Mineralele și oligoelementele sunt esențiale pentru sănătatea animalelor de companie – câini și pisici. Magneziul este cel mai important dintre acestea pentru buna funcționare a organismului lor. Deficitul de magneziu este o tulburare care poate afecta foarte grav sănătatea acestor animale. Magneziul se găsește mai ales în celule, la fel ca și potasiu, mai ales în oase (în procent de 60%). Rolul magneziului este foarte important mai ales pentru funcționarea normală a metabolismului, pentru formarea oaselor și a dinților.
Deficitul de magneziu poate da mari complicații și simptome specifice. Dintre acestea fac parte: deteriorarea funcționării mușchilor scheletici, bolile mușchilor scheletici, creșterea ritmului cardiac, tahicardia, tetania sau durerile musculare, creșterea absorbției de calciu în oase, creșterea tensiunii arteriale, formarea cheagurilor de sânge, funcționarea anormală a inimii, tulburările de somn, colecistita, formarea pietrelor la rinichi, pancreatita, apariția stărilor de iritabilitate.
Principalele simptome produse de carența de magneziu în organism sunt: slăbiciunea generală, depresia, necoordonarea mușchilor, tremurăturile, durerile musculare severe, aritmia, schimbările comportamentale. Lipsa de magneziu se poate datora malnutriției, unor boli intestinale, diabetului zaharat, excreției excesive de calciu prin urină, administrării unor medicamente diuretice, alimentației de calitate inferioară.
În cazul unor anomalii neuromusculare (acestea fiind cele maa clare simptome) medicul va suspecta faptul că animalul suferă de o carență de magneziu. Îi va face un examen fizic clinic complet pentru a elimina alte boli: cardiace, renale, infecțioase, provocate de administrarea unor medicamente pentru vindecarea altor afecțiuni. În cazuri severe, este nevoie de spitalizarea animalului și terapie intensivă. Se va monitoriza zilnic starea de sănătate a patrupedului, se vor face perfuzii cu magneziu acestuia, se va verifica concentrațiile de calciu și magneziu din ser și dacă ritmul inimii este normal.
Ca supliment de magneziu, cel mai bun este oxidul de magneziu. Acesta se administrează în doza stabilită de medic. La animalele de companie, magneziul ajută la formarea anticorpilor, la creșterea rezistenței oaselor, dinților, ghearelor, la asimilarea glucidelor, funcționarea unor enzime în organism, formarea proteinelor, la absorbția unor vitamine și minerale (potasiu, calciu, forsor, vitamina C și E).
Dacă un animal are un deficit de magneziu în organism, cu siguranță va avea crampe musculare, slăbiciune generală, stări de depresie și iritabilitate, acestea sunt simptomele cele mai clare.
Pentru ca din analize reiesea ca am o lipsa de magneziu, am fost la doctor si i- am povestit ca am citit intr-un articol publicat in revista Sanatatea A-Z ca ar trebui sa iau 12 comprimate de Magnerot pe zi , iar doctorul s-a strambat la mine si mi-a spus ca “ informatiile din revista Sanatatea A-Z sunt eronate si ca Magnerot se ia doar conform prospectului , NUMAI cate 2×3 pastile/zi , dar daca il iei dupa ce citesti ce spun unii pe net sau altii prin articole din reviste – care numai de sanatate nu sunt – nu stiu ce sa spun…e pe propria ta raspundere”