A trăi într-o casă plină de dezordine poate fi de multe ori foarte stresant. Designerii consideră că este foarte importantă păstrarea lucrurilor în ordine în casă, deoarece asta poate crea o atmosferă armonioasă, relaxantă, de calm. Află în acest articol ce schimbări se pot face acasă pentru a avea un spațiu zen.
Navigare rapidă în articol:
- Alege simplitatea, scapă de dezordine
- Dezordinea creează stres și depresie
- Atenție la culori și lumini
1. Alege simplitatea, scapă de dezordine
Majoritatea oamenilor își doresc un spațiu care să le ofere un sentiment de siguranță, calm și bunăstare. Pentru asta, designerii de interior le oferă câteva sfaturi prin care să scape de atmosfera de stres de acasă.
Cel mai important este să scapi de dezordine. O casă plină de lucruri, care nu sunt la locul lor, poate crea un disconfort oricărei persoane; este un factor de stres. Deseori poți avea un sentiment apăsător atunci când te întorci de la muncă și constați că atmosfera în casă este prea stresantă.
Pentru a scăpa de dezordine ai nevoie de câteva zile, pentru că nu poți ordona lucrurile într-un timp scurt. În plus, este nevoie de ceva timp pentru a scăpa de unele lucruri, respectiv de a le depozita în cutii sau alte zone din locuință (debara, garaj), pentru a păstra la vedere doar piesele importante, dragi sufletului, care te fac să zâmbești. Astfel de lucruri pot fi: anumite tablouri sau fotografii cu familia și altele.
Trăirea unei vieți în dezordine este o alegere foarte rea, deoarece poate afecta multe aspecte și chiar starea de sănătate.
Dezordinea poate fi controlată
O idee bună ar fi să-ți convingi familia să te ajute la treabă în casă. Chiar dacă ai doar un membru dezordonat în familie, nu trebuie doar el să facă ordine în casă, pentru că nimeni nu are suficientă energie, timp și răbdare de a face astfel de treburi. Cel mai bine este să te gândești la familie ca la un sprijin al tău, respectiv să-i rogi pe toți să facă diverse treburi, pentru ca lucrurile să fie rezolvate mai repede.
De regulă, în familie, femeia este un fel de „manager al gospodăriei”, care îi pune pe copii să facă ordine, cel puțin în camera lor și în locurile de joacă. Fiecare membru al familiei trebuie să contribuie la asta; pentru a preveni dezordinea este nevoie de persistență și implicarea tuturor.
Mulți oameni folosesc metoda prin care fac ordine în casă în anumite zile, de exemplu sâmbăta. Totuși dacă ar face câte puțină treabă zilnic, atmosfera în casă ar fi mult mai armonioasă pe tot parcursul săptămânii.
Decide să renunți la anumite lucruri vechi, pentru a avea mai mult spațiu în casa ta. Acest lucru te va ajuta să devii mai calm și mai relaxat în casă, atunci când spațiul va fi mai simplu și ordonat. Fii sigur că pe măsură ce faci asta, vei preveni și stările emoționale rele pe care ți le-a creat fără să-ți dai seama dezordinea din spațiul de locuit.
2. Dezordinea creează stres și depresie
Cercetătorii au constatat că dezordinea din casă are anumite consecințe asupra oamenilor, ca de exemplu:
- Femeile se simt mai stresate și asta le face să devină nervoase
- Dezordinea scade capacitatea de a gândi creativ, puterea de concentrare și limitează capacitatea creierului de a prelucra informația
- Dezordinea scade performanța oamenilor.
Psihologii spun că mulți oameni se luptă cu depresia, iar aceasta este accentuată de dezordinea din casă. Atmosfera din casă este foarte importantă, ea poate influența starea emoțională a unei persoane. A trăi într-un mediu încărcat, dezordonat, poate crea o stare de deprimare, care afectează capacitatea de a ține casa sub control. Probabil unii oameni au observat deja asta, sunt conștienți că trebuie să aibă o casă mai simplă și mai ordonată.
Specialiștii în domeniul sănătății consideră că dezordinea poate produce și hiperactivitate, o stare de neliniște și de stres, scade capacitatea unui om de a-și îndeplini obiectivele.
Scapă de lucrurile inutile! Nu te simți vinovat pentru asta!
Mulți oameni găsesc scuze pentru a păstra lucrurile de care nu au nevoie, deși acestea le creează un sentiment de sufocare în casă. Ei spun că astfel vor irosi bani și se simt vinovați pentru asta. Se gândesc deseori că nu pot arunca anumite lucruri doar din motivul de a elimina dezordinea. A scăpa de lucruri nu înseamnă neapărat a le arunca, ele pot fi oferite altor persoane sau pot fi vândute.
Unele lucruri care arată bine pot fi oferite cadou altor persoane, fără niciun motiv, doar așa pentru a le face o surpriză sau pentru a le face să se simtă bine.
Păstrează lucrurile care au valoare sentimentală, dacă acestea îți aduc o stare de bine.
Specialiștii recomandă oamenilor să păstreze doar lucrurile de care au nevoie cu adevărat. În opinia lor a păstra lucruri pe care nu le folosești sau care sunt uzate, este o pierdere de timp și energie.
Când vei deschide dulapul și vei vedea de exemplu o grămadă de perechi de pantofi vechi, pe care nu-i porți, probabil că ai un sentiment de disconfort. Nu trebuie să te simți vinovat că decizi să-i arunci, mai ales că ești convins de faptul că nu-i vei folosi niciodată. Scapă de ei și de alte lucruri de acest fel, care nu-ți folosesc și vei vedea că te vei simți mai bine după aceea când în dulap vei avea ordine și doar lucruri în stare bună, care sunt necesare.
Organizarea în casă este o necesitate, ea înseamnă să pui lucrurile în ordine, să le depozitezi (doar dacă te gândești că vei avea nevoie de ele în anumite momente).
Când casa este supraaglomerată te simți stresat și lipsit parcă de energie. Uneori organizarea multor lucruri de care poate nici nu ai nevoie te poate costa prea mult timp și efort, iar asta te va face să te simți copleșit la un moment dat.
O casă ordonată va deveni un spațiu în care atmosfera va fi calmă și relaxantă. Dacă simți că acasă ai prea multe lucruri și stres, probabil este cazul să te organizezi un pic din acest punct de vedere și să faci o schimbare.
3. Atenție la culori și lumini
Există anumite culori care te ajută să creezi o atmosferă plăcută și un spațiu mai vesel în casa ta. Cele mai relaxante culori pentru casă sunt: albastru deschis, gri, verde deschis.
Lumina naturală este cu adevărat importantă în locuință, ea contribuie la bunăstarea celor din familie. Specialiștii recomandă oamenilor să tragă perdelele, să deschidă geamurile, să lase loc soarelui să intre în casă. Cu cât este mai multă lumină naturală în casă, cu atât sentimentul de pace, liniște și calm este mai intens.