Dragoste și relațiiGelozia și impactul acesteia asupra vieții partenerilor de cuplu

Gelozia și impactul acesteia asupra vieții partenerilor de cuplu

Se pare ca gelozia este un aspect fundamental al vietii sociale umane. Rusinea, vinovatia, gelozia si invidia sunt emotii umane obisnuite pe care toata lumea le traieste ocazional in decursul vietii de zi cu zi. Desi oamenii nu intampina aceste emotii cu bucurie, ele sunt destul de normale si servesc ca functii utile pentru indivizii si relatiile lor.

Inaintea de anii 1970, gelozia era vazuta initial ca o dovada de iubire, dar cu trecerea timpului perceptia s-a modificat gelozia fiind inteleasa ca efect al unei stime de sine scazute sau ca un defect personal. Gelozia este, asadar, un complex de ganduri, sentimente si actiuni care au ca urmari amenintari ale stimei de sine sau/ si amenintari asupra existentei sau calitatii relatiei cand aceste amenintari sunt generate de perceperea unei atractii romantice reale sau posibile intre partenerul sau si un rival (probabil imaginar).

Gelozia este o reactie complexa care are atat componente interioare, cat si exterioare. Componentele interioare ale geloziei cuprind anumite emotii, ganduri si simptome fizice care deseori nu sunt vizibile lumii exterioare. Emotiile asociate cu gelozia pot include: durerea, supararea, furia, invidia, tristetea, frica, mahnirea, umilinta. Gandurile asociate cu gelozia pot include: resentiment („Cum ai putut sa ma minti in halul asta?”), auto-invinovatire („Cum am putut fi atat de oarba?”), compararea cu rivalul („Eu nu sunt la fel de atractiva, inteligenta, sexy.”), impactul-asupra-vietii-de-cuplu-300x178.jpggrija pentru imaginea publica („Toata lumea stie şi rade de mine.”) sau auto-compatimire („Sunt singura pe lume, nimeni nu ma iubeste.”).

Simptomele fizice asociate cu gelozia pot include: sangele care invadeaza capul, transpiratia si tremurul mainilor, slabiciune a respiratiei, crampe ale stomacului, a simti ca lesina, cresterea batailor inimii, si probleme de adormire. Componentele exterioare ale geloziei sunt mult mai vizibile si se exprima prin anumite comportamente: a vorbi deschis despre problema, a tipa, a plange, a avea grija sa ignore subiectul, sa foloseasca umorul, a se razbuna, a parasi sau a deveni violent.

Oamenii au mult mai mult control asupra componentelor exterioare ale geloziei lor decat asupra componentele interioare. Ei nu realizeaza intotdeauna acest lucru (si chiar atunci cand o fac, ei nu vor intotdeauna sa il admita), dar ei pot sa vorbeasca – daca vor – despre sentimentele lor, sa rada de intreaga chestiune, sa se planga cu voce tare de durerea lor, sa iasa din relatie, sa sufere in tacere sau cu voce tare, sa incerce sa-si faca partenerul gelos, sau sa arunce vase. Cand cineva se simte complesit de gelozie, este important sa ne amintim ca in timp ce este dificil sa controlam sentimentele de geloziei, sa schimbam gandurile care le declanseaza ne ajuta sa tinem sub control sentimentele. Majoritatea oamenilor au un control semnificativ asupra a ceea ce decid ei sa faca cu gelozia lor.

Exprimarea sentimentelor mai puternice de gelozie nu este benefica in viata de cuplu. In spaima lor permanenta, persoanele geloase suporta cu greu ca partenerul lor sa arunce o privire asupra unei persoane de sex opus, tind sa comenteze la nesfarsit aparitia unei posibile rivale. Aceeasi persoana poate fi extrem de rationala si de stapana pe sine atunci cand interactioneaza cu orice alt individ, fata de care resimte doar un interes trecator.

gelozie

Oamenii puternici posesivi si gelosi prezinta urmatoarele sase caracteristici principale: complexul de inferioritate (persoana geloasa se simte inferioara fata de partenerul de cuplu), mentalitatea stapan-sclav (persoana geloasa este dictatorul si stapanul, iar partenerul subordonatul), comportamentul autodistructiv (persoana geloasa este propriul si cel mai rau dusman al sau), dificultati in asumarea responsabilitatii (persoana geloasa refuza sa recunoasca ca este total responsabila pentru sentimentele sale de gelozie si pentru problemele sale de cuplu), exclusivismul (persoana geloasa este egoista, lipsita de maturitate) si anxietatea (persoana geloasa este suspicioasa si are tendinta de a vedea in orice eveniment un pericol).

Gelozia este diferita la cele doua sexe. Barbatii tind sa isi nege mai mult sentimentele de gelozie, iar femeile tind sa recunoasca si sa marturiseasca mai usor sentimentele lor de gelozie. Barbatii par sa isi proiecteze gelozia prin intermediul furiei, iar femeile par mai predispuse la proiectarea geloziei prin intermediul sentimentelor de frica si a comportamentelor de evitare.

Barbatii sunt mai tentati sa-si invinovateasca partenera, a treia persoana sau circumstantele, iar femeile tind sa se autoinvinovateasca. Barbatii gelosi au un comportament brutal si orientat violent asupra partenerei, iar femeile geloase au un comportament mai verbalizat, mai perseverent, orientat violent preponderent asupra celei de-a treia persoane. Barbatii gelosi tind sa se concentreze asupra activitatii sexuale a partenerei cu o a treia persoana, iar femeile geloase tind sa se concentreze asupra implicarii afective a partenerului in relatia cu o a treia persoană.

 Exista mai multe tipuri de gelozie, cateva dintre ele sunt:

Gelozia – invidie: persoana geloasa isi percepe partenerul ca fiind mai bun, cu mai multe calitati, superior. Acest tip de gelozie rezulta din preocuparea exagerata pentru sine, sentimentul inferioritatii, autocompatimire, depresie.

Gelozia – posesiva: persoana geloasa se comporta ca un proprietar cu posesiunea sa, cauta sa isi mentina proprietatea si sa detina puterea asupra partenerului.

Gelozia – excludere: persoana geloasa se simte exclusa sau neglijata de catre partener, considerand ca partenerul de cuplu acorda prea mult timp activitatii profesionale sau sociale.

Gelozia – competitie: persoana geloasa percepe realizarile partenerului ca o amenintare la adresa sa, la stima sa de sine. Partenerii de cuplu trebuie sa dezvolte o relatie de cooperare si nu una de competitie.

Gelozia – egocentrica: partenerul de cuplu este acceptat atat timp cat raspunde perfect asteptarilor persoanei geloase. Aceasta isi impiedica partenerul sa isi exprime individualitatea.

Gelozia – anxioasa: persoana geloasa simte ca relatia de cuplu este amenintata si traieste sentimentul temerii de a fi respinsa si al nelinistii ca partenerul sau se implica foarte putin in mentinerea relatiei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.