Exista mii si mii de proverbe despre parinti si copii la toate popoarele – se spune ca intelepciunea si intuitia populara valoreaza la fel de mult deseori ca si faptul observat stiintific… Oamenii din vechime se bazau pe aceste vorbe, pe traditiile orale in viata de zi cu zi si in explicarea lumii din jur. Si vedem, citind unele proverbe de demult, ca de multe ori inteleptii din vechime pot intrece „inteleptii moderni”…
Sa vedem ce ne spune intelepciunea populara, ce ne spun proverbele despre parinti si copii:
- „Prea mare bunatate a parintilor duce la pierderea copiilor” – atat timp cat nu este luat ad literam, aceasta veche vorba contine un adevar de necontestat: parintii trebuie sa fie autoritari, sa impuna reguli, sa nu uite ca de ei depinde ce invata copilul; insa sa nu uite nici de afectiune…
- „Copilul unic e fericit ca mananca bine, dar necazul lui este ca n-are pe nimeni sa-l apere, cand altii vin sa-l bata.” – un raspuns poate limitat, insa adevarat la intrebarea „de ce e bine ca copilul sa aiba frati”: companie, ajutor si sprijin la nevoie.
- “Un copil fara tata e pe jumatate orfan; un copil fara mama e in intregime orfan.” – iata ca acest proverb despre parinti si copii ne spune un alt adevar: mama este persoana cea mai importanta pentru cel mic, in special in primii ani.
- “Copiii, ca aluviunile, vin sa umple golurile familiei.” – intr-adevar, o familie fara copii nu este o familie intreaga…
- “Cine n-are copil n-are lumina in ochi.” – chiar in vechime, se stia cat de mult iti schimba viata si ce fericire aduce un copil.
- “Copiii mici nu te lasa sa dormi, cei mari nu te lasa sa respiri.” – iata ca de mult, oamenii stiau ca este mult mai dificil sa cresti si sa comunici cu adolescentul decat sa cresti copilul mic.
- “Copii rai intalnesti, dar niciodata mame rele.” – aici, gasim unul dintre proverbele parinti si copii pe care putem sa il contrazicem: situatia este, de fapt, inversa – nu exista un copil mic rau, ci mediul, familia, ceea ce invata el din jur, il fac mai mult sau mai putin bun. Insa exista unele mame rele, mame ce nu se ingrijesc de copiii lor!
- “Cine nu e supus parintilor sai, nu e sincer si credincios nici cu prietenii.” – loialitatea este o calitate care nu discrimineaza: nu ai cum sa fii loial prietenilor si neloial familiei!
- „Cine nu are copii, nu are patrie” – in trecut, dar si acum, familia este patria omului, ceea ce ii ofera un scop, un rol, o identitate.
- “Cine vrea sa stie cum sunt tatal si mama sa priveasca fiul si fiica.” – nu este un adevar sigur, insa este o realizare de bun-simt: copiii sunt influentati si formati in primul rand de catre parintii lor, deci cum evolueaza un copil este mare parte realizarea parintilor sai.
- “Copiii sunt ca ciupercile: nu sunt toti la fel de buni.” – poate este o vorba prea aspra: dupa cum s-a spus, nu exista copil mic rau; insa copiii sunt diferiti, in functie de familie, mediu, capacitati.
- “Daca copilul nu plange, mama nu-l intelege.” – ca si astazi, se stia de mult ca cei mici isi exprima nevoile prin plans.
- “Cei mai severi judecatori sunt copiii nostri.” – intr-adevar, ceea ce ajunge un copil este o marturie clara a ceea ce au facut parintii lui; copilul este dovada in viata a bunatatii sau rautatii lor;
- “Cea mai oribila lipsa de recunostinta, dar si cea mai veche, este aceea a copiilor fata de parintii lor.” – de multe ori, copilul odata crescut, uita ca parintii la care acum tipa sunt cei care i-au dat viata si care l-au adus acolo unde este…
- “Copilul ramane copil, chiar daca ajunge conducatorul unei tari.” – pentru o mama sau un tata, copilul lor ramane mereu un copil, oriunde ajunge, orice face… Mama unui om faimos il priveste tot ca pe fiul sau.
