Desi ne aflam in plin sezon estival, poate multi dintre gradinarii iscusiti se gandesc deja la gradinile de legume pentru toamna. Toamna in gradina nu inseamna neaparat sfarsitul recoltei, curatarea gradinii si pregatirea ei pentru primavara. Pe langa faptul ca numeroase plante rodesc in acest sezon, altele pot fi cultivate cu succes in acest anotimp si vor fi recoltate la inceputul primaverii.
Locuim intr-o zona temperata si exista numeroase plante care prefera temperaturile nu foarte ridicate din timpul verii, ci pe cele putin mai scazute din timpul toamnei. Daca pana acum ati privit toamna ca pe anotimpul in care plantele din gradina dumneavoastra se sting incet, incet, iata ca a sosit momentul sa priviti cu alti ochi gradina de toamna si sa incercati cu incredere sa cultivati cateva legume care se vor dezvolta armonios in acesta perioada.
Recolta de toamna
Cele mai multe dintre legumele cultivate si crescute in mod natural in gradina personala sunt coapte pana la inceputul toamnei, insa pentru a va bucura de prospetimea acestora un timp mai indelungat puteti extinde sezonul. Dupa cum am mentionat si anterior, vremea rece nu inseamna neaparat sfarsitul recoltei. Chiar daca plantele sunt sensibile atunci cand vine vorba de temperaturile scazute, acestea pot fi totusi protejate de vremea rece in asa fel incat dumneavoastra sa va bucurati de produsele naturale din propria gradina.
De cele mai multe ori, plantele cultivate in gradina nu mai produc roade din momentul in care proprietarul gradinii inceteaza a le mai culege. In acest fel, plantele stiu ca sezonul a ajuns la bun sfarisit, ultimele roade se usuca, dupa care urmeaza intreaga planta. Printre plantele care pot rodi chiar si daca vremea s-a racit se numara fasolea, mazarea, ceapa, varza, vinetele, dovlecelul si chiar si ardeii.
Pe langa acestea si anumite plante aromatice inca mai pot fi tinute cu succes in gradina. Daca totusi considerati ca in timpul noptii temperaturile sunt prea scazute si sunteti de parere ca ar putea dauna plantelor, le puteti acoperi cu o folie protectoare care la va tine de cald. Diferentele de temperatura dintre zi si noapte sunt destul de mari in anotimpurile de tranzitite si este bine ca toti gradinarii sa tina cont de acest aspect pentru a se putea bucura o perioada mai indelungata de prospetimea legumelor din propria gradina.
Bruma poate fi un alt inamic al plantelor din gradina de toamna. Protejati plantele cu ajutorul unor folii protectoare sau cu ajutorul unor cutii din lemn.
Cu toate acestea, diferentele mari de temperatura dintre zi si noapte fac ca gradina de legume de toamna sa devina mai sensibila. Asadar, gradinarii ar trebui sa acorde o mai are atentie detaliilor. Plantele au nevoie de suficienta apa nu doar pe timp de vara. Apa este un element esential pentru dezvoltarea lor asa ca udati regulat gradina de toamna.
Pentru a ajuta plantele sa rodeasca si pe timpul toamnei nu ezitati sa apelati le fertilizatori. Pentru a se dezvolta si pentru a rodi, plantele din gradina au nevoie de un sol bogat, mai ales intr-un anotimp de tranzitie cand tind sa devina mult mai sensibile. Si in ceea ce priveste buruienile gradinarii trebuie sa fie foarte atenti. Acestea pot distruge oricand plantele prin simplul fapt ca ele consuma substantele nutritive din solul din gradina de aceea trebuie eliminate. Bolile care pot pune in pericol plantele pot sa apara si toamna.
Asadar, pentru a avea o gradina de legume toamna orice gradinar trebuie sa isi ia anumite masuri de precautie. Chiar daca plantele pe care le-am mentionat in randurile anterioare se numara printre cele care pot rodi cu succes in timpul toamnei, vulnerabilitatea lor in acest sezon este totusi destul de ridicata.
Legume care pot fi plantate toamna
Pe langa legumele de pe urma carora puteti profita si pe timp de toamna, in acest anotimp puteti planta cu succes legume care vor rodi primavara care urmeaza. Este adevarat ca cele mai multe dintre legumele pe care le regasim in gradina se planteaza la inceputul primaverii, insa exista si legume care pot fi plantate toamna pentru ca la inceputul primaverii sa va puteti bucura deja de prospetimea lor.
Desi nu este o leguma foarte popular, sparanghelul incepe sa fie din ce in ce mai apreciat. Sparanghelul se planteaza in ultima luna de toamna pentru a putea fi recoltat la inceputul primaverii. Rezista temperaturilor scazute si nu iubeste umiditatea in exces.
O alta leguma care poate fi plantata cu succes in timpul toamnei pentru a fi recoltata primavara este prazul. Prazul nu este deloc o planta pretentioasa si suporta temperaturile scazute. Si ceapa se planteaza spre sfarsitul toamnei. Este de preferat ca arpagicul sa fie plantat intr-o zona caracterizata prin umiditate pentru ca doar in aceste conditii se poate dezvolta armonios.
Si salata verde se poate planta cu succes toamna, ba chiar are nevoie de solul rece pentru a se dezvolta si pentru a putea fi consumata primavara. Ridichiile, de asemenea. Aceste legume nu sunt deloc pretentioase, pot fi plantate in orice perioada a anului insa este de preferat sa fie plantate in timpul sezonului rece.
Asadar, avantajele unei gradini de legume pentru toamna sunt numeroase in ambele cazuri. In primul caz va puteti bucura de prospetimea legumelor pana in ultimele zile ale toamnei si in cel de al doilea caz veti putea profita de cele mai gustoase legume de primavara inca din primele saptamani ale acestui minunat anotimp. Daca gradinaritul se afla pe lista activitatilor dumneavoastre preferate, nu ezitati sa profitati de beneficiile naturii si prelungiti durata de viata a legumelor din gradina proprie.