De regulă oamenii nu ceartă copiii la întâmplare, probabil au un motiv întemeiat. Totuși, dacă aceștia nu au greșit foarte tare, ar trebui să fie mustrați de părinții lor și nu de străini. Educația se face în familie și este treaba părinților. Străinii nu ar trebui să certe în public copiii altora, pentru că nu este treaba lor. Părinții nu suportă să-și vadă copiii mustrați de alte persoane, asta le declanșeză emoții negative, îi enervează și îi face să ia atitudine – să îi apare.
1. Cum te simți când cineva îți ceartă copilul?
Mulți părinți se simt deranjați de acest lucru și reacționează imediat să-și protejeze copilul. Părinții consideră că doar ei ar trebui să-și disciplineze copilul și să-i facă educație. Reacția lor depinde și de persoana care îi ceartă copilul și de cât de gravă este fapta copilului pentru care a fost apostrofat.
Părinții nu suportă ca alte persoane să se lege de copilul lor sub nicio formă, chiar dacă acesta greșește. Ei au tendința de a spune: „Este copilul meu, nu al tău!” Ei consideră că nu este treaba străinilor să-l educe pe copil și resping cu vehemență această atitudine pe care aceștia o au asupra odorului.
2. Ce trebuie să faci dacă cineva îți ceartă copilul?
Dacă cineva îți mustră copilul în fața ta și acesta este vinovat de ceva, atunci tu ar trebui să iei atitudine, să-i explici copilului unde a greșit. Asigură-te că ești acolo pentru copilul tău și încearcă să-l aperi mai ales dacă greșeala nu este atât de gravă. Nu-l certa în public, mai bine este să-i explici acasă unde a greșit, fără a-l pune într-o situație rea în fața străinilor.
Copilul, chiar dacă a greșit, trebuie să se simtă în siguranță și protejat de părinți. Adultul care a decis să-i mustre copilul trebuie să înțeleagă că nu are autoritatea să facă asta, cel mult trebuie să-i explice pe un ton calm copilului care este situația. Când se întâmplă astfel de situații, părinții trebuie să aplaneze conflictul și să găsească o modalitate de a discuta, schimbând și dinamica conversației.
Desigur, situația trebuie evaluată înainte de a acționa. Asta înseamnă de a analiza lucrurile cu calm, fără nervi, de a afla cine este vinovat.
Multă răbdare
Ca părinte, trebuie să ai multă răbdare și să încerci să-ți ajuți copilul, chiar dacă acesta a greșit. El nu trebuie certat sau pedepsit în public, pentru că deja se simte speriat sau dezorientat din cauza faptului că a fost certat de străini. Părinții trebuie să renunțe la judecată și disciplină în acel moment tensionat și să analizeze modul cum s-au întâmplat lucrurile. Când părinții au înțeles mai bine șirul evenimentelor, pot explica și copilului mai bine unde acesta a greșit, dar ar trebui să facă asta acasă, nu în public.
Copilul este o ființă socială și vrea să aparțină societății, să fie plăcut și recunoscut. Dacă va fi certat de părinți acum, se va simți foarte rău față de alți copii și persoanele din jur. Chiar dacă a greșit în acea situație, el nu trebuie mustrat și mai mult, pentru că asta îi va afecta foarte mult stima de sine. El va primi educație acasă, va fi determinat de părinți să reflecteze mai mult asupra sa. Important este ca el să înțeleagă unde a greșit și să nu mai repete fapta. Nu-i va ajuta la nimic să fie certat și mai mult în public, pentru că prin țipete fără rost el va fi foarte afectat și se va simți foarte rău.
Dacă va fi pus într-o situație inconfortabilă și de către părinți, respectiv să fie mustrat în fața celorlalți oameni din jur, atunci el poate suferi și mai mult, sau poate avea o criză de furie în public. Cel mai bine este ca el să fie luat deoparte de părinți și astfel să nu mai fie în centrul atenției celorlalți.
O atitudine calmă
În această situație, când cineva străin îți ceartă copilului, trebuie să ai o atitudine mai diplomată. Nu trebuie să fii nervos, nepoliticos sau mânios, chiar dacă situația nu-ți convine. Ideal este să ai un comportament calm și să-i explici acelei persoane că educația copilului este doar treaba ta. Indicat este să încerci să aplanezi conflictul pe cât posibil și să-i spui acelei persoane că ai aprecia dacă nu s-ar mai implica în astfel de situații, pentru că nu este părintele copilului.
Discută cu copilul acasă!
Când ajungi acasă împreună cu copilul, îi poți explica cu multă răbdare unde a greșit astfel încât să-l faci să înțeleagă că a avut un comportament greșit. În cazul în care copilul nu este vinovat și a fost certat pe nedrept de acea persoană, îl poți consola și încuraja, pentru ca el să se simtă mai bine, în siguranță și protejat.
În calitate de părinte, trebuie să oferi o educație bună copilului tău și să-l înveți să-ți respecte autoritatea. Copilul trebuie să învețe să se comporte adecvat, să fie respectuos și să nu trateaze pe alți copii cu furie sau cu o atitudine negativă. El trebuie să învețe să fie sigur pe el, să aibă stimă de sine și să adopte un comportament civilizat.