Cat timp esti insarcinata si in special dupa ce bebe s-a nascut, esti tentata sa il protejezi si sa il feresti de absolut orice factor de risc – totusi, diverse studii ne arata clar ca igiena excesiva la copiii mici poate avea efecte negative in dezvoltarea lor de durata. Ti se pare cam ciudat, nu-i asa? Cum adica, sa nu il feresc de microbi si virusi? Ideea este sa ne ferim de exagerari – in ambele sensuri. Poate auzi povesti sau chiar ai vazut cu ochii tai copilasi sub trei ani care se jucau la munte fara vreo problema in zapada, imbracati doar cu o bluza! Si ti se explica ca asa au fost ei obisnuiti de mici si ca au crescut mai puternici si nu au racit niciodata!
Aceasta este ideea, insa exagerata in sensul opus: expunerea la factorii agresivi ai mediului (microbi, virusi, temperaturi scazute) formeaza si forteaza sistemul imunitar sa fie puternic – de aceea, acei copii erau puternici si rezistenti. Dar in nici un caz, aceasta nu inseamna sa iti expui micutul la astfel de conditii! Era doar un exemplu care explica de ce igiena excesiva la copiii mici nu este chiar cea mai buna idee.
Ce se intampla, pe intelesul tuturor: daca tu abordezi o igiena excesiva la copiii mici, ii feresti de orice expunere, ii cresti intr-un mediu extrem de steril, unde organismul lor nu se intalneste cu nici o provocare, acesta nu are motive sa se intareasca. Sistemul imunitar, daca nu este pus fata in fata cu o provocare, nu lucreaza si nu se intareste.
Un organism care nu a fost niciodata expus microbilor nu va invata devreme cum sa se protejeze. Iar atunci cand va fi expus – caci nu il poti feri la nesfarsit de virusi, bacterii, microbi – nu va sti sa reactioneze adecvat si sa se protejeze, de aceea, se va confrunta cu o reactie mai severa. In schimb, odata ce organismul copilului a cunoscut un anumit virus, pe viitor va sti cum sa il infrunte.
Ce efecte are igiena excesiva la copiii mici?
Sistemul imunitar. Acesta nu va fi nevoit, daca nu intampina provocari din mediul extern, sa lupte impotriva infectiilor cu virusi sau microbi si deci nu se va intari. Poti intelege ca e bine ca micutul sa raceasca: nu este bine, insa este absolut normal!
Afectiuni. Alergiile la diverse substante si astmul sunt din ce in ce mai frecvente in randul copiilor. De ce? Pentru ca organismul care nu a cunoscut diferite substante pentru ca a fost protejat in exces le va considera straine si deci periculoase si va forma reactia alergica in tentativa de a se proteja. Deci, studiile arata ca un copil care creste intr-un mediu extem de steril dezvolta alergii sau astm odata expus la substante straine – praf, polen, animale diferite etc.
Ce sa faci
Pastreaza echilibrul. Igiena excesiva la copiii mici nu este recomandata, insa aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa creezi un mediu curat si confortabil pentru micut! Asigura-i o casa curata, insa nu il feri total de expuneri: de exemplu, ofera-i aer curat si expunerea la mediul de afara. Daca va prinde o infectie sau raceala, organismul va lupta cu ea si cu ajutorul tau, se va intari.
Pastreaza regulile de igiena. Acorda, totusi, atentie la regulile esentiale de igiena: ai grija la praful de prin casa care se aduna si poate provoca infectii. Ai grija ce obiecte isi baga copilul in gura – este un obicei popular. Ai grija la spalarea mainilor tale cand ii dai mancare si ale sale dupa ce s-a jucat, in special afara.
Expunere limitata. Dar totusi, expunere! Aceasta inseamna sa nu il tii ca intr-o bula sterila: scoate-l afara la plimbari, deschide fereastra atunci cand nu este frig afara, permite-i sa se joace cu animalele de casa, nu il feri de acestea (dar cu conditia sa nu isi bage nimic in gura decat dupa ce l-ai spalat pe maini). Expunerea limitata fortifica organismul. In plus, chiar daca il feresti, tot nu il poti proteja total – iar cand se va intampla sa raceasca, reactia organismului va fi mai severa.
Ai grija la produsele de curatenie. Este recomandat sa faci regulat curatenie in camera copilului – in special sa stergi praful care poate cauza alergii, dar nu exagerat de des (o data la o saptamana – 10 zile este o perioada acceptabila). Insa nu il steriliza in mod exagerat si ai grija ce produse de curatat folosesti: substantele continute de acestea pot dauna copilasului, chiar mai mult decat praful! Cauta in comert produse care contin mai putine substante puternice si au un miros mai slab sau spala pur si simplu cu un prosop umed si sapun lichid.
Ai grija ce medicamente ii oferi. In legatura cu dezvoltarea sistemului imunitar – nu este recomandat sa ii administrezi la cel mai mic semn de raceala medicamente, pentru ca nu lasi organismul sa isi faca treaba. Da-i medicamente precum Paracetamol sau Ibuprofen doar atunci cand are febra destul de ridicata. In schimb, fereste-te de antibiotice si administreaza-le copilului mic doar la sfatul medicului.