Timp liberDresajul canin - o necesitate atunci când vrem să avem un câine...

Dresajul canin – o necesitate atunci când vrem să avem un câine disciplinat

Dresajul canin reprezinta o necesitate si se impune atunci cand vrem sa avem alaturi un caine educat si obedient. Un caine disciplinat este un caine mai fericit si mai linistit! Iar, in acelasi timp, si dumneavoastra va veti bucura de nenumarate satisfactii. Un caine care merge cuminte in lesa, la pas, care nu mananca de pe jos sau de la persoane straine, un caine care stie comenzile de baza ale dresajului, si anume “sezi”, “culcat”, “asteapta”, “aici” sau “vino aici”, este o binecuvantare pentru orice stapan.

Cu rabdare si perseverenta, chiar dumneavoastra ii puteti acorda prietenului drag o educatie corespunzatoare. Iar daca veti considera ca nu sunteti apti pentru a-l invata sa fie obedient, puteti apela cu incredere la ajutorul unui instructor canin/dresor specializat, care va avea un rol covarsitor atat pentru fizicul si psihicul cainelui cat si pentru relatia dintre voi doi.

Savantul francez Buffon spunea ca “Prima arta creata de om a fost educatia cainelui, iar fructul acestei arte a fost cucerirea si stapanirea pasnica a intregului pamant.”

Un alt scriitor francez, si anume Alphonse Toussenel, mare pasionat de chinologie, spunea: “La inceput, Dumnezeu l-a creat pe om si, vazandu-l atat de neajutorat, i-a dat un caine… Fara caine, omul ar fi fost condamnat sa vegheze permanent in starea de salbaticie. Cainele este cel care l-a facut pe om sa treaca de la starea salbatica la cea patriarhala, dandu-i acestuia turmele de vite: fara caine n-ar fi existat o subzistenta asigurata; n-am fi avut fripturi, sunculita, lana, lapte; urmare, ne-ar fi lipsit timpul de a ne dedica observatiilor astronomice, stiintelor, industriei. Cainele este acela care i-a inlesnit omului toate aceste preocupari.”

Cel mai bun prieten al omului!

De-a lungul anilor, cainele a fost cel care l-a insotit pe om in peregrinarile sale, i-a fost alaturi in practicile vanatoresti, ca ajutor de nadejde la paza turmelor de oi si a crezilor de vite, s-a facut util la paza familiei si a gospodariei. Pe masura ce vremurile au evoluat, cainele a inceput sa fie utilizat in diverse activitati, cum ar fi: cautare si salvare (Saint Bernard, Bloodhound, Labrador retriever, Golden retriever, Ciobanesc German, Terra Nova, etc.), depistarea substantelor stupefiante si a explozibilului (Labrador retriever, Ciobanesc german, Cocker spaniel, Beagle, etc.), in armata (Ciobanesc german, Ciobanesc belgian malinois, etc.), pentru tractiune (Husky Sberian, Malamut de Alaska, Samoyede).

Chinofilii au creat sporturi canine menite sa imbine distractia, activitatea de dresaj, disciplina si buna dispozitie. Astfel, au luat nastere Disc Dogging sau Frisbee, Fly-ball, Cani cross, skyjorring, Dog dancing, Agillity, etc. Multiplele calitati ale cainelui si ajutorul neconditionat pe care acest nobil animal il ofera omului, il fac de neinlocuit.

Ce reprezinta dresajul canin?

Daca ar fi sa dam o definitie “dresajului”, definitia data de Paul Megnin in lucrarea “Dresajul cainilor” este cea mai clara: “totalitatea activitatilor ce trebuie desfasurate pentru educarea si instruirea unui caine.” Tot din lucrarea lui Paul Megnin aflam ca “texte din Evul Mediu indepartat atesta prezenta cainilor in societatea occidentala. Legea salica, in virtutea careia femeile nu puteau domni la curtea Frantei, promulgata de Clovis, consacra unul dintre articolele sale al XXXV-lea, vanatorii: furtul si vatamarea cainilor dresati sunt declarate pasibile de pedeapsa. Este primul document ce alatura cainelui notiunea de dresaj.”

