce la îmbunătățirea relației dintre membrii familiei; ideea este de a scăpa mai rapid de conversațiile care sunt necesare în rezolvarea problemelor
  • În familie nu ar trebui să existe discuții defenzive; asta înseamnă că toți cei care participă la discuție trebuie să câștige, să se ajungă la o stare de încredere, dragoste și respect; în familie nu trebuie să fie unul care câștigă și altul care pierde, deoarece asta duce la frustrări și dezechilibre mintale
  • Mare atenția la tonul vocii, la cuvintele alese, care pot răni dacă sunt rele și rostite într-un mod exigent sau acuzator; tonul și cuvintele pot răni și pot distruge armonia și dragostea
  • Comunicarea agresivă nu ajută la consolidarea legăturii de familie
  • Dacă se pune accent pe acorduri și mai puțin pe opoziție se poate ajunge la înțelegere și apoi la armonie; ideea este de a învăța să cedezi pentru binele familiei, să fii deschis pentru a ajunge la o înțelegere care facilitează un dialog reciproc
  • În familie trebuie să înțelegi individualitatea fiecărei persoane, să asculți cu atenție și respect ceea ce are ea de spus.

Chiar și cei mai buni părinți greșesc, în comunicarea cu copilul.

Râsul în familie este cel mai bun medicament în orice situație. Relația de familie sănătoasă contribuie la construirea încrederii membrilor familiei; în acest mod ei vor avea capacitatea de a trăi mai bine și de a face față mai ușor dificultăților pe care le întâmpină în viață.

Recunoștința

Dacă familia este unită, atunci trebuie să fii recunoscător pentru asta lui Dumnezeu. Prețuiește-ți membrii familiei, pentru ceea ce fac ei pentru tine, spune-le cuvinte frumoase care debordează de afecțiune și recunoștință. Practicarea recunoștinței este o metodă care ajută la îmbunătățirea sănătății mintale. Învață-ți copiii să fie recunoscători în fiecare zi pentru ceea ce au și să se concentreze asupra lucrurilor pozitive, să recunoască eforturile părinților și ale rudelor.

Numai recunoștința ne transformă viața în bine și ne întărește legăturile de familie. Dacă un om se simte capricios, iritabil, obosit, dezamăgit, motivul este că ar putea avea obiceiuri rele, vicii și alte ciudățenii. De regulă depresia și anxietatea se dezvoltă din cauza unor obiceiuri nesănătoase și stresante. Prin înlocuirea lor cu altele pozitive se cultivă un stil de viață sănătos și armonios.

Fiecare om trebuie să fie recunoscător pentru că are o familie care îl completează. Familia este sinonimă cu adăpost și recunoștință, este sursa iubirii inepuizabile care ne amintește adevărata valoare a vieții.

Îngrijirea de sine

Conform cercetătorilor, respectarea unei rutine de autoîngrijire reduce riscul de stres, de îmbolnăvire, de frustrare și anxietate. Practicarea îngrijirii de sine aduce multe avantaje:

  • Îmbunătățește concentrarea și energia
  • Elimină stresul, induce o stare de calm și de relaxare
  • Te ajută să prețuiești fiecare aspect al persoanei tale
  • Menține buna dispoziție, stima de sine, întărește sănătatea mintală
  • Promovează sănătatea, crește rezistența organismului de a face față bolilor
  • Este un factor care induce o viață încrezătoare și asertivă
  • Crește bunăstarea emoțională, îmbunătățește starea de spirit.

Îngrijirea de sine și sănătatea mintală depind una de alta. Ambele sunt importante și se înfluențează. Dacă îngrijirea de sine este precară, asta va interfera direct cu sănătatea mintală. Se spune că un om deprimat și anxios nu mai este dispus să aibă grijă de sine; el nu va dormi bine, nu va mânca bine și își va pierde interesul pentru familie.

Prin urmare, lipsa de îngrijire personală poate afecta sănătatea mintală și poate duce la dezvoltarea stărilor de depresie și anxietate. Dacă nu te prețuiești cât ar trebui, nu vei putea avea grijă nici de membrii familiei. În plus, apare tendința către vicii, către obiceiuri patologice. Toate acestea duc la probleme de sănătate, la apariția unor boli patologice.

Unii oameni au nevoie de ajutor medical, de psiholog, pentru a se trata și a învăța cum să aibă un stil de viață sănătos.

Îngrijirea de sine este o practică individuală care implică sănătatea, spritualitatea, iubirea în familie, viața socială. Oamenii care practică îngrijirea de sine prețuiesc momentele pozitive, profită de oportunitățile din viața lor, își gestionează mai bine emoțiile, fac față mai bine la probleme și provocări, sunt mai rezistenți la stres și trăiesc mai bine.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.