Amphiprion percula sau clovnul percula este una dintre cele mai cunoscute specii de pesti care traiesc in simbioza cu anemonele. Face parte din familia Pomacentridae, genul Amphiprion si isi are originile in Pacificul Indian, mai precis in Nordul Queensland-ului si in Malaezia. Este confundat de foarte multe ori cu “clovnul de foc” sau Amphiprion melanopus, cu toate ca diferentele dintre aceste doua genuri sunt destul de vizibile.
Amphiprion percula a devenit cunoscut in anul 2003 atunci cand eroul principal din filmul de animatie “Finding Nemo” a fost interpretat de un amuzant exemplar din aceasta specie. Incepand de atunci, popularitatea pestilor clovn a crescut considerabil, foarte multe persoane care nu cochetasera deloc cu acvaristica pana la acel moment, achizitionandu-si cel putin un exemplar asemanator indragitului personaj Nemo.
Pestele clovn are un aspect deosebit si tocmai de aceea este foarte apreciat de catre acvaristi, chiar daca intretinerea sa nu este prea usoara. Ca majoritatea pestilor din aceasta familie si pestele de foc traieste intr-o stransa legatura cu anemonele.
Culoarea pestilor clovn este deosebita; portocaliul aprins este completat armonios de 3 dungi late, albe, care inconjoara corpul pe verticala. In unele cazuri, cele trei dungi albe sunt marginite de dungi subtiri si negre. Prima dunga alba este pozitionata chiar langa ochi, cea de a doua este pozitionata pe mijloc, pentru ca ultima dunga alba sa se localizeze la baza inotatorii codale. Datorita coloritului sau aparte, pestele clovn se numara printre cei mai indragiti pesti ornamentali.
In mediul natural, clovnul percula poate atinge pana la 11 cm, insa in captivitate dimensiunea maxima pe care o poate atinge este de 8 cm. Pestele clovn prefera apele calde, de aceea acvariul in care acesti pesti vor fi asezati trebuie sa respecte anumite conditii, chiar daca se adapteaza destul de usor diferitelor tipuri de mediu. Sunt foarte rezistenti, deoarece specialistii sunt de parere ca pestii care populeaza apele calde au un sistem imunitar mult mai puternic decat cel al pestilor care traiesc in ape reci.
Este de preferat ca persoanele care doresc sa creasca pesti clovn sa achizitioneze mai multe exemplare, pentru ca si in mediul natural acesti pesti traiesc in grupuri. Un acvariu de aproximativ 90 l este suficient. Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 26-28 ºC, iar PH-ul nu trebuie sa fie mai mare de 8,4. Dupa cum am spus si la inceputul acestui articol, pestele clovn face parte din speciile de pesti-anemone. De-a lungul timpului, intre anumiti pesti si anemone s-a dezvoltat o relatie deosebita.
Asadar, pentru ca un acvariu trebuie sa imite mediul de viata al pestilor care il populeaza, acvariul ideal pentru un peste clovn ar fi cel de recif. Daca in acvariu nu exista alte specii de pesti care ar putea pune viata pestilor clovn in pericol, anemonele pot lipsi, insa este de preferat ca acestea sa se regaseasca in toate acvariile in care salasluiesc pestii clovn. Ei bine, anemonele au si ele rolul lor si necesita o atentie deosebita. In mediul natural, acestea se hranesc cu pestisori mici care le dau tarcoale si pe care ii prind cu “tentaculele” lor puternice.
Cu toate acestea, intre pestele clovn si anemone exista o relatie speciala. Anemona il protejeaza pe micul peste clovn si cu ajutorul sau poate atrage alti pesti mici pentru a se hrani. La randul sau, clovnul percula sta la panda printre bratele anemonei. In acvariu, cel mai potrivit gen de anemona pentru pestele clovn ar fi Stichodactyla, insa aceasta este greu de intretinut. In mod normal, anemonele au nevoie de lumina si de o mica bucata de coral pentru a se ancora.
Pestele clovn nu este pretentios atunci cand vine vorba de mancare. Este omnivor si poate fi hranit atat cu hrana vegetala, cat si cu hrana vie, conditia fiind aceea ca alimentatia sa fie cat se poate de echilibrata. In mediul natural, pestele clovn se hraneste cu “resturile” pestilor devorati de anemona, dar si cu plante. In captivitate acestia pot fi hraniti atat cu hrana uscata, cat si cu hrana “vie”. Este de preferat ca acvaristul sa isi hraneasca pestii de aproximativ 3 ori pe zi cu portii mici.
In ceea ce priveste reproducerea, lucrurile nu par sa fie chiar atat de simple. Pestii clovn se pot imperechea in orice perioada a anului, deoarece sunt originari din ape calde. Diferentele dintre femele si masculi sunt vizibile, cei din urma fiind de dimensiuni mai mici. Atunci cand se nasc, toti pestii clovn sunt de sex masculin si se vor transforma in femele doar daca femela principala a grupului moare. Asadar, cel mai mare mascul va deveni femela dominanta, iar urmatorul va ramane masculul principal.
In mediul natural, luna este cea care influenteaza relatia dintre mascul si femela. Inainte de depunerea icrelor, masculul isi curteaza femela printr-un dans interesant. In functie de marimea femelei, aceasta poate depune intre 400-1500 de icre. Cam acelasi lucru se intampla si in captivitate. Masculul este cel care protejeaza ouale timp de 6-8 zile, dupa care acestea pot ecloza. Cand sunt mici, puii pestilor clovn stau in jurul parintilor, iar “familia” de pesti colorati adapostita de bratele protectoare ale anemonei ofera o imagine spectaculoasa.
Asadar, pestele clovn nu este foarte greu de intretinut, insa nu se potriveste chiar foarte bine acvaristilor incepatori. Cu toate ca sunt foarte sociabili si prietenosi, daca in acvariu exista si anemone, este bine ca acesta sa fie populat doar de pesti-anemona. Pestele clovn mai este apreciat si pentru faptul ca are o speranta de viata de aproximativ 10 ani.