Toți oamenii își doresc să aibă o alimentație sănătoasă și să elimine kg în plus. Mai mult decât atât, unii oameni vor o dietă de familie care să fie alcătuită din alimente bio, anti-îmbătrânire. Acestea sunt o modalitate excelentă pentru oameni de a-și menține corpul sănătos și de a preveni procesul prematur de îmbătrânire al organismului din cauza factorilor externi nocivi.
Principalele alimente care trebuie luate în considerare de membrii familiei
Există o serie de alimente eficiente pentru sănătate, care au proprietăți anti-îmbătrânire și anume:
Usturoiul
Despre usturoi se spune că are proprietăți anti-îmbătrânire și că poate stimula imunitatea organismului. Usturoiul este indicat în alimentația zilnică pentru că oferă mari beneficii pentru corp.
Fructele de pădure
Toate fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți puternici și ajută în lupta împotriva atacului nociv al radicalilor liberi. Prin introducerea în alimentație a fructelor de pădure se obțin cele mai mari beneficii, se luptă împotriva procesului de îmbătrânire prematură a orgnismului.
Cele mai recomandate fructe de pădure sunt afinele și coacăzele negre.
Majorittea oamenilor preferă să mănânce afine, pentru că aceste fructe sunt delicioase. Afinele sunt și sănătoase, au proprietăți benefice neprețuite pentru organism, cum ar fi:
- Au vitamine B1, B6, C, P, PP, retinol, acid pantotenic
- Conțin substanțe pectinice, mangan, antociani, flavonoide, glicozide, hidrochinone, taninuri
- Au efect bun asupra vaselor capilare datorită antocianilor
- Combat inflamația cronică, mențin elasticitatea pielii
- Reduc aspectul acneei prin proprietăți antiinflamatorii oferite de taninuri
- Neutralizează radicalii liberi și au efect anti-îmbătrânire
- Cresc imunitatea și ajută la regenerarea celulelor pielii, menținând tinerețea acesteia
- Reduc grăsimea din piele, restrâng porii dilatați
- Activează procesele de regenerare
- Au efect antibacterian, previn și combat simptomele produse de bolile de piele, precum este acneea
- Reduc manifestările cuperozei și rozaceei, îmbunătățesc microcirculația și întăresc vasele sanguine
- Previn inflamațiiile și tratează iritația.
Despre consumul de coacăze negre se spune că au antioxidanți puternici și ajută împotriva dezvoltării bolilor cardiovasculare și a diabetului. Coacăzele negre au acid folic, acid ascorbic, rutină, quercitină cu proprietăți benefice pentru vasele de sânge și mușchiul inimii. Aceste fructe de pădure au fier, potasiu, sodiu și magneziu, care scad tensiunea arterială, previn anemia și mențin echilibrul acido-alcalin al organismului.
Ciocolata neagră
Oamenii iubesc ciocolata, pentru că aceasta le îmbunătățește starea de spirit. Ciocolata acționează ca un stimulent al organismului, le crește nivelul de energie. Unii oameni evită să consume ciocolată pentru că aceasta are multe calorii și în opinia lor nu este bună în dietele de slăbit. Totuși ei ar trebui să introducă ciocolata în alimentația lor, dar să nu o consume în exces.
Ciocolata este apreciată pentru că:
- Are anandamidă, care induce o stare de bine, plăcere și fericire
- Are feniletilamină despre care se spune că stimulează sentimentele de iubire
- Are efect energetic precum cafeaua și deci oferă un plus de energie.
Ciocolata neagră este indicată în alimentație, pentru că oferă elemente active corpului – polifenoli, flavanoli, cu proprietăți antioxidante – ceea ce aduce beneficii pentru sănătate:
- Ajută la funcționarea vaselor de sânge, susține expansiunea vaselor de sânge, promovează fluxul sanguin normal, scade riscul de hipertensiune arterială, de boli cardiovasculare, boli coronariene și accident vascular cerebral
- Are polifenoli care reduc stresul și combat daunele oxidative cauzate de radicalii liberi
- Protejează rinichii, îmbunătățește funcționarea acestora, ajută la menținerea oxigenării corespunzătoare a țesutului renal
- Are flavanoli care sunt molecule antioxidante ce optimizează potențialul creierului nostru și pot îmbunătăți abilitățile cognitive
- Ajută în lupta împotriva degenerării bolilor mintale, cum este boala Alzheimer
- Reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, boli de rinichi și demență.
Legume cu frunze verzi
Alimentația zilnică trebuie să conțină multe fibre și acestea se pot lua din legume cu frunze verzi. Introducerea lor în dieta de familie este o decizie bună, deoarece ajută și la încetinirea procesului de îmbătrânire prematură a organismului. Sunt recomandate în special legume precum: spanac, napi, varză, broccoli și altele.
Și consumul de leguminoase este sănătos pentru că oferă un plus de fibre ce reduc nivelul de colesterol din sânge și au proprietăți anti-îmbătrânire.
Peștele
Prin consumul de pește se oferă organismului proteine și acizi grași Omega-3. Peștele previne acumularea de colesterol în sânge și deci este bun pentru sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular.
Consumul de pește bogat în acizi grași Omega-3, minerale, vitamine și antioxidanți încetinește procesul de îmbătrânire al organismului.
S-ar putea să te intereseze articolul: Rețete tradiționale de pește.
Vinul roșu
Un pahar de vin roșu pe zi oferă beneficii pentru sănătate, pentru că are resveratrol cu proprietăți anti-îmbătrânire. Vinul roșu încetinește îmbătrânirea celulară.
Resveratrolul este de origine vegetală (se obține din pielița și sâmburii de struguri roșii și negri) și are proprietăți antioxidante puternice. Despre el s-a spus că este o moleculă a tinereții pentru că are efect excelent anti-îmbătrânire.
Prin aportul de resveratrol se obțin și alte beneficii și anume:
- Prin activitatea antioxidantă puternică se poate combate atacul nociv al radicalilor liberi și poate preveni îmbolnăvirea organismului
- Protejează fibrele de colagen, ajută la refacerea pielii îmbătrânite prematur și netezește ridurile
- Are efect bun asupra vaselor de sânge, are efect antiinflamator
- Ajută la vindecarea pielii problematice, predispusă la rozacee și cuperoză
- Îmbunătățește fermitatea și elasticitatea pielii
- Reduce sensibilitatea pielii, o protejează de radiațiile UV și de poluare.
Prin urmare, consumul de struguri negri și de vin roșu este benefic pentru organism.