Sarcină & BebeFapte și lucruri interesante despre bebe puțin știute de majoritatea părinților

Fapte și lucruri interesante despre bebe puțin știute de majoritatea părinților

Doar cateva fapte interesante si curiozitati despre bebe – dezvoltarea unui embrion uman de la primul stadiu al fecundarii si pana la nasterea sugarului, apoi de la stadiul de nou-nascut la cel de copil este un proces fascinant, ce a fost studiat in detaliu din multiple perspetive. Biologic, dar si psihologic, cresterea si dezvoltarea unui bebe implica multiple fapte foarte interesante.

Sunt multe aspecte interesante de aflat despre un bebe si dezvoltarea sa si multe fapte curioase din lume – vom prezenta doar cateva dintre acestea in cele ce urmeaza (gasiti mai multe fapte si curiozitati pe facts.randomhistory.com). Un bebelus este in plina dezvoltare si nu este deloc o fiinta simpla si lipsita de complexitati…

Fapte interesante despre bebe:

  • Cuvantul infant provine din latinescul infans, ce inseamna incapabil sa vorbeasca – cuvantul este folosit in genere pentru bebelusii de pana la un an. Nou-nascutul este bebelusul in prima luna de viata. Cuvantul bebelus se pare ca provine tocmai de la primele incercari de vorbire ale unui micut: ba-ba-ba-be-be
  • Un bebe este nascut la fiecare trei secunde in lume.
  • Recordul pentru cei mai multi copii nascuti de o femeie este de 69: o rusoiaca a dat nastere in secolul XVIII la 7 seturi de tripleti, 4 seturi de cvadripleti si 16 seturi de gemeni!
  • Prin anii 70, varsta medie la care o femeie devenea mama era de 21 de ani. Astazi, varsta la care femeile nasc depaseste 25 de ani (25-35).
  • Cea mai tanara fata care a nascut un bebe este o peruviana de doar 5 ani (in 1939)!
  • Varsta cea mai fertila si la care fatul are cea mai mare sansa de supravietuire si nastere fara risc este cea de 22 de ani (insa in ziua de astazi, varsta medie la care femeile nasc depaseste 25).
  • Un nou-nascut are mult mai multe papile gustative decat adultul – in jur de 10.000, care in timp se raresc. Totusi, pana la varsta de 4 luni, un bebe nu poate simti gustul sarat.
  • Un nou-nascut are cam 300 de oase in corp, iar un adult are doar 206. Cu timpul, aceste oase se unesc, formand oase mai mari.
  • Capul unui nou-nascut este disproportionat de mare, cam un sfert din lungimea corpului. In timp, trupul va creste si proportiile se vor schimba, capul unui adult fiind a 8-a parte din lungimea trupului (creierul unui sugar reprezinta 10% din greutatea corporala, in timp ce creierul unui adult doar 2 %)! Un alt fapt: la orice varsta, creierul unui baiat/barbat este cu putin mai mare decat cel al unei fete/femei.
  • Vederea este cel mai putin dezvoltat simt al nou-nascutului (in primele 3 luni, el se poate concentra in general doar pe obiecte aflate la o distanta de 20-22 centimetri), in timp ce auzul e cel mai dezvoltat, urechea interna fiind singurul organ senzorial ce se dezvolta complet pe la jumatatea sarcinii. Si mirosul bebelusului este extrem de dezvoltat, mai sensibil decat al unui adult, caci il ajuta pe micut sa isi recunoasca mama in primele luni (de aceea nu se recomanda ca in casa sa existe mirosuri si parfumuri puternice).
  • In cele 9 luni de zile ale sarcinii, greutatea fatului creste de 3. 000 milioane de ori! Din momentul nasterii si pana la varsta de trei ani, greutatea micutului va creste de patru ori.
  • La nastere, inima unui nou-nascut bate de 180 ori pe minut, insa pulsul incetineste rapid, ajungand la 140 batai pe minut in prima zi de viata. La un an, pulsul lui bebe va fi de 115 batai pe minut, in timp ce un adult are cam 80 de batai pe minut.
  • Doar la oameni nou-nascutii zambesc! Se explica faptul ca in prima luna de viata, zambetul este o reactie instinctiva si de imitare a parintilor, dupa care devine constient. Astfel, un nou-nascut care isi vede mama zambind o va imita zambind la randul sau, desi nu constientizeaza sensul actului; si totusi, s-a dovedit si ca bebelusii orbi zambesc, deci nu este doar un act de imitare.
  • Inca de la nastere, un bebe va recunoaste si va raspunde pozitiv la vocea mamei sale si la mirosul acesteia. Doar dupa 2 zile de viata, bebe va reactiona pozitiv si isi va recunoaste mama chiar daca aude doar o scurta inregistrare de cateva secunde cu vocea acesteia.
  • Un bebe prefera sa auda voci vorbind in limba natala, reactionand uneori negativ la alte limbi – ceea ce arata ca invatarea limbii incepe partial in-utero, cand bebe ii aude pe cei din jurul sau vorbind. In plus, sunetul preferat de micuti este cea a vocilor umane, a vorbirii si nu alte sunete (desi le plac si asa-numitele zgomote albe – masina de spalat, ventilatorul, robinetul).
  • Un bebe prefera sa auda voci feminine si nu masculine. Parintii unui micut isi seteaza instinctiv volumul, tonalitatea vocii, dar si si ritmul vorbirii asa cum ii place lui bebe (tatii isi indulcesc vocea).