In primul rand, daca ne hotaram sa ne dresam singuri cainele, fara a apela la ajutorul unui profesionist, trebuie sa avem o relatie stransa cu acesta, bazata pe incredere, respect si dragoste. A ne dresa cainele, nu inseamna a-i insufla acestuia sentimente de frica, a-l transforma intr-un animal temator si nesigur pe el. A ne dresa cainele inseamna a ne asigura ca putem sa avem o existenta fericita si lipsita de griji.

dresaj canin

Iata principalele lucruri de care trebuie sa tinem cont:

Dresajul trebuie sa inceapa inca de cand cainele este luat din cuib si adus in noua locuinta. Din procesul de predresaj (cum este denumita partea de introducere a dresajului propriu-zis) fac parte: invatarea numelui (este de preferat alegerea unui nume scurt, cu rezonanta, usor de retinut: Eva, Bill, Jack, Lux, Dick, Bruno, Mars, Dona, etc.), deprinderea cu locurile in care mananca si in care doarme, obisnuirea cu locul in care-si va face nevoile, obisnuirea cu purtatul zgarzii si cu mersul in lesa.

In fiecare zi trebuie sa alocam intre 15 si 20 de minute strict pentru educatia cainelui. In acest timp, vom repeta cu el anumite comenzi pe care dorim si este necesar ca acesta sa le invete. Nu trebuie sa uitam ca la finalul fiecarei executii corecte, cainele trebuie recompesat fie cu o vorba buna, fie cu hrana sau cu jucaria preferata.

Fiecare sedinta de dresaj poate fi transformata intr-un motiv de bucurie de ambele parti atat timp cat aveti o relatie stransa. Dar nu trebuie omis un lucru: cainele trebuie sa stie ca dumneavoastra sunteti liderul, “seful haitei”!

De ce avem nevoie in procesul de dresaj?

Exista un “arsenal”, sa-i spunem, de care avem nevoie atunci cand ne hotaram sa ne educam singuri cel mai bun prieten.
1. Zgarda: simpla sau strangulanta, din piele sau din chinga, dublata, cu captuseala, cu catarama sau cu anou. Exista foarte multe modele de zgarzi, astfel ca aveti de unde alege.
2. Hamul: unii il recomanda, iar altii spun ca nu este potrivit in procesul de dresaj.
3. Lesa: si lesele pot fi de mai multe feluri: din piele, din material, din coarda, din metal, lungi de peste 10 metri sau retractabile.
4. Botnita: este necesara in cazul cainilor cu potential agresiv, obligativitatea purtarii ei fiind dictata de O.U.G nr 55/2002 privind regimul de detinere a cainilor agresivi. Exista mai multe tipuri de botnite, din material textil, din metal, din piele. Acestea sunt de diferite marimi, unele fiind adaptate si in functie de rasa din care face parte cainele.
5. Fluierul cu ultrasunete.
6. Clicker-ul.
7. Obiectele de aport.

“Sezi!” – “Culcat!”

Iata cateva comenzi pe care le puteti experimenta.
“Sezi!” – este o comanda usor de invatat: chemati cainele la dumneavoastra tinand in mana dreapta bucatica de mancare (fie ca este o crocheta sau o bucata de carne sau o jucarie care-i place cainelui foarte mult).

Capteaza atentia cainelui si ridica mana deasupra capului sau in timp ce el o urmareste atent cu privirea. Rosteste comanda “Sezi!” si indreapta mana tot mai inspre spatele catelusului pana cand aceste se va aseza in sezut. In acest moment il veti lauda spunandu-i “Bravoooo” si-l veti recompensa. Dupa circa 10 repetari, catelul va efectua cu usurinta aceasta comanda. Puteti utiliza comanda “Sezi!” atunci cand vreti sa-i dati sa manace, inainte de a-i pune castronul in fata.

“Culcat!” – dati cainelui comanda “Sezi!” Atunci cand se aseaza, coborati mana in care aveti recompensa, intre labele din fata ale catelului, rostind comanda “Culcat!”. In mod normal, acesta ar trebui sa-si tinda labutele din fata. Daca nu face acest lucru, ajutati-l tragandu-i usor labele inainte. De fiecare fata cand executa comanda, recompensati-l si laudati-l.

5 motive pentru care trebuie sa ne dresam cainii!

1. Un caine educat, este un caine mai fericit!
2. Vom merge cu cainele la plimbare fara ca acesta sa se smuceasca in lesa, fara sa manance de pe jos sau de la persoane straine, fara sa maraie sau sa se manifeste agresiv.
3. Un caine educat nu va cersii la masa, nu se va urca pe masa pentru a fura mancarea stapanilor si nu va latra in timp ce acestia mananca.
4. Un caine dresat nu va sari pe musafiri.
5. Dresajul canin poate deveni un mijloc de amuzament si de petrecere a timpului liber pe care atat dumneavoastra cat si cainele il veti astepta cu entuziasm.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.