Una din pasarile endemice din sud-estul Australiei care impresioneaza prin cantecul foarte frumos si aspectul elegant al penajului este papagalul cantator (Psephotus haematonotus). Masoara aproximativ 27 cm, cantareste 50-58 g si este numit si papagalul cantator cu tartita rosie, datorita culorii rosii a penelor de pe partea posterioara a corpului masculului, chiar la baza cozii. Intre mascul si femela apare un dimorfism sexual izbitor, datorita culorii penajului.
La mascul acesta are o nuanta verde-albastrui mai ales pe partea ventrala, obraji si frunte, si respectiv verde-galbui in zona pieptului si galben pe abdomen. Penele de sub coada si din zona anala sunt albe. La unele exemplare, penele ce formeaza partea de dedesubt a aripilor sunt de culoare violet-albastrui si poate fi admirata cand pasarea intinde aripile in zbor.
Tartita la mascul dupa cum am mai spus este rosie. La femela penajul este verzui-masliniu pe partea dorsala a corpului, fruntea si obrajii sunt gri-cenusii, in zona pieptului si a gatului nuanta devine gri-maslinie, abdomenul este gri-galbui, iar coada este verde-stralucitor.
Ochii sunt mici si rotunzi, pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare gri. Ciocul este incovoiat si flexibil, cele doua mandibule sunt prinse de craniu prin doua articulatii – superioara si inferioara – ceea ce le permite miscari independente.
Mandibula inferioara este folosita pentru sfaramarea hranei, iar cea superioara pentru a trage hrana. Picioarele sunt de culoare roz-gri, au cate patru degete, doua indreptate inapoi si doua spre inainte, prevazute cu gheare ascutite si incovoiate, adaptate perfect pentru cataratul in copaci.
Papagalul cantator prefera regiunile impadurite, terenurile agricole, pasunile, in general zonele cu ierburi si multe plante erbacee, ale caror seminte sunt preferate de el. De asemenea apare si in gradini, parcuri, habitate urbane, insa aici, de multe ori cade prada pisicilor.
Dieta lui consta si din seminte de arbori si arbusti, din frunze ale unor specii de ciulini, din flori si fructe de padure.
In perioada de reproducere, din luna august pana in decembrie, femela depune o ponta formata din 5-7 oua intr-un cuib construit in trunchiul unui eucalipt. Ouale sunt clocite doar de femela timp de 19 zile, masculul avand rolul sa-i aduca hrana necesara pe timpul perioadei de incubatie. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de ambii parinti, timp de 30-35 de zile, apoi ei reusesc sa zboare, parasesc cuibul si devin independenti. Papagalii cantatori sunt monogami, cand isi aleg o pereche o fac pentru toata viata, iar daca se intampla ca unul dintre ei sa moara, abia atunci isi aleg un alt partener.
Aceste pasari sunt foarte mult apreciate si iubite de crescatorii de pasari, datorita dimensiunilor mici, penajului frumos si cantecului placut. Avand un temperament destul de linistit papagalul cantator poate fi gazduit fara probleme si intr-o colivie de minim 100 cm lungime, 80 cm latime si 80 cm inaltime. In cazul cand se doreste achizitionarea a doi papagali, o pereche care va face si pui, trebuie sa se opteze pentru o voliera in aer liber care sa fie suficient de incapatoare. Aceasta ar trebuie sa fie de: 2 m lungime, 2 m inaltime si 1 m adancime.
Hrana in conditii de captivitate trebuie sa contina in special seminte speciale pentru papagali (care se cumpara de la magazinele specializate), fructe si legume proaspete. Acasa se poate pregati un amestec de seminte din: mei, seminte de floarea soarelui, seminte de canepa, ovaz, seminte de brad. Dieta poate fi completata cu vitamine si oligoelemente. Nu trebuie sa lipseasca osul de sepie si vasul cu apa mereu proaspata. La baza coliviei se pune un strat de nisip curat care se inlocuieste la 7-10 zile.
Speranta de viata la papagalul cantator este de aproximativ 12 ani. Este o pasare foarte vesela si dragalasa, care daca este ingrijita cu dragoste se ataseaza foarte mult de stapan.
Papagalul cantator face parte din ordinul Psittaciformes, familia Psittaculidae. Riscul de disparitie al acestei specii este scazut.
Video – Papagalul cantator (Psephotus haematonotus):