- “A nu avea decat un copil inseamna a fi aproape steril” – in timpuri vechi, o familie mare era o realizare, o implinire a omului si un singur copil semn al razbunarii divine; mai multi copii – semn al rasplatei; lucrurile s-au schimbat, insa tot privim o familie cu mai multi copii ca fiind idealul…
- “Posteritatea nu-ti apartine decat daca fiul tau se joaca inaintea portii tale.” – a lasa ceva in urma, ceva valoros, inseamna a lasa un fiu sau o fiica, care sa duca inainte numele familiei – nu s-au schimbat atat de multe.
- “Casatoria fara copii e ca ziua fara soare.” – ca si astazi, odata ce isi doresc sa ramana impreuna pe viata, doi oameni isi doresc si sa creeze impreuna o noua viata, sa formeze o familie intregita.
- „De la mama spanzura cele dintai naravuri ale copiilor.” – cat de adevarat, mama este primul model al celui mic si primul reper in viata.
- “Un tata hraneste zece fii si zece fii nu pot hrani un tata.” – un parinte va gasi mereu cai de a isi creste copiii…insa acestia se pot arata nerecunoscatori cand rolurile se inverseaza…
- “A-si lauda copilul inseamna a se lauda pe sine; a-si certa parintele inseamna a se vesteji pe sine.” – copilul ii datoreaza tot parintelui sau, insa nu are dreptul de a il critica (oare?);
- “Copiii leaga casnicia” – unul dintre proverbele parinti si copii care este inca viu – partenerii cred ca vor scapa de probleme si vor fi mai uniti printr-un copil: uneori merge, alteori, nu…
- “Un tata prea bland si prea milos isi nenoroceste copiii.” – tatal trebuie sa fie figura autoritara, ceea ce se accepta si astazi – insa bine ar fi ca ambii parinti sa poata fi si blanzi, afectuosi, dar si impunatori!
- “Mama iubeste duios, iar tatal cu intelepciune.” – o vorba veche frumoasa, dar care uita ca si tatal este om, deci ca poate uita de intelepciune…
- “Ai casa, nu te teme de frig, vant si ploaie; ai copii, nu te teme de saracie si necazuri la batranete.” – vine vremea in care copiii se revanseaza si au grija la randul lor de parintii lor – insa uneori, copiii isi uita datoria…
- “Respecta-ti copilul ca sa fii respectat la batranete.” – iata unul dintre proverbele parinti si copii care spune un adevar uitat de multi – trebuie in primul rand ca parintii sa invete copilul ce este respectul, aratandu-l!
- “Dintr-o cioara rea, un ou rau.” – se credea si inca se crede ca asa cum sunt parintii, asa vor fi copiii. Insa experienta arata altfel – daca tatal este betiv, deseori, fiul va fugi toata viata de alcool!
- “E nevoie de tot catunul sa educi un copil” – un proverb intelept, ce arata ca cel mic este influentat de tot ceea ce vede in jur, nu numai in casa sa; in plus, copilul are nevoie de toata familia, nu doar de parinti, are nevoie sa se simta parte a ceva mai mare.
- “Iti dai seama cat datorezi parintilor numai atunci cand ai si tu un copil.” – un proverb despre parinti si copii perfect – nu intelegi cat de greu este sa fii parinte pana ce nu traiesti asta.
- “Sarpele poate deveni foarte lung, dar el nu-si va musca mama.” – adevarat, un om normal, oricat de rau, nu isi va rani intentionat mama.
- “Vaca, oricat si-ar uri vitelul, tot il scapa de primejdii” – adevarat, o mama, oricat de nefericita si dezamagita este, tot va incerca sa isi protejeze copilul.