Copii & adolescențiDespre depresie la copil, de ce apare și ce fel de tratamente...

Despre depresie la copil, de ce apare și ce fel de tratamente se pot folosi?

Depresia la copil –  mult timp s-a crezut ca depresia ii afecteaza doar pe adulti: nu este adevarat, depresia fiind o boala (si nu o simpla stare de spirit) care poate afecta chiar copiii de varste mici (sub 10 ani). Depresia nu este doar o stare trecatoare de tristete – este o stare persistenta, caracterizata prin pierderea acelei „joie de vivre” a copilului, ce se manifesta timp indelungat prin diferite simptome vizibile. Copilul care ieri radea si se juca vesel, bucurandu-se de viata, devine lipsit de vitalitate, de chef si energie – de parca i s-a furat spiritul…

Asadar, depresia la copil, ca si la adult, este o boala si astfel trebuie privita: fara masurile adecvate recomandate de catre specialisti, ea nu va trece de la sine (dimpotriva, din pacate, ea se poate agrava daca ramane neobservata)! Depresia, sub diferitele sale forme, va impiedica copilul sa „functioneze” normal: afecteaza viata sa de zi cu zi, furandu-i vointa, interesul, energia si capacitatea.

Copilul mic (sub 12 ani) nu va realiza deseori faptul ca este depresiv si nici nu va cunoaste cauza starii sale (de altfel, depresia nu este declansata in general de o anumita cauza de sine statatoare). De aceea, ramane sarcina parintilor sa il observe cu mare atentie odata ce au vazut unele schimbari negative in starea sa de spirit si in comportamentul sau.

De ce apare depresia la copil

Nu exista o cauza anume care da nastere la depresie, desi anumite situatii pot favoriza aparitia sa. De multe ori, o combinatie de factori cauzeaza depresia: starea generala de sanatate si anumite boli fiziologice, mostenirea genetica (daca exista in familie persoane depresive), dar si anumite evenimente majore in viata copilului: schimbari negative, precum pierderea cuiva drag, separarea parintilor, o perioada dificila si stresanta, un mediu familial conflictual sau indiferent, un abuz.

Simptomele depresiei la copil

Este esential ca parintii sa urmareasca cu grija comportamentul copilului imediat ce observa unele schimbari negative sau o stare persistenta de tristete. Depresia trebuie tratata cat de curand – iar urmarirea smptomelor ce ar putea sa o indice este importanta, cu atat mai mult cu cat se pare ca aceasta afecteaza copii de varste din ce in ce mai fragede. Simptomele generale ale unei depresii, observate pe o perioada mai lunga (cand starea copilului se mentine mai mult de cateva saptamani) sunt:

Stare persistenta de tristete, melancolie, lipsa veseliei; cand il intrebati de ce este trist, copilul de multe ori nu va avea un motiv clar (starea de tristete nu are o cauza specifica);

Lipsa de chef, interes, energie si vointa de a face activitatile obisnuite – chiar si cele care inainte erau iubite de catre copil (o apatie generalizata);

Incapacitatea de concentrare si atentie;

Sentimentul de gol, de inutilitate si lipsa de sens a oricarui lucru;

Stare de iritabilitate si chiar furie – copilul poate reactiona nervos, chiar agresiv;

Sentimentul ca este inutil, fara valoare si lipsa increderii in sine;

Sentimentul de singuratate – copilul se izoleaza de cei din jur si considera ca nimeni nu il intelege si iubeste;

Tulburari de somn si alimentatie – semne vizibile ale depresiei la copil (copilul mananca si doarme excesiv sau prea putin).

Dureri fara o cauza cunoscuta (migrene, dureri de burta).

depresie la copil

Anumite forme de depresie se manifesta prin alternarea starilor de tristete si lipsa de energie cu stari de iritabilitate si energie crescuta (tulburare bipolara). Simptomele de mai sus pot indica depresia, atunci cand ele persista si pot fi observate un timp mai lung la copil (niciodata nu trebuie ignorate odata ce continua peste o perioada de o luna).

Semnul ce nu poate fi niciodata ignorat este o preocupare subita pentru moarte: ganduri despre moarte; de aceea, odata ce parintii observa unele schimbari negative la copil care persista, ei trebuie sa faca tot posibilul sa vorbeasca cu copilul, dar si sa caute semne pe alte cai: sa verifice ce anume deseneaza sau scrie copilul (daca observati desene morbide sau idei morbide in caietele sale) si sa discute cu invatatorul sau profesorii copilului. De asemenea, cand observati comportamente clar agresive fata de sine (copilul incearca sa isi faca rau) sau fata de altii din jur.

Ce se poate face pentru vindecarea depresiei la copil

In primul rand, daca observati cateva dintre simptomele de mai sus ce persista mai mult de o luna, apelati la medicul pediatru si cereti-i sa va recomande un bun psihoterapeut specializat in copii (imediat, daca observati idei persistente despre moarte sau comportamente de auto-ranire).

Medicul pediatru va dori sa evalueze starea generala de sanatate a copilului (depresia se leaga uneori de afectiuni fiziologice). Medicul psihoterapeut sau psihiatru va evalua starea psihica a copilului prin discutii si va recomanda in final un tratament adecvat: sedinte de consiliere si terapie si, cateodata, anumite medicatii antidepresive. Tratamentele au in general un rezultat pozitiv, atat timp cat sunt respectate.

Parintii pot da o mana de ajutor copilului depresiv in primul rand fiindu-i alaturi si reamintindu-i cat de mult este iubit; de asemenea, niciodata nu il certati pentru ca este trist, apatic si lipsit de energie sau nervos odata ce a fost diagnosticat cu depresie (va trebui sa va purtati delicat cu el – cereti psihoterapeutului sfaturi asupra modurilor in care trebuie sa va purtati cu copilul cand e trist, apatic, nervos sau agresiv).

A incerca sa ii oferiti diferite activitati care sa il distraga poate fi o buna strategie si nu uitati sa urmariti cum evolueaza starea copilului odata cu inceperea terapiei (daca vedeti schimbari in bine sau in rau). Depresia se poate vindeca, atat timp cat nu ramane ignorata!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.