Timp liberSpecii de pești de acvariu: Hippocampus reidi, caluțul de mare cu botul...

Specii de pești de acvariu: Hippocampus reidi, caluțul de mare cu botul lung

Hippocampus reidi sau calutul de mare cu botul lung reprezinta o deosebita specie de pesti de apa sarata. Face parte din familia Syngnathidae si isi are originile in partea de vest a oceanului Atlantic, mai precis in Bahams, Barbados, Belize, Brazilia, Cuba, Haiti, SUA si Venezuela, fiind indragit de foarte multi acvaristi care doresc ca acvariul lor sa fie unul exotic si cat se poate de neobisnuit.

Dupa cum spune si numele, calutul de mare cu botul lung are aspectul unui calut in miniatura. Mai bine spus, doar partea superioara seamana cu bustul unui cal, deoarece calutul de mare are o coada lunga si prehensila. Singura diferenta dintre aceasta specie si un calut de mare obisnuit este botul proeminent. Dimensiunea maxima pe care o poate atinge un calut de mare cu botul lung este de 18 cm.

Diferentele dintre masculi si femele sunt evidente in primul rand datorita coloritului, deoarece culorile masculilor sunt mult mai puternice decat cele ale femelelor. De obicei, masculii sunt de culoare portocalie, iar femelele sunt galbene. Este interesant faptul ca, in cazul calutilor de mare, coloritul este variabil, acestia reusind sa isi schimbe culoarea in functie de mediu. Asadar, calutii de mare cu botul lung pot avea mai multe culori si uneori pot prezenta pete maronii, care se pot deschide la culoare, devenind roz sau chiar albe in timpul perioadei de imperechere.

Pentru a se dezvolta corespunzator, calutul de mare cu botul lung are nevoie de mult spatiu, de aceea un acvariu de aproximativ 150 l ar fi ideal. Temperatura potrivita se incadreaza intre 23-26 ºC, iar PH-ul intre 8.1-8,4. Acvariul trebuie sa fie suficient de inalt si poate fi decorat cu numeroase plante. Se acomodeaza destul de greu vietii in acvariu, de aceea este bine ca la inceput calutii de mare sa nu se simta prea stresati.

Lumina prea puternica ii va deranja, de aceea este bine ca la inceput acvariul sa fie ferit cat se poate de lumina. Prezenta altor pesti mai energici este posbil sa ii streseze. Calutii de mare cu botul lung sunt foarte docili si prietenosi.

Hippocampus reidi

Calutul de mare cu botul lung este un peste carnivor, hranindu-se in mod special cu mici nevertebrate. In captivitate insa este bine ca alimentatia acestor pesti sa fie cat se poate de variata si echilibrata.

Reproducerea in captivitate a calutilor de mare cu botul lung este posbila si nu este foarte dificila. Femelele si masculii sunt usor de diferentiat. Cu toate acestea, nu intotdeauna cuplul ales pentru reproducere se va imperechea. Calutii de mare cu botul lung ating maturitatea sexuala in jurul varstei de 8 luni. Masculii prezinta un sacuelt incubator pe abdomen, iar atunci cand sunt pregatiti pentru imperechere acestia vor expune femelei saculetul incubator care devine mai pronuntat.

In timpul reproducerii calutii de mare cu botul lung isi vor schimba coloritul. Ritualul de imperechere poate dura si cateva zile, iar la sfarsitul acestuia femela va depune ouale in saculetul incubator al masculului. Gestatia dureaza intre 14-28 de zile si, in tot acest timp, masculul devine mai sedentar si refuza chiar si hrana.

Foarte des se intalnesc cazuri de nastere prematura. Dupa nastere, puii sunt transportati intr-un acvariu cu apa curata, bine oxigenata si incalzita. Este bine ca acestia sa nu ia contact cu aerul sub nicio forma. Masculul poate fi si el mutat cu puii dupa nastere, pentru ca dupa cateva zile acesta sa fie mutat in acvariul principal.

Asadar, calutul de mare cu botul lung este un peste deosebit si nu foarte pretentios, asa cum sunt alte specii inrudite. Este potrivit acvaristilor specializati care doresc un peste cu adevarat deosebit.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.