fapte despre bebe

  • Un bebe va raspunde pozitiv doar la mirosul sanilor mamei si a laptelui mamei sale, de multe ori ignorand daca i se ofera sanul altei femei.
  • O mama isi poate recunoaste propriul bebe doar dupa miros, chiar daca nu il poate vedea si chiar daca bebe este alaturi de multi alti nou-nascuti. In plus, felul in care bebe plange este in mod natural programat, asa incat sa cauzeze o reactie imediata (fiziologic si emotional) la mama. O mama va recunoaste plansetul propriului micut din ziua a doua, chiar daca mai multi bebelusi plang in acelasi timp.
  • Desi vederea unui bebe mic nu este dezvoltata, s-a dovedit ca el poate percepe diferite modele si patternuri. De exemplu, bebelusii prefera sa se uite la desene cu o fata umana decat la desene abstracte; la fel, ei prefera fete ce zambesc, nu fete incruntate!
  • Constiinta de sine se dezvolta cam la un an – cand bebe se percepe pe sine ca fiinta distincta si diferita de altii, cu propriile dorinte. Cam pe la 6 luni, bebelusii incep sa distinga si diferentieze clar obiectele din jur, intelegand ca fiecare este unic si diferit de altele.
  • Cam pe la 10 luni de viata, un bebe va intelege mult din interactiunile din jurul sau si cine are puterea in familie. Dar chiar la inceput, un bebelus poate percepe clar tensiunile si neintelegerile celor din jurul sau – studii arata ca daca parintii se cearta des, bebelusul va fi mai agitat si va avea probleme cu somnul. Bebelusul percepe si intelege semnificatia diferitelor tonuri de voce si a expresiilor faciale, deci pricepe mai bine decat am crede ce stare de dispozitie au cei din jur – iar acea stare de dispozitie i-o influenteaza pe a sa! Mai mult, s-a dovedit ca un bebe percepe si raspunde la starile emotionale ale mamei chiar inaintea nasterii, in-utero. El stie si devine agitat daca mamica este suparata, devine activ daca ea este fericita, calm daca ea este relaxata…
  • Pana la varsta de 3 ani, un copilas nu va avea aproape deloc amintiri distincte – experientele timpurii ii influenteaza dezvoltarea, insa nu vor deveni amintiri.
  • Acei bebe nascuti prin cezariana sunt mai expusi problemelor respiratorii, deoarece procesul travaliului si al nasterii naturale ajuta plamanii micutului sa se adapteze noului mediu.
  • Sindromul mortii infantile este prima cauza pentru decesul bebelusilor de pana la un an in lume (sindromul se refera la decesul unui bebelus fara gasirea cauzei explicite care l-a provocat).
  • Un nou-nascut are abilitati instinctuale de inotat si de tinere a respiratiei, care insa dispar.
  • Un bebe va avea nevoie de in jur de 7.500 de scutece de-a lungul unui an! Un studiu in S.U.A. arata ca parintii cheltuie in medie cam 7. 000 de dolari in primul an de viata doar pentru scutece si toate accesoriile necesare unui nou-nascut…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.